Franța dislocă la Marea Neagră o fregată din escorta portavionului Charles de Gaulle

Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră, unul dintre epicentrele tensiunii în criza dintre Rusia şi Ucraina, şi are totodată programate zboruri cu avionul său de luptă Rafale de pe portavionul Charles de Gaulle, a anunţat luni Ministerul Apărării, transmite EFE. Fregata, care urmează să staţioneze trei săptămâni în Marea Neagră, face parte din grupul aeronaval al portavionului Charles de Gaulle, care va începe o misiune în Mediterana de Est în perioada februarie-aprilie, a anunţat Marina Militară într-un dosar de presă.

Portavionul Charles de Gaulle va ieşi marţi în larg pentru cea de-a 14-a misiune cu 1.200 de infanterişti marini la bord, 22 de avioane de luptă Rafale, două avioane de supraveghere Hawkeye şi două elicoptere. Portavionul va fi însoţit de trei fregate, o navă de aprovizionare şi un submarin nuclear, dar va cuprinde şi unităţi din trei ţări ale Uniunii Europene (Belgia, Spania şi Grecia) şi din două ţări care se numără printre principalii aliaţi ai NATO (SUA şi Canada).

Potrivit dosarului de presă, la fel ca în misiunile precedente, Marina Naţională franceză va contribui la lupta împotriva reconstrucţiei capacităţilor Stat Islamic în Orientul Mijlociu, dar şi ca parte a angajamentelor Franţei faţă de ţările UE şi NATO. Pe fondul sporirii tensiunilor cu Rusia, Franţa şi-a anunţat deja disponibilitatea de a trimite „câteva sute” de militari în România pentru a întări dispozitivul defensiv al României, ţară membră a NATO care are graniţă comună cu Ucraina şi ieşire la Marea Neagră, notează EFE.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a vorbit din nou, luni, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre criza din Ucraina şi despre arhitectura de securitate a Europei, cei doi lideri analizând şi posibilitatea unei întâlniri.

„A continuat schimbul de puncte de vedere despre situaţia din Ucraina şi despre problemele referitoare la oferirea de garanţii legale pe termen lung Federaţiei Ruse privind garanţiile de securitate. Vladimir Putin a prezentat din nou, în mod detaliat, abordările fundamentale în cazul acestor probleme”, anunţă Preşedinţia Rusiei, conform unui comunicat postat luni seară pe site-ul propriu şi citat de MEDIAFAX. „S-a stabilit să fie continuate contactele prin telefon şi este analizată posibilitatea unei întâlniri a preşedinţilor Rusiei şi Franţei”, precizează Kremlinul.

Palatul Élysée: Conversaţia se înscrie în logica reducerii tensiunilor

Această conversaţie este urmarea conversaţiilor pe care preşedintele Republicii le-a avut cu omologii săi din Rusia şi Ucraina vineri, 28 ianuarie, şi se înscrie în aceeaşi logică a reducerii tensiunilor. Cei doi preşedinţi primesc favorabil evoluţiile pozitive în Formatul Normandia”, a comunicat luni seară Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Figaro.

Emmanuel Macron şi Vladimir Putin vorbiseră ultima dată vineri. În cursul conversaţiei precedente, preşedintele Rusiei i-a transmis omologului său din Franţa că nu este mulţumit de răspunsurile oferite de SUA şi NATO privind garanţiile de securitate, dar a precizat că Moscova vrea continuarea dialogului. „Răspunsurile Statelor Unite şi ale NATO nu au ţinut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată problema centrală, privind modul în care Statele Unite şi aliaţii se gândesc să aplice principiul potrivit căruia nimeni nu trebuie să îşi consolideze propria securitate în detrimentul altor ţări”, a comunicat Preşedinţia Rusiei după conversaţia de vineri. De asemenea, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că intenţionează să continue discuţiile pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Potrivit Preşedinţiei Franţei, în convorbirea de vineri, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin au convenit că sunt necesare măsuri în sensul diminuării tensiunilor militare în apropierea Ucrainei. „Convorbirea le-a permis să fie de acord asupra necesităţii unei reduceri a tensiunilor. Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă. Preşedintele Franţei i-a cerut ca Rusia să respecte suveranitatea statelor”, a comunicat vineri Palatul Elysée. După conversaţia de vineri cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a discutat şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, stabilind continuarea negocierilor în Formatul Normandia pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuţii despre normalizarea relaţiilor bilaterale, a afirmat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Administraţia de la Kiev se teme de o invazie.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, dar Moscova insistă pentru retragerea trupelor din statele est-europene şi pentru oprirea extinderii NATO spre est.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *