Fondul de Dezvoltare și Investiții, DESFIINȚAT! Autoritățile locale au rămas cu proiectele… în aer. Huțucă: „Era o construcție EXCESIV POLITIZATĂ, o GOGOAȘĂ ELECTORALĂ!”

Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost inventat de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, în perioada guvernărilor acestui partid. Controversat la vremea lui, FDI era gestionat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, instituție subordonată Guvernului și a fost desființat de Guvernul Ludovic Orban pe 14 decembrie 2019.

CITEȘTE ȘI:

Prin FDI, autoritățile locale primeau finanțare pentru diverse proiecte. Finanțarea proiectelor se asigura sub formă de împrumut, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezenta împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei statului. Per total, valoarea împrumuturilor acordate de Comisia Națională de Strategii și Prognoză (CNSP) pe un interval de 20 de ani a fost de 10 miliarde de euro, finanțările fiind axate în principal pe proiecte mici, mica infrastructură, precum salubrizarea, educația sau cercetarea.

Prin desființarea FDI, autorităţile publice locale s-au trezit cu proiectele în aer. Pentru moment nu există alternativă pentru primari, iar ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, a anunţat, zilele trecute, că se are în vedere înființarea unui program pilot, finanţat din fonduri europene, pentru extinderea reţelei de gaz din România, în cadrul programului urmând să fie plătită execuţia lucrărilor, nu şi efectuarea studiului de fezabilitate.

Dincolo de promisiunile guvernamentale, primarii deja încep să anunțe vești proaste pentru comunitățile lor, cum ar fi primarul constănțean al comunei Siliștea, Mihai Soare. Acesta i-a înștiințat pe silișteni că proiectul de asfaltare, aflat în plină desfășurare, este… lăsat fără finanțare.

„Proiectul de modernizare și asfaltare a celor 4 km de străzi, cu poduri, podete, intrări în toate curțile, din Comuna Siliștea, prin FDI, în completare la cele 10 km începute deja, prin PNDL, aprobat deja de fostul guvern PSD și în care aveam contractul semnat cu statul român, este lăsat fără finanţare de către guvernul PNL!”, a transmis Mihai Soare.

CITEȘTE ȘI:

Proiectele aprobate pentru finanțare din FDI în județul Constanța sunt următoarele: asfaltare drum legătură Limanu – Hagieni (peste 3 milioane lei), drum de centură sud în comuna Valul lui Traian (peste 27 milioane lei), modernizare drumuri comunale la Topraisar (peste 42 milioane lei), modernizare și reabilitare drumuri comunale și stradale la Chirnogeni (aproape 30 milioane lei), modernizare drumuri de interes local la Siliștea (aproape 10 milioane lei), modernizare tramă stradală, cartier Moara – Agigea (peste 11 milioane lei), înființare rețea de distribuție gaze în oraș și localitățile aparținătoare la Murfatlar (peste 56 milioane lei), reabilitarea alimentării cu apă a localităților Mereni și Osmancea (peste 2,8 milioane lei), înființare distribuție gaze naturale în localitățile Limanu, 2 Mai, Vama Veche (peste 2 milioane lei), iluminat stradal Cartierul Tineretului, zona lotizată F la Valu lui Traian (peste 8,6 milioane lei), mansardare școala generală gimazială nr. 1 la Hârșova (aproape un milion lei), lucrări de reabilitare rețea de iluminat public la Ion Corvin (peste 500.000 lei), lucrări de iluminat public la Cobadin (aproape 500.000 lei), înființare sistem de canalizare ( stație de epurare și rețea de canalizare ) în comuna Seimeni (peste 16 milioane lei), eficientizarea infrastructurii de iluminat public în comuna Corbu (peste 500.000 lei), modernizare drumuri în Mircea Vodă (peste 11 milioane lei), Pecineaga (peste 23 milioane lei) și Rasova (aproape 30 milioane lei), canalizare menajeră lotizare locuințe zona Lac Agigea (peste 3 milioane lei), modernizare rețea de alimentare cu apă sat Peștera (peste 5 milioane lei), modernizarea sistemului de iluminat public în comuna Deleni (peste 700.000 lei), asfaltare drum comunal DC19 și străzi în localitatea Măgura (peste 6 milioane lei), modernizare străzi comuna Cumpăna (peste 13 milioane lei) și asfaltare la Comana (peste 10 milioane lei).

De cealaltă parte, liberalii susțin faptul că Fondul trebuia desființat, întrucât era “profund politizat”, așa cum ne-a precizat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă:

FDI nu avea, în realitate, finanțare în spate, era… doar pe hârtie, cumva. Erau foarte multe primării care se încadrau în Fond, o parte dintre ele aveau documentații făcute – nu multe, doar inventariate, o parte nici nu depuseseră documentația integrală. Nu cred că erau 40 de primării cu documentația integrală depusă… Fondul în sine era o construcție care fusese politizată excesiv, pe listă erau 90% primari PSD! FDI nu era un sistem care să poată fi susținut în realitate de Ministerul de Finanțe. A fost o gogoașă electorală, extrem de umflată, pe dinăuntru găunoasă. (…) Încă nu știu ce decizie clară s-a luat, am înțeles că pe de-o parte s-a întrerupt sistemul, pe de altă parte toți cei care nu aveau documentațiile integrale au fost dați la o parte, iar cei care au primit avansuri și au început lucrările… rămâne de văzut. Dar, ca construcție, FDI nu avea nici o sustenabilitate în spate, nu avea un motor financiar care să îl facă să funcționeze. Simularea aia pe care o făcuseră ei (Darius Vâlcov și Liviu Dragnea – n.r.) că ne împrumutăm cu bani la o dobândă mare și dăm mai departe la o dobândă mică… e o poveste urâtă pentru toată lumea!”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *