Forțele Navale încep instrucția pe mare, alături de distrugătorul american USS Carney și un submarin din Turcia

Primele exerciții pe mare ale Forțelor Navale Române, în cooperare cu partenerii din Alianță, se desfășoară în perioada 11-13 ianuarie. Potrivit Forțelor Navale Române, fregata „Regele Ferdinand”, cu un elicopter Puma Naval la bord, se află, în prezent, în largul Mării Negre, alături de distrugătorul american USS Carney și un submarin ce aparține Forțelor Navale ale Turciei, pentru câteva exerciții menite să dezvolte interoperabilitatea maritimă între armatele statelor membre NATO.

Exercițiile principale, la care iau parte marinarii militari români, americani și turci sunt axate pe dezvoltarea aptitudinilor necesare luptei în mediul submarin. Planurile prevăd, de asemenea, și exerciții de luptă cu focul și cu găurile de apă, de abandon al navei sau de remediere a unor avarii ce pot interveni la tehnică. În timpul manevrelor de intrare și de ieșire din port, au fost exersate procedurile de contracarare a unor eventuale atacuri teroriste cu ambarcațiuni rapide.

Potrivit Forțelor Navale, sfârșitul lunii în curs și începutul celei viitoare vor aduce, în Marea Neagră, Grupările NATO permanente din Mediterana, iar Forțele Navale Române își vor aduce contribuția cu nave în cadrul acestora.

Programul Forțelor Navale este încărcat în acest început de an. Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” organizează sâmbătă, 13 ianuarie, începând cu ora 11.00, ceremonia de depunere a jurământului militar de către o nouă serie de soldați profesioniști. 110 bărbați și șapte femei vor rosti, într-un glas, jurământul de credință față de patrie, în prezența reprezentanţilor conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi ai Forţelor Navale, comandanţilor de mari unităţi şi unităţi, membrilor asociaţiilor şi ligilor de marină, cadrelor militare în rezervă şi retragere, oficialităţilor administraţiei locale, dar și a părinţilor, rudelor şi prietenilor.

Tinerii marinari au început programul de instruire militară de bază, în luna noiembrie a anului trecut, program ce va continua cu un modul de pregătire de specialitate în domeniul de marină, iar, la absolvire, toți vor primi repartiție pe una dintre navele Forțelor Navale. Cursurile de formare profesională sunt gratuite și durează 4-5 luni, în funcție de specialitatea militară aleasă. Pe perioada școlarizării, se asigură, gratuit, cazare, hrănire și echipare. Înscrierile se fac prin centrele militare județene.

Cu ocazia desfăşurării acestui important eveniment, Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu” organizează, între orele 11.00-12.00, „Ziua Porţilor Deschise”.

CITEȘTE ȘI:

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat în misiune în Marea Mediterană, pentru operațiunea Sea Guardian

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *