FPTR: „Salariații din turism vor rămâne în acest an FĂRĂ NICI UN VENIT!”

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) atrage, joi, atenția asupra faptului că salariații sezonieri din turism au contracte pe perioadă determinată, astfel încât nu pot îndeplini condiția stagiului minim de cotizare și, prin urmare, nu vor beneficia de șomaj tehnic. Totodată, nu vor avea în acest an nici un fel de venituri.

În acest sens, FPTR solicită emiterea, în regim de urgență, a unui act normativ care să stabilească stagiul de cotizare la minim opt luni.

„Salariații sezonieri din turism care au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni și beneficiază de șomaj timp de 6 luni nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizație de șomaj deoarece nu vor mai îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni. Din cauza instituirii situației de urgență pentru 30 de zile pe teritoriul României conform Decretului Președintelui Romaniei nr. 195 din 16 martie 2020, stare de urgență care probabil se va prelungi, societățile care desfășoară activități sezoniere în turism probabil nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri este posibil să nu mai fie angajați deloc sau în cel mai bun caz doar pentru o perioadă mai scurtă. În această situație numeroși salariați sezonieri vor rămâne în acest an fără niciun venit, salariu sau indemnizație de șomaj. Federația Patronatelor din Turismul Românesc a solicitat în regim de urgență emiterea unui act normativ pentru stabilirea unui stagiu de cotizare de 8 luni (în loc de 12 luni) prin derogare de la art. 34 alin. 1 lit. a din Legea nr. 76/2002  pentru angajații sezonieri astfel încât toți salariații din turism care lucrează în unități sezoniere să poata beneficia în acest an de șomaj”, au transmis reprezentanții FPTR.

Solicitarea a fost trimisă Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și Ministerului Muncii și Protecției Sociale și este disponibilă AICI!

CITEȘTE ȘI:

Solicitările patronatelor din turism, pentru Ministerul Economiei. „Turismul este prima și CEA MAI AFECTATĂ ramură de activitate economică”

Propunerile USR pentru mediul de afaceri din Constanța. „ANULAREA taxei de dezvoltare și promovare a turismului pentru acest an”

Făgădău cere Guvernului SCUTIREA pe TREI LUNI a taxării operatorilor din turism

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *