Flota rusă minează porturile ucrainene din Marea Neagră. Ucraina ABANDONEAZĂ Severodonețk

Marina rusă a primit ordin să mineze porturile Odesa şi Ochakiv după ce a plasat deja mine pe râul Nipru, ca parte a blocadei la Marea Neagră a exporturilor de cereale ucrainene, potrivit informaţiilor americane recent desecretizate. Oficialii americani au lansat şi imagini prin satelit care arată daunele provocate de rachetele ruseşti la începutul acestei luni asupra celui de-al doilea cel mai mare terminal de cereale al Ucrainei din apropiere de Mykolaiv. Reamintim aici contextul în care întreruperea exporturilor de cereale ameninţă să declanşeze o foamete globală. Rezervoarele de stocare a uleiului de floarea soarelui de la Mykolaiv au fost atacate miercuri.

Rusia a negat minarea în jurul portului de la Marea Neagră. Din contra, chiar a dat vina pe Kiev, susţinând că ucrainenii şi-au minat propriile porturi. SUA declară că informaţiile sale indică o strategie concertată a Rusiei de a izola porţiunea de coastă aflată încă sub controlul ucrainei. „Statele Unite au informaţii că flota Mării Negre are ordin să blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa şi Ochakiv”, a spus un oficial american.

„Putem confirma că, în ciuda afirmaţiilor publice ale Rusiei cum că nu exploatează nord-vestul Mării Negre, Rusia de fapt desfăşoară mine în Marea Neagră, lângă Ochakiv. Avem şi indicii conform cărora forţele ruse au minat anterior râul Nipru”, relatează The Guardian.

Impactul acţiunilor Rusiei, care au cauzat oprirea comerţului maritim în treimea de nord a Mării Negre şi care au făcut regiunea nesigură pentru navigaţie, nu poate fi subestimat, deoarece exporturile maritime ale Ucrainei sunt vitale pentru securitatea alimentară globală”, a spus oficialul, subliniind că Ucraina a furniza a 10-a parte din exporturile globale de grâu, iar aproximativ 95% din aceste exporturi au părăsit ţara prin porturile Mării Negre.

Liderii caută rute terestre alternative, în timp ce Marea Britanie ş-a oferit să furnizeze expertiză tehnică Turciei, aceasta din urmă ţară oferindu-se să escorteze navele de marfă prin Marea Neagră. Dar Ankara a comunicat că nu a putut stabili o dată fixă a întâlnirii cu oficialii ruşi pentru a discuta despre respectivele convoaiele de cereale. SUA a declasificat joi şi imagini din satelit care arată amploarea pagubelor provocate în urma atacului rusesc din 4 iunie asupra terminalului de cereale Nika-Tera din Mykolaiv, al doilea ca mărime din Ucraina.

Imaginea arată clar că invazia rusă a Ucrainei a dus la distrugerea a trei dintre silozurile de cereale ale amplasamentului, precum şi a sistemului de transport care încarcă cereale pe nave”, a spus oficialul american. „Din cauza atacului Rusiei, capacitatea de export a terminalului de cereale a fost redusă cu cel puţin o treime”.

Înregistrările video difuzate joi au dezvăluit daune grave la cel puţin două rezervoare de stocare a uleiului de floarea-soarelui de la un terminal din portul ucrainean Mykolaiv la Marea Neagră, cauzate de o rachetă rusă miercuri. Kremlinul a negat oficial că a încercat să declanşeze o foamete globală, dar, la începutul acestei săptămâni, Margarita Simonyan, şefa publicaţiei ruse de propagandă Russia Today, a sugerat că aceasta a fost strategia.

Foametea va începe acum şi [ţările vestice] vor ridica sancţiunile şi vor fi prieteni cu noi, pentru că îşi vor da seama că este imposibil să nu fie prieteni cu noi”, a spus Simonyan pentru Forumul Economic din Sankt Petersburg.

Ucraina abandonează Severodonețk

Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul estic Severodoneţk, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat, vineri, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Haidai, relatează AFP.

„A rămâne în poziţii sfărâmate în bucăţi timp de luni la rând doar de dragul de a rămâne acolo nu are sens”, a declarat Serghii Gaidai pentru televiziunea ucraineană.

Din păcate, va trebui să ne retragem armata din Severodoneţk pentru că nu are sens să rămânem în poziţii distruse – numărul morţilor este în creştere”, a subliniat el.

Oficialul ucrainean a adăugat că 90% din casele din Severodoneţk au fost avariate sau distruse.

Forțele ruse înaintează puternic în Donbas

Forțele rusești fac progrese în Donbas, la sud de Lisichansk, și se apropie de orașul aflat lângă Severodonetsk-ul unde se dau lupte grele de câteva săptămâni. Rușii au avansat în ultimele 24 de ore, cucerind două sate la sud de orașele vecine din Donbas, Lisichansk și Severodonetsk. Forțele autoproclamatei Republici Populare Luhansk (LPR) au anunțat vineri că au capturat satele Hirske și Zolote. „Grupul ucrainean, situat în cazemata Gorskoie-Zolotoie, a fost lichidat. Toate așezările se află sub controlul nostru”, a declarat Andriy Marochko, un ofițer din cadrul autoproclamatei miliții LPR, pe Telegram.

Șeful ucrainean al administrației militare regionale din Luhansk, Serhiy Hayday, a recunoscut că forțele rusești au avansat la sud de Lisichansk. „Inamicul avansează spre Lysychansk dinspre Zolote și Toshkivka. Ei chiar reușesc în unele așezări”, a spus liderul ucrainean. Gaidai a mai anunțat că forțele ucrainene se vor retrage din orașul Severodonetsk din cauza pierderilor uriașe.

Ucraina pierde un oraş în Lugansk

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet localitatea Hirske situată la sud de oraşul important strategic Lisiceansk în regiunea Lugansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit circa 2.000 de soldaţi ucraineni în acea zonă, relatează Reuters.

După pierderea oraşului Hirske şi a altor câteva aşezări din jurul acestuia şi retragerea deja anunţată a trupelor ucrainene din Severodoneţk, oraşul geamăn al acestuia din urmă, Lisiceansk, ultimul din provincia Lugansk aflat sub control ucrainean, este în pericol de a fi încercuit din trei direcţii de trupele ruse.

Din păcate, începând de astăzi (…) întregul district Hirske este ocupat”, a declarat şeful administraţiei municipale a acestuia, Oleksi Babcenko. „Mai sunt unele mici lupte pe la periferii, dar inamicul a intrat”, a confirmat oficialul ucrainean.

Un steag roşu flutură deasupra (sediului) administraţiei municipale”, a spus la rândul său un purtător de cuvânt al acestei administraţii.

În acest timp, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni, anunţ pe care purtătorul de cuvânt menţionat anterior a refuzat să-l comenteze. Trupele ucrainene au început joi retragerea din Severodoneţk, dar această operaţiune ar putea dura mai multe zile, potrivit şefului administraţiei militare locale. După săptămâni de bombardamente ruseşti şi lupte de stradă, armata ucraineană mai controla doar zona industrială a acestui oraş.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.