Franța și Germania au prezentat împreună planurile lor de relansare economică și cer aprobarea RAPIDĂ a Fondului UE

Franța și Germania și-au prezentat planurile naționale de recuperare post-Covid într-o ședință comună, pentru a sublinia unitatea europeană și legătură puternică dintre cele două țări în cadrul Uniunii Europene, relatează Politico.

Este important pentru noi să facem această prezentare împreună, pentru că Germania și Franța au lucrat strâns de la începutul acestei crize”, a ministrul economiei francez, Bruno Le Maire, în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de omologul său german, Olaf Scholz.

Colaborarea și coordonarea dintre cele două țări a dus la hotărârea liderilor UE de a crea pentru prima oară un fond economic masiv, menit să ducă la recuperarea mai rapidă a economiilor statelor-membre, puternic lovite de efectele lockdown-urilor și pandemiei.

Atunci când Franța și Germania își doresc, Europa poate”, a adăugat Le Maire.

Franța, Germania, Italia și Spania își vor depune planurile către Comisie împreună, miercuri, a mai spus Le Mair, care a îndemnat executivul european să le aprobe cât mai repede, pentru a putea trece și de Consiliu „până la finalul lunii iulie” și pentru ca prima tranșă de fonduri de ajutor să poată fi livrată înainte de sfârșitul verii.

Comisia are două luni să evalueze planurile și să facă o propunere de finanțare către Consiliul European, care o va aproba prin majoritate calificată pe parcursul unei luni. Țările vor fi apoi eligibile să primească 13% din resursele alocate, iar restul de bani vor fi primiți pe parcursul anilor până în 2026 pe baza îndeplinirii obiectivelor de investiții planificate și reforme. Nici Franța și Nici Germania nu au cerut acces la împrumuturi, așa cum era de așteptat, ca urmare a ratingului lor mare care le permite să împrumute capital la aceleași condiții la care o face și Comisia Europeană.

Planul francez de recuperare este în valoare de 100 de miliarde de euro în total, 39,4 fiind finanțate direct prin granturi UE, iar restul prin împrumuturi realizate de guvernul național. Planul german include 28 de miliarde, cu 25,6 de miliarde în granturi UE. Printre planurile franco-germane se includ cheltuieli între 40 și 50% pe proiecte și investiții legate de combaterea schimbărilor climatice – „peste țintele deja foarte ambițioase ale UE, de 37%”. Pentru Franța, o mare parte din investițiile „verzi” vor fi alocate pentru infrastructură și mobilitate, în jur de 7 miliarde de euro. Sectorul aerian va primi în jur de 1,5 miliarde, iar sectorul feroviar aproximativ 4 miliarde. În Germania, investițiile în „decarbonizarea” transporturilor vor acoperi 5,5 miliarde, iar alte 3,3 miliarde vor merge pe dezvoltarea de tehnologie bazată pe hidrogen. De asemenea, ambele țări investesc masiv în sectoarele digitalizării, cercetării medicale și coeziunii teritoriale.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.