Furtună într-un pahar cu apă. SRI reacționează la scandalul proiectului de supraveghere generalizată: „Nici măcar nu este conectat la internet!”

APADOR-CH, împreună cu alte trei organizații neguvernamentale, a trimis luni o scrisoare deschisă mai multor instituții naționale și europene, precum Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene, primul ministru, Comisia de control a SRI, CSAT, exprimându-și îngrijorarea cu privire la un proiect de supraveghere în masă implementat de Serviciul Român de Informații, cu o finanțare europeană de 25 de milioane euro.

De altfel, exprimarea a fost vehementă: „SRI primește fonduri europene într-un proiect de supraveghere generalizată a cetățenilor, deghizat în eGuvernare”!

„Ni se citesc mesajele private de pe Facebook”

Potrivit APADOR-CH, SRI a câștigat un proiect pe fonduri europene (axa 2 – OS 2.3. Creșterea utilizării sistemelor de e-guvernare) prin care intenționează să achiziționeze software și hardware de 25 de milioane de Euro pentru „consolidare și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice”.

Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potențial de supraveghere generalizată, potrivit APADOR-CH, a întregii populații a României: „un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetățenești sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituții publice la datele personale colectate și integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale. (…) De exemplu prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetățean ar putea avea o fișă „de bună purtare” (constituită din informații adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fișe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informații publice (de ex. Informațiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profile individuale”.

APADOR-CH beneficiază de suportul ActiveWatch, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI și Centrul de Resurse Juridice.

Reacția SRI: „Nici măcar nu va fi conectat la internet”

Acuzațiile celor patru ONG-uri au explodat pe parcursul zilei de luni în spațiul public, însă reprezentanții SRI susțin că sunt surprinși, întrucât soft-ul care urmează să fie implementat nu colectează baze de date, nu colectează date de pe internet și… nici măcar nu va fi conectat la internet!

„Este un proiect care vorbește despre niște baze de date! Deci, SII Analytics este un program care oferă practic instituțiilor statului, respectiv Ministerul de Interne, Ministerul Public, Ministerul Finanțelor, Direcția Generala Antifraudă sau SRI, posibilitatea să analizeze, pe baza unor algoritmi, datele în niște baze de date deja existente! Fiecare instituție din cele pe care le-am oferit mai sus are o bază de date. Acest sistem ne ajută să căutăm în aceste baze de date repede și eficient! Deci, sistemul nu colectează date noi! Nu colectează date de pe internet! Nu este conectat la internet! Nu colecteză baze de date, de pe internet, Facebook sau ce altceva am citit din interpretarea unor publicații! Nu, pentru aceste baze de date deja existente acest soft ne ajută să căutăm mai repede și mai eficient! E atât de simplu! (…) În momentul în care va fi implementat acest proiect, în aceste baze de date se va putea căuta mult mai repede și eficient! Mai ales atunci când vorbim despre activități cum ar fi de terorism, crimă organizată, evaziune fiscală, activități care necesită o reacție, intervenție rapidă și eficientă, cel puțin din punctul nostru de vedere care ne interesează: terorism, crimă organizată și migrație ilegală! Restul instituțiilor sunt axate pe corupție, evaziune fiscală ș.a.m.d…”, a spus purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.