Forțele Navale încheie participarea la Operația NATO „Sea Guardian”. Fregata „Regina Maria”, ultima escală în Malta

Pentru fregata „Regina Maria”, portul Valletta din Malta a reprezentat ultima escală din programul participării la Operația NATO „Sea Guardian”. Fregata, care a deținut comanda grupării navale NATO, a făcut o escală în capitala malteză, în perioada 19-21 septembrie, unde a participat la o serie de activități de instruire în comun cu militari ai divizionului de nave malteze. În prima zi a escalei, la bordul fregatei „Regina Maria”, comandantul grupării, comandor Bogdan Vochițu, a condus ședința de analiză a misiunii, subliniind contribuția navelor participante la Operația „Sea Guardian” la asigurarea securității în bazinul mediteraneean. În ziua a doua, militarii din grupa de inspecție și control (boarding), împreună cu detașamentul Forțelor pentru Operații Speciale ambarcat la bordul fregatei, au organizat, la bordul navei militare românești, ateliere de prezentare de tehnică și echipamente specifice boarding-ului, la care au participat militarii maltezi și echipa de boarding a navei croate HRV „Vukovar”, prezentând națiunii gazdă un spectru complet de tehnici NATO de inspecție și control, aplicate pe mare.

În timp ce pe puntea heliport a navei se exersau proceduri specifice pentru abordajul navelor comerciale, în hangarul fregatei elicopterul IAR Puma Naval a fost centrul de interes pentru un grup de jurnaliști civili maltezi, specializați în domeniul aeronautic. Jurnaliștii s-au bucurat de primirea la bordul fregate și au apreciat tehnica de aviație de la bord și profesionalismul militarilor români, în special ai celor din serviciul de luptă aviație ambarcată.

Comandantul român al grupării navale NATO, însoțit de reprezentanți de la fregata „Regina Maria” și nava de patrulare croată „Vukovar”, a avut întâlniri oficiale cu reprezentanții autorităților militare din Malta, prilej cu care au fost evidențiate bunele relații ale Maltei cu NATO, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, precum şi viitoarele direcții de colaborare, în vederea creșterii interoperabilității dintre militarii maltezi și cei din Alianța Nord-Atlantică. O recunoaștere a contribuției importante la asigurarea securității maritime în centrul Mediteranei, pe care a adus-o gruparea navală NATO a Operației „Sea Guardian”, a venit și din partea ambasadorului Turciei în Malta. Acesta a invitat delegația NATO la sediul ambasadei Republicii Turcia în capitala malteză și a transmis aprecierile sale echipajelor navelor din gruparea condusă de fregata „Regina Maria”, pentru profesionalismul demonstrat în timpul executării misiunilor.

Marți, 21 septembrie, fregata „Regina Maria” și nava militară croată „Vukovar” au ieșit din portul Valletta și au desfășurat, pe mare, împreună cu un aparat de zbor și nave malteze, diferite exerciții secvențiale cu grade diferite de complexitate, precum manevre tactice, reaprovizionare pe mare, transfer de materiale de la elicopterul maltez la bordul fregatei românești și exerciții de monitorizare a traficului naval. Instruirea conjugată româno-malteză-croată, condusă de marinarii militari români, demonstrează profesionalismul militarilor din Forțele Navale Române și contribuie la dezvoltarea coeziunii dintre statele membre NATO și alte state partenere non-NATO, pentru consolidarea capabilităților maritime regionale, pe flancul sudic al Europei. După încheierea exercițiilor comune cu militarii maltezi, fregata „Regina Maria” a luat cap-compas portul Constanța, unde va ajunge sâmbătă, 25 septembrie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Forțele Navale încheie participarea la Operația NATO „Sea Guardian”. Fregata „Regina Maria”, ultima escală în Malta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *