Forțele Navale au instalat spitalul militar pe stadionul Portul

Instalarea formațiunii medicale a Sistemului Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) de la Constanța, cu o capacitate de 55 de paturi, a fost finalizată luni, 30 martie. Rolul acestei formațiuni este de a trata cazurile ușoare și medii de infectări cu COVID-19, pentru descongestionarea altor unități medicale, spitale din zona Dobrogei.

Potrivit Forțelor Navale, marți a ajuns, la Constanța, cel de-al doilea convoi militar cu materialele necesare pentru instalarea taberei de carantinare a SMMIT Constanța, iar lucrările de asamblare și montare a zonei de izolare și triaj (150 paturi) continuă în jurul formațiunii medicale modulare de tratament, pe Stadionul Portul.

Militarii din forțele navale și terestre se ocupă de montarea unității medicale, iar autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice, operatorii economici și alte entități juridice din Constanța sprijină MApN, pentru asigurarea facilităților necesare funcționării SMMIT. După terminarea activităților de montare și operaționalizarea logistică, va urma operaționalizarea medicală care prevede dotarea cu aparatură medicală a facilității medicale și obținerea acreditării/avizării a SMMIT Constanța de către Ministerul Sănătății.

Primăria Municipiului Constanța mulțumește tuturor companiilor care au răspuns prompt apelului municipalității și s-au implicat în instalarea spitalului militar ROL- 2 în zona stadionului Portul. Vorbim despre o mobilizare exemplară a tuturor celor implicați.

 • RAJA – Echipele RAJA au muncit într-un ritm susținut pentru a realiza branșarea la rețeaua de apă și canalizare.
 • CONFORT URBAN – Muncitorii au pregătit terenul unde se vor amplasa corturile, l-au compactat, au adus piatra pentru cele doua intrări, au întins-o și au compactat-o. Urmează să dea cu var tribuna. De asemenea, au pus la dispoziție toate utilajele necesare.
 • RADET a făcut conexiunea dintre centrala termică a stadionului și ansamblul de corturi/incinte pentru asigurarea apei calde de consum necesară la chiuvete și dușuri. Lucrarea este in desfășurare întrucât nu s-au amplasat in totalitate corturile. In funcție de calendarul dat de autoritățile militare, echipele regiei intervin în continuare pentru conectarea incintelor la apa caldă de consum.
 • ENEL și LUXTEN – Companiile de electricitatea asigură branșarea la rețeaua electrică, precum și mentenanța instalației. De asemenea, LUXTEN a montat 6 console și 6 corpuri led pe stâlpii situați pe bulevardul 1 Mai în dreptul stadionului.
 • NEVERSEA și UNTOLD împreună cu Primăria Constanța au asigurat suprafața sintetică ce va fi amplasată pe stadion: Porta Floor – 4 tiruri * 40 de paleți și
  8 suluri de Geotextil. De asemenea, au pus la dispoziția autorităților 6 generatoare cu proiectoare, precum și un Manitou pentru descărcare.
 • RCS&RDS – Reprezentanții companiei au asigurat branșarea la serviciile de televiziune și internet.

„Alături de aceste companii, angajații Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța au efectuat 20 de tăieri de arbori (interior / exterior), au amplasat 50 de pubele de 240 de litri pentru colectarea gunoiului, 4 toalete ecologice, 3 lavoare și 6 cabine de pază. De asemenea, s-a efectuat salubrizarea exterioară și s-au dezinfectat containerele din incinta stadionului. Autoritatea publică locală a asigurat 200 de viziere pentru tot personalul care lucrează pe stadion. Sprijinul companiilor nu se oprește aici. Toate intervențiile ulterioare vor fi realizate tot cu ajutorul acestor echipe”, au transmis reprezentanții municipalității.

Primăria Municipiului Constanța mulțumește în mod special firmelor private care au reacționat imediat și au oferit sprijin și asistență la montarea spitalului. Au furnizat, de pildă, 28 de bucăți parapet tip New Jersey pentru stabilizarea corturilor, funcționând ca niște contragreutăți. Tot cu ajutorul operatorilor privați, am putut răspunde solicitării Comandamentului Flotei și le vom pune la dispoziție necesarul solicitat:

 • 32 de frigidere
 • 32 de televizoare
 • 128 de măsuțe
 • 35 spălătoare
 • 35 toalete ecologice

În conformitate cu Ordonanța Militară nr. 04 și cu ordinul de acțiune al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Spitalul Clinic Căi Ferate Constanța trece în coordonarea MApN, în baza unui protocol încheiat cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor / Compania Națională Administrația Porturilor Maritime, iar activitatea de asistență medicală a bolnavilor din cadrul structurii comune constituită din facilitățile SMMIT și cele ale Spitalului CF Constanța va fi asigurată de personal medical și de suport din MApN împreună cu personalul Spitalului Clinic CF Constanța, sub comanda unui medic militar, desemnat de MApN. Locotenent-colonelul Nicolae-Cătălin Boca este medicul militar care va coordona activitatea integrată a acestui ansamblu medical de la Constanța.

CITEȘTE ȘI:

Nave militare au ieșit din portul Constanța, pentru exerciții de întărire a capacității de reacție

Spitalul CFR Constanța, intrat în COORDONAREA MApN! Arafat: „Va fi similar cu cel de la Otopeni, cu spații de terapie intensivă”

Spitalul militar mobil din Constanța, montat de Forțele Navale

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *