Franţa a marcat Ziua Naţională cu o paradă militară pe Champs-Elysées. Publicul a avut acces doar cu permis sanitar și mască

După pauza de anul trecut provocată de pandemie, Franţa a reluat miercuri, tradiţia paradei militare de Ziua Naţională, însă prudenţa continuă să fie prezentă într-un moment în care ţara încearcă să evite un al patrulea val epidemic cu variantă Delta. În 2020, defilarea de 14 Iulie a fost anulată pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, fiind înlocuită cu o ceremonie în format redus în Place de la Concorde.

„Câştigăm viitorul” este tema ediţiei din 2021, cu dublă referire la bătălia sanitară purtată de francezi, dar şi la pregătirea necesară a armatei pentru „angajamente mai dure, de înaltă intensitate, sprijinite pe materiale de înaltă tehnologie”, după cum a explicat guvernatorul militar al Parisului, generalul Christophe Abad.

Anul acesta, pe celebrul bulevard parizian Champs-Elysées au revenit militari, drapele şi blindate, dar accesul spectatorilor a fost limitat, cei prezenţi fiind obligaţi să prezinte un permis sanitar şi să poarte mască. Asistenţa a fost redusă la 10.000 de persoane, faţă de 25.000 în vremuri normale. La parada de anul acesta au participat 5.000 de militari, dintre care 4.300 infanterişti, dar şi 73 de avioane, 24 de elicoptere, 221 de vehicule şi 200 de cai ai Gărzii republicane.

Preşedintele Emmanuel Macron a asistat la ceremonie alături de şeful de Stat-Major al armatelor, generalul François Lecointre, căruia îi va lua locul peste o săptămână actualul şef de Stat-Major al armatei terestre, Thierry Burkhard. Pentru prima dată au defilat blindatele Griffon, vehicule de transport de nouă generaţie. Pentru prima dată au defilat la Paris şi poliţişti locali, mai precis cei din Nisa (sud-est), aflaţi în prima linie în două din cele mai grave atentate petrecute în ultimii ani în Franţa. Serviciul de sănătate ale armatei (SSA), foarte mobilizat de la debutul pandemiei care a cauzat peste 110.000 de morţi în Franţa, a fost şi el reprezentant. Publicului îi sunt propuse mai multe evenimente în capitală. La Hotel des Invalides se va putea dona sânge pentru militarii răniţi în operaţiuni. În cursul serii, un foc de artificii va lumina cerul deasupra Turnului Eiffel.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *