G7 cere pauze umanitare în războiul Israel – Hamas. SUA resping ideea unui armistiţiu

Miniştrii de externe din G7, grupul celor şapte mari economii democratice, au anunţat că au o poziţie unitară în ceea ce priveşte războiul dintre Israel, condamnând Hamas, susţinând dreptul Israelului la autoapărare şi solicitând „pauze umanitare” pentru a accelera acordarea de ajutor civililor palestinieni disperaţi din Fâşia Gaza, relatează The Guardian şi The Times of Israel.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi miniştrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei şi Italiei „subliniază dreptul Israelului de a se apăra şi de a-şi apăra poporul în conformitate cu dreptul internaţional, încearcând să prevină repetarea” atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, potrivit unei declaraţii comune date publicităţii după reuniunea lor de două zile care a avut loc la Tokyo.

De asemenea, miniştrii de externe din G7 îşi exprimă sprijinul pentru „pauze umanitare pentru a facilita asistenţa necesară de urgenţă, circulaţia civililor şi eliberarea ostaticilor”.

Declaraţia comună face apel totodată la Iran „să se abţină de la acordarea de sprijin pentru Hamas şi de la întreprinderea de noi acţiuni care ar destabiliza Orientul Mijlociu, inclusiv de la susţinerea Hezbollahului libanez şi a altor actori nestatali”, şi cere Teheranului să îşi folosească influenţa „pe care o are asupra acestor grupuri pentru a detensiona tensiunile regionale”.

Documentul condamnă, pe de altă parte, „creşterea violenţei extremiste a coloniştilor împotriva palestinienilor”, despre care miniştrii spun că este „inacceptabilă, subminează securitatea în Cisiordania şi ameninţă perspectivele unei păci durabile”.

Adresându-se reporterilor după reuniunea de la Tokyo, ministrul japonez de externe, Yoko Kamikawa, a declarat că G7 a confirmat necesitatea unei „acţiuni urgente pentru a aborda criza umanitară” din Gaza. Miniştrii de externe şi-au reiterat condamnarea atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului şi sprijinul pentru dreptul Israelului la autoapărare. Dar au subliniat, de asemenea, necesitatea de a respecta dreptul internaţional în timpul conflictului în curs, a adăugat Kamikawa.

Pe de altă parte, vorbind la Tokyo, secretarul de stat american Antony Blinken a respins din nou apelurile pentru o încetare a focului din partea Israelului în Gaza. „Cu toţii dorim să punem capăt acestui conflict cât mai curând posibil. Şi, între timp, să minimizăm suferinţa civililor. Dar, aşa cum am discutat cu colegii mei din G7, cei care cer o încetare imediată a focului au obligaţia de a explica cum să abordeze rezultatul inacceptabil pe care probabil că l-ar aduce. Hamas a rămas pe loc, cu peste 200 de ostatici, cu capacitatea şi intenţia declarată de a repeta 7 octombrie, din nou şi din nou şi din nou”, a declarat Blinken într-un briefing de presă.

El a prezentat totodată poziţia SUA despre cum ar trebui să arate scenariul în Gaza după încheierea războiului dintre Israel şi Hamas. El a subliniat că trebuie create condiţiile necesare pentru „pace şi securitate durabile”.

„SUA consideră că elementele cheie ar trebui să includă faptul că nu ar trebui să se producă nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nici acum, nici după război. Nici o utilizare a Gazei ca platformă pentru terorism sau alte atacuri violente. Nici o reocupare a Gaza după încheierea conflictului. Nici o încercare de a bloca sau asedia Gaza. Nici o reducere a teritoriului din Gaza. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nicio ameninţare teroristă nu poate emana din Cisiordania”, a punctat şeful Departamentului de Stat al SUA.

Blinken a continuat spunând că SUA caută un viitor acord care „trebuie să includă, în centrul guvernării post-criză în Gaza, vocile şi aspiraţiile poporului palestinian. Acesta trebuie să includă o guvernare condusă de palestinieni şi o Gaza unificată cu Cisiordania sub conducerea Autorităţii Palestiniene şi trebuie, de asemenea, să includă un mecanism susţinut pentru reconstrucţie în Gaza”. El a declarat că SUA caută „o cale pentru ca israelienii şi palestinienii să trăiască unii lângă ceilalţi în state proprii, cu măsuri egale de securitate, libertate, oportunităţi şi demnitate”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *