Spread the love

Deputatul constănțean Florin Gheorghe (PSD) susține că se declară revoltat de faptul că, deşi în fiecare an Curtea de Conturi a României semnalează fraude grosolane şi încălcări vădite ale legii, care îi afectează direct la buzunar pe români, nimeni nu citeşte rapoartele acesteia şi nici nu s-a constatat ca vreo autoritate publică vizată să încerce să remedieze, măcar din ruşine, problemele semnalate de auditul Curţii.

Nu pot să nu mă revolt atunci când văd că cei responsabili pentru soarta sectorului energetic din România tac asurzitor după ce Curtea de Conturi a făcut public un raport asupra pieţei de electricitate de la noi din ţară. Mi-am dat seama imediat că nici nu ar putea să vorbească vreun oficial, pentru că, atât miniştrii energiei din ultimul timp, cât şi Autoritatea de reglementare în energie au fost părtaşi la jefuirea consumatorilor români, direct prin intermediul facturii la curent. Dacă aceştia ar vorbi, nu ar face decât să-şi recunoască public vinovăţia în legătură cu transferul pierderilor distribuitorilor de energie direct pe facturile consumatorilor. (…) Potrivit Curţii de Conturi, în perioada 2010-2014, pierderile s-au ridica la peste 4 miliarde lei. Dar cine oare să plătească pierderile dacă nu direct „fraierul” de consumator român, veşnic neprotejat de autorităţile plătite din buzunarul său? Şi uite aşa, autorităţile române, în frunte cu ANRE, au permis transferul pierderilor în facturi, deşi operatorii din distribuţie îşi frecau bucuroşi mâinile pentru că ratele profiturilor lor au crescut precum Făt-Frumos, pentru unii şi la peste 25% pe an”, a spus Florin Gheorghe.

Deputatul a mai precizat că va adresa luni, 25 aprilie a.c., o interpelare, care va fi adresată atât ministrului energiei, cât şi preşedintelui ANRE, cu speranţa că va obţine răspunsuri la jaful tolerat ani la rând.

Vreau să văd în răspunsul lor cine este vinovat pentru faptul că operatorii privaţi care au privatizat distribuţia nu au făcut investiţii nici măcar de 2 lei în infrastructură, ci doar au exploatat-o pe profituri uriaşe. Mai vreau să văd şi dacă ANRE îşi asumă responsabilitatea, de ce nu prin demisia actualei conduceri, prin faptul că au aprobat tarife supraevaluate, admiţând includerea în tarife au unor costuri inexplicabile. Consumatorii au aflat deja, că atunci când plătesc factura la curent, ajută operatorii să-şi cumpere telefoane mobile de ultimă generaţie şi jaluzele, să-şi amenajeze spaţii verzi şi terenuri de fotbal. Dacă şi în anul 2016 vom tolera complicitatea infracţională a autorităţilor cu unele firme, atunci chiar că suntem pierduţi”, a mai spus Florin Gheorghe.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *