Florin Roman a DEMISIONAT din funcția de ministru al Cercetării! „Ne vedem în instanță!”

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, a demisionat din funcție. El susține că nu este plagiator.

Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl. Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict. In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a spus Florin Roman.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut public ministrului Florin Roman clarificarea situației sale, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Informațiile că nu este licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, „se înscriu în aceeași categorie”, adaugă el.

Este cunoscută deja poziția premierului în această situație. Domnia sa a cerut public dlui ministru Roman clarificarea situației domniei sale. Evident, elementele de azi se înscriu în aceeași categorie. Ca atare, este așteptat dl. ministru să ofere aceste clarificări”, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El evită să spună dacă a fost discutat subiectul în timpul ședinței de guvern. „În ședința de guvern au fost discutate documentele care au fost aprobate”, adaugă Cărbunaru.

Ministrul Cercetării și Inovării, Florin Roman, și-a trecut în CV-ul oficial de la Camera Deputaților faptul că este licențiat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Rectorul UBB, Daniel David, susține că s-a căutat în arhive și nu a fost găsit niciun student cu numele Florin Claudiu Roman.

Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a spus pentru Libertatea rectorul Universității Babeș Balyai, Daniel David.

Săptămâna trecută, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Florin Roman, a fost acuzat de plagiat. Demnitarul a susținut că acuzaţia este nefondată.

Plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzaţia de plagiat la adresa mea e nefondată”, a spus, zilele trecute, Florin Roman.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a oferit și detalii despre lucrarea incriminată.

„Într-o lucrare de disertaţie de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziţia studenţilor. La finalul disertaţiei, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aş spune pe acest subiect, inclusiv faptul că profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanţă pentru cei care şi-au propus să îmi găsească nod în papură/ să susţină o campanie de denigrare a mea/ să dovedească fapte de care nu mă fac vinovat”, a precizat Florin Roman.

Florin Roman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, nu este licențiat al Universității Babeș-Bolyai (UBB), așa cum apare în CV-ul său oficial, a declarat miercuri profesorul Daniel David, rectorul universității clujene. Daniel David a arătat că Florin Roman a urmat un colegiu din Alba Iulia și a dat apoi examen de absolvire la UBB, care nu este echivalent cu diploma de licență. Florin Roman și-a trecut în CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputaților, la capitolul studii, că este licențiat al Universității Babes-Bolyai Cluj Napoca, Științe economice, specializarea „Contabilitate și Gestiune Financiară” (1992-1996).

Rectorul UBB, Daniel David, a arătat însă că actualul ministru al Cercetării nu a urmat cursurile UBB și nu este licențiat al universității. Florin Roman a urmat cursurile unui colegiu din Alba Iulia și doar a dat un examen de absolvire la Universitatea Babeș-Bolyai, ceea ce nu înseamnă că este licențiat al universității.

Din datele noastre, din arhivă, domnul ministru a făcut studiile la Alba Iulia, la un colegiu în cadrul universității de acolo și a venit la Universitatea Babeș-Bolyai pentru a susține examenul de absolvire pentru acel colegiu, în condițiile probabil – asta este o ipoteză a mea – că universitatea nu era încă acreditată atunci să ofere acea diplomă de absolvire. Acesta era un învățământ de scurtă durată, un învățământ superior, dar de scurtă durată. În paralel, există la Universitatea Babeș-Bolyai un învățământ de lungă durată, care presupunea admitere, puteam recunoaște, din cei patru ani, studiile făcute la Alba Iulia și după aceea se dădea o teză de licență, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat Daniel David miercuri, la Digi24

Rectorul UBB i-a cerut lui Florin Roman să clarifice situația: „Noi i-am și transmis într-un fel domnului ministru că trebuie să corecteze în CV, iar discrepanțele care au fost să le explice”.

Precizările rectorului UBB au venit după ce Libertatea a dezvăluit că Florin Roman și-a trecut în CV cursurile unei universități pe care nu a urmat-o. Florin Roman se confruntă și cu acuzații de plagiat, în legătură cu lucrarea de masterat, pe care ar fi copiat-o. Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Florin Roman să-și clarifice situația și i-a transmis că gestul demisiei ar fi unul „onorabil” în acest caz, potrivit unor surse Digi24.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.