Franța trimite nave și avioane în Mediterana și Marea Neagră

Portavionul cu propulsie nucleară al Franţei, Charles de Gaulle, va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat joi ministrul apărării, Florence Parly. În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze vor fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră, relatează AFP.

Portavionul Charles de Gaulle şi grupul său aeronaval se întoarce pe mare la începutul lui februarie: această misiune intitulată «Clemenceau 2022» îl va face să participe la operaţiunea «Inherent Resolve», care luptă împotriva Daesh în Levant”, a precizat ministra franceză a apărării.

În plus, „unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre”, a adăugat amiralul francez Gilles Boidevezi, comandant al zonei maritime Mediterana, informează Agerpres.

Fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina.

Considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional”, portavionul de Gaulle va participa în Mediterana la numeroase exerciţii împreună cu alte forţe navale. Grupul aeronaval francez va fi escortat de o fregată americană, o fregată spaniolă, o fregată şi un submarin din Grecia şi un elicopter NH90 belgian. În Mediterana centrală este prevăzută o interacţiune cu un portavion italian şi cu unul american, a mai spus amiralul.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri că Franța este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.