Florin Gheorghe, interpelare pentru ministrul Sănătății: „S-au tot făcut „comitete și comiții” pentru redresarea Institutului de Cercetări Cantacuzino. A ajuns un producător de sucuri din cereale”

Deputatul constănțean Florin Gheorghe (PSD) a adresat, luni, o interpelare ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cu privire la redresarea Institutului de Cercetare Cantacuzino, instituție care a devenit în prezent „un simplu producător de sucuri din cereale”.

Iată interpelarea deputatului Florin Gheorghe:

„Domnule Ministru,
S-au scurs mai bine de trei ani de când I.C. Cantacuzino, un institut cu prestigiu recunoscut internaţional, a devenit un simplu producător de sucuri din cereale. Chiar dacă anchetele legate de realizarea defectuoasă a unor vaccinuri îşi urmează cursul, acest lucru nu ar trebui să impieteze asupra redresării acestui prestigios institut şi reluării activităţilor de cercetare şi producţie de seruri şi vaccinuri care să fie utilizate în politicile naţionale de prevenţie în domeniul sănătăţii. După cum foarte bine cunoaşteţi, în ultimii ani s-au tot organizat „comitete şi comiţii”, chiar şi grupuri interministeriale, însă singurul rezultat al acestora s-a tradus în diurne de şedinţă şi indemnizaţii generoase pentru cei nominalizaţi să găsească soluţii la problemele institutului. Deşi informaţiile publice sunt contradictorii, se pare că, totuşi, Guvernul României a redresat, în cea mai mare parte, din punct de vedere financiar institutul, ceea ce crează premisele reluării activităţii de cercetare şi producţie. Având în vedere economiile bugetare uriaşe care s-ar realiza prin relansarea I.C. Cantacuzino şi includerea produselor acestuia în programele naţionale, vă rog, domnule Ministru, să aduceţi următoarele precizări:
– care sunt intenţiile ministerului în legătură cu viitorul I.C. Cantacuzino şi, mai ales, când anticipaţi ca vaccinurile produse de acest institut (la costuri şi de 5 ori mai mici decât produse similare din import) ar putea reintra în programele naţionale?
– vă rog să prezentaţi o evaluare a economiilor bugetare care s-ar realiza, chiar şi doar pentru programul naţional de vaccinare antigripală, dacă vaccinurile ar fi produse de I.C. Cantacuzino şi nu ar mai fi importate de la diverse laboratoare din străinătate.
Solicit răspuns în scris”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *