FONDURI EUROPENE Consiliul Județean demarează un proiect ambițios de arheologie subacvatică

Consiliul Județean Constanța este lider de parteneriat cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei, Inovaţiei din Bulgaria şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova şi Autoritatea Guvernamentală a Districtului Enez din Turcia în proiectul „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”– TREASURE, al cărui contract de finanțare a fost semnat în data de 17 septembrie 2018.

CITEȘTE ȘI:

Proiectul a fost prezentat, joi, de reprezentanții CJC la un hotel din stațiunea Mamaia, iar obiectivul general al acestuia constă în promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură în regiunile partenere din Bazinul Mării Negre.

Proiectul vizează din perspectiva activităţilor Consiliului Judeţean Constanţa dezvoltarea infrastructurii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, aferentă patrimoniului submers, prin dotarea laboratorului de cercetare subacvatică cu echipamente specifice, de cercetare (costume umede, costume uscate, computer de scufundare, scan side, barcă cu peridoc, ROV – vehicul subacvatic, hărţi digitale, autovehicul, ochelari VR, aparat de proiecţie holografică, website dedicat proiectului, plachete, etc).

La prezentarea de joi au fost prezenți și reprezentanții MINAC, iar arheologul dr. Cătălin Dobrinescu a salutat implementarea proiectului:

Prin implementarea acestui proiect se urmăreste crearea şi dotarea unei infrastructuri cu echipamente de cercetare şi expunere muzeală a patrimoniului cultural şi natural, submers şi clasic astfel încât, la finalizarea proiectului, partenerii să beneficieze de echipamente (ex. echipamente de scufundare şi expunere clasică şi digitală), promovate într-o manieră modernă (album şi hărţi digitale, festival, site şi un eveniment comun).

Finanțarea se realizează din fonduri europene prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea 1 – Promovarea mediului de afaceri și a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 1.1 – Promovarea în comun a mediului de afaceri și a antreprenoriatului în sectoarele turismului și culturii, cu o valoare totală de 939.544,00 euro (aproximativ 4.495.718,04 lei, conform curs InforEuro pentru luna decembrie 1 euro = 4,785 RON) din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa este de 27.287,52 euro (aproximativ 130.570,78 lei,conform curs InforEuro pentru luna decembrie 1 euro = 4,785 RON). Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni (18.09.2018 – 17.09.2020).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *