Forțele Navale și Forțele Aeriene, la bilanțul pe anul 2020

Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat marți, 26 ianuarie, la ședința de evaluare a Forțelor Navale, repectiv a Forțelor Aeriene, pentru anul 2020, și de prezentare a obiectivelor propuse pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea acestor categorii de forțe din Armata României. În contextul măsurilor de prevenție a răspândirii COVID-19, ședințele s-au desfășurat în format hibrid, cu participare fizică și prin sistem de videoteleconferință.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale (SMFN), contraamiralul Mihai Panait, a raportat faptul că, deși pandemia COVID-19 a produs efecte în numeroase domenii, activitățile de instruire au fost adaptate contextului sanitar, nefiind afectată îndeplinirea misiunilor Forțelor Navale și a angajamentelor acestei categorii de forțe față de partenerii străini. Șeful SMFN a remarcat performanțele obținute de marinarii militari pe întreg spectrul de operații maritime ale NATO desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană și a menționat că, pentru prima dată în istoria militară națională, o navă românească a asigurat conducerea unei grupări navale permanente a NATO. Referitor la participarea Forțelor Navale la efortul Armatei României de combatere a efectelor pandemiei COVID-19, contraamiralul Mihai Panait a enumerat principalele sarcini îndeplinite, cum ar fi asigurarea serviciilor de pază la obiective strategice din județele Constanța și Tulcea, instalarea Spitalului Modular de Intervenție și Tratament de pe Stadionul „Portul” din Constanța și implicarea în campania de vaccinare anti-COVID prin asigurarea de personal și tehnică pentru funcționarea de call-center-uri suport la Tulcea și Constanța. La finalul ședinței, generalul-locotenent Daniel Petrescu le-a cerut marinarilor militari să pregătească acele capabilități necesare pentru viitorul prognozat al ducerii acțiunilor militare în domeniul naval, subliniind că proiecția forței trebuie să se concentreze pe lucruri palpabile, realizabile și performante.

În același context al instrucției forțelor din subordine, contraamiralul Mihai Panait a prezentat importanța dezvoltării segmentului de aviație navală, prin mărirea echipajului de piloți de elicoptere navale cu șapte ofițeri de marină, absolvenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, după 14 ani de la formarea primei serii de piloți-marinari, precum și prin diversificarea programului de instrucție al personalului aeronautic de marină, în timpul celor peste 330 de ore executate, anul trecut, deasupra mării, în zona lagunară, deasupra uscatului și la platformele de foraj maritim. Despre instruirea scafandrilor de luptă pe parcursul anului 2020, șeful SMFN a menționat desfășurarea a patru module de pregătire în medii diferite, numeroase ședințe speciale de tragere, peste 110 activități de instrucție specifice EOD, salturi din elicoptere și din ambarcațiuni rapide, instrucție prin parașutare, executarea unui marș pe distanța de 30 km în cadrul cursului de pregătire și atestare scafandru de luptă, precum și peste 80 de controale subacvatice la opera vie a navelor. Nu în ultimul rând, la bilanțul domeniului instruirii forțelor, contraamiralul Panait a reliefat importanța activităților executate de infanteriștii marini pentru dezvoltarea deprinderii de luptători, precum exercițiile tactice cu trageri de luptă, cu armamentul de infanterie, cu armamentul de pe transportoarele amfibii blindate și cu alte sisteme de artilerie din dotare, afirmând că „este necesar fie planificate și în anul 2021, module de instruire întrunite, pentru infanteriștii marini împreună cu echipajele elicopterelor și cele ale navelor maritime și fluviale, pentru desfășurarea, la nevoie, în condiții de siguranță, a unor operații aeropurtate, atât în plan național, cât și în plan extern, alături de partenerii noștri”.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (SMFA), general-maior Viorel Pană, a raportat că au fost atinse obiectivele asumate pentru anul 2020, cele mai importante fiind accelerarea procesului de consolidare a capacității de luptă pentru asigurarea supravegherii și avertizării timpurii, descurajării și respingerii acțiunilor aeriene agresive la adresa României. Șeful SMFA a prezentat principalele activități ale Forțelor Aeriene Române, în anul 2020: finalizarea misiunii ONU de menținere a păcii în Republica Mali, continuarea procesului de operaționalizare a primei escadrile F-16 Fighting Falcon, continuarea programului esenţial de înzestrare „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” și recepţia primului sistem de apărare antiaeriană PATRIOT, concomitent cu realizarea infrastructurii necesare acestor capabilități. Totodată, Forțele Aeriene Române au sprijinit autoritățile centrale și locale în gestionarea crizei provocate de pandemie, prin transportul în ţară şi străinătate atât al pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, cât şi al materialelor sanitare necesare sistemului medical. Pentru executarea misiunilor de apărare a României, Forțele Navale Române dețin pachete de forțe gata de acțiune, alcătuite din militari și platforme de luptă, organizate în două structuri distincte, la mare și la fluviu. „Pentru realizarea acoperirii strategice, structurile din Forțele Navale Române sunt integrate în cadrul unei operații strategice întrunite la nivel național, dar succesul unei eventuale acțiuni de luptă depinde în foarte mare măsură de dotarea cu nave și echipamente noi, aspect ce ne dorim să se realizeze într-un viitor apropiat, conform proiecției de dezvoltare a Forțelor Navale”, a afirmat șeful SMFN. În anul 2020, asigurarea capacității de reacție imediată s-a realizat prin prezența permanentă a navelor, aeronavelor și a altor structuri specializate în raioanele maritime și fluviale. Începând cu anul 2021, serviciile de luptă permanente au fost reorganizate, pentru a implementa un nou concept integrat de management al spațiului maritim, terestru și fluvial, din zona de responsabilitate a Forțelor Navale, prin monitorizarea situației navale și a amenințărilor din sfera fenomenului migrației, totul într-un efort conjugat interinstituțional.

Referitor la participarea Forțelor Navale la efortul Armatei României depus pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, contraamiralul Mihai Panait a menționat sprijinul acordat autorităților publice prin asigurarea serviciilor de pază la obiective strategice din județele Constanța și Tulcea, prin instalarea Spitalului Medical Modular de Intervenție și Tratament de pe Stadionul Portul din Constanța și asigurarea logistică și cu personal pentru această unitate spitalicească, prin asigurarea personalului și a tehnicii pentru funcționarea a două call-center suport, la Tulcea și Constanța, parte a campaniei de vaccinare anti-COVID și altele. În prezentarea sintezei activităților din domeniul internațional desfășurate în anul 2020, șeful SMFN a menționat asigurarea, pentru prima dată de către o navă militară românească, a conducerii unei grupări navale permanente a NATO și rezultatele remarcabile obținute în timpul executării misiunii de către echipajul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu”, precum și participarea fregatei „Regina Maria” și a dragorului maritim „Locotenent Lupu Dinescu” la operațiile maritime desfășurate de NATO din Marea Neagră și Marea Mediterană. „235 de zile din anul 2020 trei nave militare românești au avut la catarg pavilionul NATO, alături de drapelul național. Aceasta a fost contribuția Forțelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate, pe flancul sudic și estic al Alianței Nord-Atlantice. Acesta a fost mesajul marinarilor militari români de solidaritate și coeziune cu partenerii noștri, pentru asigurarea unei prezențe maritime robuste și pentru descurajarea acțiunilor ilegale pe mare”, a spus contraamiralul Panait.

Anul 2020 a însemnat în plan extern și deținerea de către Forțele Navale Române a președinției forumului Măsurilor de Creștere a Încrederii și Securității în Domeniul Naval la Marea Neagră, o inițiativă din care fac parte Bulgaria, Georgia, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina, precum și participarea la numeroase exerciții bilaterale și multinaționale, împreună cu partenerii strategici, cu partenerii din NATO și UE sau cu statele semnatare ale Parteneriatului pentru Pace, activități de instrucție care s-au desfășurat atât pe teritoriul național, cât și în afara acestuia. Pandemia COVID-19 a afectat și domeniul instrucției în cadru internațional, fiind realizate doar 80% din activitățile planificate în anul 2020, iar cele neexecutate au fost anulate sau replanificate pentru anul 2021. Domeniul învățământului militar de marină a fost adaptat, de asemenea, la contextul crizei sanitare, iar procesul educațional s-a desfășurat, în special, online, pe platforme e-learning. Cu toate acestea, la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a fost acreditat un nou program de studii masterale, la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale a fost realizat planul de acțiune al școlii pentru perioada 2020-2025, iar la Școala de Aplicație a Forțelor Navale au fost lansate proiectele pentru realizarea a două simulatoare, unul tactic și unul de navigație.

Referitor la domeniul modernizării Forțelor Navale Române, șeful SMFN a amintit programele de reparații capitale și de modernizare, aflate în derulare, pentru monitoarele fluviale, nava maritimă pentru scafandri „Grigore Antipa” și laboratorul hiperbar al Centrului de Scafandri, turbinele principale ale fregatelor T22 și altele. „Procesul de mentenanță și de modernizare a platformelor navale existente este îngreunat din cauza interesului scăzut al șantierelor navale pentru executarea de reparații complexe la navele pe care le avem în dotare. Pentru fluidizarea acestui proces, soluția propusă de noi este înființarea unui Centru de Mentenanță Naval Național, la fel cum există și în alte state partenere, care ar avea efecte în dezvoltarea segmentului de suport logistic integrat pentru domeniul naval românesc, precum și în creșterea atractivității față de profesiile conexe, pe piața muncii din țara noastră”, a menționat contraamiralul Mihai Panait. De asemenea, șeful SMFN a precizat că gradul de asigurare cu echipamente de luptă pentru Forțele Navale este 100%, dar cele mai multe dintre acestea au durata de viață depășită și se impune demararea programelor de achiziție corvete multifuncționale și a altor platforme de luptă moderne. „Modernizarea Forțelor Navale Române va avea efecte benefice nu numai asupra dezvoltării capabilităților noastre de a contracara orice amenințare la adresa securității naționale, ci va consolida și moralul personalului și va crește atractivitatea profesiei de marinar militar și interesul tinerilor români față de aceasta”, a argumentat contraamiralul Panait. La finalul bilanțului, șeful SMFN a concluzionat că Forțele Navale Române și-au îndeplinit misiunile primite în anul 2020 și sunt în măsură să contribuie la realizarea obiectivelor stabilite în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, în vederea gestionării integrate a riscurilor, vulnerabilităților și amenințărilor, într-un context internațional complicat.

Șeful Statului Major al Apărării a ținut să transmită mulțumiri personalului Forțelor Aeriene pentru că, în anul 2020, progresul pe linia înzestrării a fost evident. Reprezentanții acestei categorii de forțe au dat dovadă de maturitate în modul în care și-au îndeplinit misiunile, mai multe și mai complexe decât în anii anteriori. Participarea Forțelor Aeriene la operații și exerciții alături de aliați a contribuit la asigurarea securității spațiului aerian al NATO, precum și la creșterea interoperabilității în cadrul Alianței, a mai precizat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Concluzia celor două ședințe de autoevaluare a fost că atât Forțele Navale Române, cât și Forțele Aeriene Române sunt în măsură să-și îndeplinească obiectivele stabilite în Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024, în vederea gestionării integrate a riscurilor, vulnerabilităților și amenințărilor, într-un context internațional complicat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *