Forțele Navale angrenate cu partenerii NATO în stagii de pregătire

Forțele Navale Române anunță că au organizat, în premieră, un stagiu de pregătire pentru evaluatori NATO în Domeniul Maritim (MAREVAL), la care au participat 30 de militari români și străini. Programul de pregătire MAREVAL s-a desfășurat la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale, în perioada 19-23 martie, iar cursurile au fost susținute de patru instructori de la Comandamentul Suprem Aliat din Europa (SHAPE – Supreme Headquarters Allied Powers Europe) și de la Comandamentul Maritim Aliat (MARCOM – Allied Maritime Command).

Potrivit Forțelor Navale, la absolvirea programului MAREVAL, cursanții au primit certificatul de „Evaluator NATO în Domeniul Operații Maritime”, document ce le atestă absolvenților cunoștințele din domeniul doctrinei NATO pentru standardele pe care trebuie să le îndeplinească forțele participante la operații maritime.

„Organizarea acestui curs în România este o dovadă a faptului că sistemul de pregătire profesională al Forțelor Navale Române corespunde standardelor NATO, iar marinarii militari români se bucură de încrederea partenerilor din Alianță”, susțin reprezentanții Forțelor Navale.

CITEȘTE ȘI:

Industria de apărare răsuflă ușurată: S-a adoptat OUG care permite realizarea de investiții

Pe de altă parte, Comandamentul Operațional Maritim al NATO (MARCOM) de la Northwood a fost gazda întâlnirii anuale a comandanților flotelor militare și a comandanților componentelor operaționale navale ale statelor membre NATO, în perioada 20-22 martie. La reuniunea din Marea Britanie, Forțele Navale Române au fost reprezentate de contraamiralul de flotilă Mihai Panait, locțiitorul pentru Operații și instrucție al Șefului Statului Major al Forțelor Navale, și de comandorul Liviu Coman, comandantul Componentei Operaționale Navale.

Potrivit Forțelor Navale, obiectivul acestei întâlniri anuale îl reprezintă dezvoltarea cooperării dintre forțele navale din Alianța Nord-Atlantică în Domeniul Maritim, pentru întărirea măsurilor de apărare colectivă și pentru adaptarea modalităților comune de acțiune.

În cadrul forumului de la Northwood, un subiect distinct, analizat de către liderii celor 29 de marine militare aliate, l-a reprezentat situația de securitate din bazinul Mediteranean și din zona Mării Negre. În acest context, reprezentantul României a prezentat audienței obiectivele Forțelor Navale Române din perioada următoare, care vizează următoarele direcții: continuarea participării cu militari și cu platforme de luptă la operațiile și la exercițiile multinaționale ale Alianței, în special în zona Mării Negre și a Mării Mediterana; asigurarea pachetului de forțe pus la dispoziția NATO de către Forțele Navale Române; dezvoltarea interoperabilității cu platformele de luptă aliate, prin parcurgerea programelor de modernizare a unor nave militare românești și prin derularea programelor majore de achiziții.

„Cheia securității în Regiunea Mării Negre constă în creșterea prezenței forțelor navale ale Alianței Nord-Atlantice pe mare, prin exerciții și prin antrenamente comune, iar obiectivele noastre răspund acestui deziderat și decurg, cum e și firesc, din deciziile adoptate la cele două summit-uri ale NATO, care au avut loc în Țara Galilor și la Varșovia”, a concluzionat contraamiralul de flotilă Mihai Panait la finalul expunerii sale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *