Forumul Expo Apa 2018, unul dintre cele mai importante evenimente din sectorul apei din Europa. Primarul Vrabie, luat în vizor de Rovana Plumb

Este agitație mare la Palatul Parlamentului în aceste zile. Peste 100 de operatori și societăți care activează în industria apei atât din România, cât și din alte țări, s-au adunat la cea de-a XX-a ediție a Forumului Regional al Apei Dunăre-Europa de Est. Printre cei care au participat la deschiderea Forumului s-au numărat președintele Asociației Române a Apei (ARA) și, totodată, directorul RAJA Constanța, Felix Stroe, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și ambasadorul statului Israel, Tamar Samash. Președintele ARA a declarat că forumul rivalizează cu alte expoziții din lume. Cel mai important eveniment din sectorul apei este sărbătorit printr-un complex de manifestări adresate tuturor specialiștilor din domeniul apei, interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului.

Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est aduce în atenţia participanţilor și anul acesta informaţii de cea mai mare actualitate privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului apei din România, dar şi din ţările din regiune şi nu numai. Evenimentele în cadrul Forumului cuprind o serie de conferințe, seminarii și ateliere de lucru precum:

–              Conferința Tehnico-Științifică Internațională cu tema „Managementul si Utilizarea Eficientă a Apei 2018” – o continuare a Conferinței Internaționale „Soluții Sustenabile în Managementul Apei 2017 ce oferă șansa participanților să propună noi modalități de creștere a eficienței proceselor și a tehnologiilor din sectorul apei în România, în regiune și pe plan internațional”.

–              Seminarul „Finanțarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020”.

–              Workshop-ul – „Reglementări în domeniul apei la nivel internațional”, un atelier ce își propune să analizeze și alte Obiective de Dezvoltare Durabilă, pe lângă accesul universal la apă și îmbunătățirea sanitației, având în vedere influența apei și asupra sănătății, a dezvoltării sustenabile a comunităților, a vieții de pe pămant și din ape. Prin urmare, grupurile IWA vor lucra pentru a dezvolta mecanismele necesare atingerii obiectivelor, inclusiv cele instituționale, financiare și de comunicare cu autoritățile și clienții.

Totodată, în cadrul expoziției de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei EXPOAPA 2018, furnizorii de echipamente și tehnologii dedicate apei se vor întâlni față în față cu utilizatorii acestora (operatorii de servicii de alimentare cu apă și de canalizare), putând, astfel să-și promoveze eficient cele mai noi produse. Expozanții beneficiază de un spațiu generos de prezentare, în care promovează echipamente și instalații variate, pentru apă potabilă și pentru apă uzată, echipamente implicate în procesele de tratare a apei, dar și sisteme de monitorizare și control.

În deschiderea forumului, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că Guvernul României va acorda tot sprijinul societăților și operatorilor din domeniul apei, pentru că este cel mai important sector care trebuie să se dezvolte.

„Forumul s-a dovedit a fi principalul reper în domeniu. Vorbind despre trecut, subliniez că, alături de infrastructura construită din finanțare nerambursabilă de Comisia Europeană, în valoare totală de 5 miliarde de euro, principala realizare a fost reforma sistemului și politica de regionalizare pe care am promovat-o, dovedindu-se un real succes și fiind promovată de Comisia Europeană ca fiind model pentru celelalte state membre. În această privință, un merit deosebit îl are ARA, în calitate de principal promotor și colaborator al Guvernului. Dacă ne gândim la provocările viitoare, ne dăm seama că avem o agendă complexă, destul de dificil de realizat, având în vedere că termenul imediat pentru conformare, potrivit directivelor UE, este 31 decembrie 2018, iar necesarul depășește bugetul țării (…) Am stabilit la nivelul ministerului două priorități. Prima este susținerea și promovarea portofoliului de proiecte pentru actuala perioadă de programare 2014 – 2020, iar a doua este consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă. La nivelul Ministerului Fondurilor Europene, avem aprobate cinci proiecte majore în valoare totală eligibilă de 675 milioane de euro. În plus, mai sunt și alte proiecte noi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, care sunt în stadiu avansat de pregătire. În acest caz, vorbim de Constanța, Satu Mare, Timiș, Cluj, Sălaj, Olt, Ilfov și Dolj. Așadar, 2018 trebuie să fie un an de intensificare a ritmului de aprobare a proiectului în sectorul de apă. În consecință, la nivelul ministerului am adoptat un plan de măsuri pentru accelerarea prcesului de pregătire a proiectelor. Printre acestea se numără și promovarea unor modificări pentru predictibilizarea procesului de emitere a avizelor și autorizațiilor, includerea unor termene limită administratorilor de infrastructură și proprietarilor de rețele edilitare pentru emiterea avizelor și autorizațiilor solicitate în certificatele de urbanism. O altă măsură vizează demararea demersurilor pentru corelarea investițiilor finalizate din diverse surse sau programe”, a spus Rovana Plumb.

Rovana Plumb: „Autoritățile locale trebuie să sprijine operatorii regionali de apă“. Vizat e primarul Medigiei, Valentin Vrabie!?

Ministrul a punctat că, pentru a avea proiecte de succes, este nevoie de susținere și a făcut un apel către autoritățile locale să sprijine operatorii regionali de apă, cu tot ceea ce este nevoie, de la decizii și până la resurse. La rândul lor, operatorii de apă trebuie să colaboreze cu Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare, pentru a se putea încadra în termenele impuse. Referitor la cerința Rovanei Plumb ca autoritățile locale să colaboreze cu operatorii regionali de apă, președintele ARA, Felix Stroe, a declarat că ministrul a atins un punct sensibil. Directorul RAJA a spus că sunt autorități locale în România care privesc investițiile în sectorul de apă fără simț de răspundere.

„Sunt probleme cu care ne confruntăm în implementarea fondurilor europene, care sunt o prioritate națională. Din păcate, acești bani nu ne așteaptă la nesfârșit, iar ei vor putea fi accesați până în 2023. Dacă analizăm problemele, le putem pune pe trei categorii. Primele sunt legate de cei care joacă rolul principal, consultanții și operatorii regionali, aici includem și ADI-urile, dar avem și o categorie de probleme care țin de relația cu administrațiile publice locale. În calitate de președinte al Asociației Române a Apei, pot spune că nu există județ în care să nu avem probleme: primăriile nu dau avizele la timp, nu se emit hotărârile de consiliu local de suport. Din superficialitate, din necunoaștere, din reavoință. La urma urmei, cu toți venim și plecăm, chiar și primarii, care vin și pleacă, dar rămân comunitățile care nu realizează cerințele la directivele europene. Dincolo de conformare vin amenzile, iar în final, cei care vor avea de suferit sunt cetățenii”, a mai spus Felix Stroe.

Chiar dacă nu a spus-o cu subiect și predicat, Stroe s-a referit la primarul Medigidiei, Valentin Vrabie, cel care încearcă să pună piedici operatorului regional, RAJA. Amintim că, în urmă cu câteva săptămâni, Felix Stroe a afirmat că RAJA se luptă cu administrația de la Medgidia să obțină avizele pentru mai multe proiecte cu finanțare europeană.

„Vom parcurge toate etapele, pentru că avizele nu sunt pentru afacere personală, ci sunt pentru interesele județului. Eu cred că este un interes strategic, e o problemă socială. Și nu e normal să adoptăm o atitudine cum a adoptat-o Medgidia în ultima perioadă. Practic, domnul primar din Medgidia (Valentin Vrabie, n.r.) nu vrea să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Muncipal aceste probleme. Dar, noi am făcut o campanie foarte laborioasă pentru informarea cetățenilor și a consilierilor locali, cărora le-am și scris și le-am explicat riscurile la care se expun, pentru că nu poți să spui că nu sunt de acord. Nu este un proiect să faci o gogoșerie sau să mai faci o învârtită pe undeva. Nu poți să spui: „nu vreau eu“. Nu vrei tu, nu vrei la tine acasă. Dar că nu vrei tu trebuie să ai argumente legale și să explici de ce nu vrei. Sper să o rezolvăm pașnic“, a subliniat Stroe.

Întrebat ce înseamnă riscurile la care se expun aleșii locali din Medgidia dacă votează împotriva proiectului, directorul RAJA a punctat:

„Dacă îți asumi să votezi împotriva acestui proiect, care înseamnă să refuzi bani europeni și să lași fără apă o jumătate de județ, ce riscuri ar putea să fie? Eu zic că ar putea să fie. Ceea ce nu facem cu bani europeni, suntem obligați să facem pe banii noștri. Asta pentru că Mediul este singurul capitol din tratatul de aderare la Uniunea Europeană care are condiții de conformare.“

Printre operatorii regionali prezenți la cea de-a 20-a ediție a Forumului Regional al Apei Dunăre-Europa de Est se numără și RAJA Constanța, cel mai mare operator de apă din România, și care se pregătește de investiții masive. Concret, RAJA va cheltui, în anii ce vor veni, aproximativ 600 de milioane de euro în modernizarea și extinderea de rețele noi de apă. Banii vor veni prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României identificate în acordul de parteneriat 2014 -2020, reprezentând o continuare a Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013  (POS Mediu) și adresându-se cu preponderență dezvoltării localităților rurale și urbane cu populație de peste 2.000 de locuitori. Pentru această etapă, RAJA SA este pregătită cu proiecte care au în vedere extinderea și modernizarea rețelelor de apă și de canalizare, construirea și modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile și a stațiilor de epurare, precum și creșterea calității serviciilor publice de apă și canalizare, RAJA urmând a derula investiții în 92 de localități din 7 județe – Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău. Directorul RAJA SA, Felix Stroe, a declarat că proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada  2014 – 2020 prevede investiții pe raza a 52 Unități Administrativ Teritoriale, respectiv 91 de localități din 6 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov). Valoarea totală estimată  a investițiilor este de 499.443.061 Euro fără TVA, respectiv 594.337.243 TVA inclus, fiind concretizate în: Sistemul de alimentare cu apă: Extindere și reabilitare rețea de apă: aproximativ 728 km, Construcție și reabilitare stații de tratare a apei: 48 buc. Construcție și reabilitare stații de pompare a apei: 46 buc. Sistemul de canalizare: Extindere și reabilitare rețea de canalizare: aproximativ 577 km, construcție și reabilitare stații de pompare apă uzată: 138 buc, construcție și reabilitare stații de epurare apă uzată: 6 buc, construcție instalație de valorificare nămol: 1 buc. Directorul RAJA a spus că una dintre cele mai importante investiții din cadrul Proiectului este reprezentată de Sistemul Regional Constanța.

„Proiectul înseamnă realizarea a 145 km de conducte-magistrale de aducțiune, de la Medgidia până la Limanu. Investiția în valoare estimată de peste 60 milioane euro fără TVA și conduce la îmbunătățirea calității apei potabile din centrul și sudul județului Constanța. Practic, vom lua apă de ce mai bună calitate, am făcut analiză la Institutul Național de Sănătate Publică, și o vom duce la robinetele cetățenilor. Această apă plată va merge pe un traseu astfel încât să cupindă Constanța și toate localitățile de pe litoral. Traseul magistralei este: Medgidia – Castelu – Murfatlar – Valu lui Traian – Constanța (partea de sud) – Mangalia – Limanu. Oamenii vor avea apă de cea mai bună calitate într-un sistem nou, care va dura zeci de ani și va rezolva definitiv problema apei“, a declarat Stroe, în urmă cu ceva timp.

CITEȘTE ȘI:

RAJA se pregătește de investiții masive! Pași pentru atragerea a 600 de milioane de euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *