FMI a redus estimările economice pentru zona euro. Prognoze optimiste pentru SUA şi restul lumii

Fondul Monetar Internaţional a revizuit în scădere estimările referitoare la creşterea economică a zonei euro din acest an, dar le-a îmbunătăţit pentru Statelor Unite şi restul lumii. Fondul şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la riscurile implicate de noile variante ale Covid-19 pentru redresarea post-pandemică, transmite Reuters. Potrivit raportului World Economic Outlook, publicat marţi, FMI anticipează că economia mondială va creşte în acest an cu 5,5%, cu 0,3 puncte procentuale mai mult faţă de estimările din octombrie. PIB-ul mondial ar urma să crească cu 4,2% în 2022.

Multe depind de rezultatul cursei dintre virusul mutant şi vaccinurile menite să pună capăt pandemiei şi capacitatea politicilor de a acorda sprijin până se va întâmpla acest lucru. Se menţin incertitudini extraordinare şi perspectivele variază între ţări”, a afirmat economistul şef al Fondului, Gita Gopinath, într-o postare pe blog.

Multe ţări au înăsprit restricţiile din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19, iar măsurile au un impact economic negativ. FMI a redus estimările referitoare la PIB-ul zonei euro cu 1 punct procentual, anticipând că regiunea grav afectată de pandemie va consemna în 2021 o creştere economică de 4,2%. Fondul a revizuit în sens negativ creşterile economice prognozate pentru Germania, Franţa, Italia şi Spania, cele mai mari patru economii din zona euro.

Activităţile economice din regiune au încetinit în ultimul trimestru al anului 2020, iar situaţia va continua în prima parte a anului 2021. FMI nu se aşteaptă ca economia zonei euro să revină la nivelul de la sfârşitul anului 2019 înainte de sfârşitul lui 2022. În schimb, economia SUA va avansa în acest an peste aşteptările iniţiale ale FMI. Instituţia a îmbunătăţit prognoza privind PIB-ul SUA cu 2 puncte procentuale, datorită activităţilor economice din a doua jumătate a anului 2020 şi a sprijinului guvernamental suplimentar. În prezent, FMI se aşteaptă la o creştere a PIB-ului SUA de 5,1% în acest an. FMI a reiterat că guvernele trebuie să continue să îşi susţină economile prin măsuri de stimulare bugetară, pentru a stimula redresarea acestora.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *