Florin Cîțu: „Vom avea bani și vom achita toate obligațiile. Firmele trebuie să facă INVESTIȚII”

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, susține că cifrele referitoare la bugetul de stat sunt… încurajatoare, existând un echilibru între venituri și cheltuieli care poate să permită achitarea tuturor obligațiilor. În același timp, ministrul a arătat duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că totul trebuie privit ca pe un cost de a face business în România, subliniind faptul că mediul privat va fi nevoit să reducă din profitabilitate, prin investiții care să le permită adaptarea la noile realități economice.

„Vom avea bani și vom achita toate obligațiile, cele pe care le-am avut până acum în buget și cele care vor apărea în perioada următoare. Nu trebuie să ne îngrijorăm. În același timp, nu toate companiile au fost închise, o parte sunt deschise și, după 15 mai, rămâne distanțarea, rămân măștile, dar noi trebuie să mergem mai departe. Trebuie să vedem totul ca pe un cost de a face business în România, asta va însemna că trebuie să fim mai eficienți. Aceste tipuri de costuri au apărut tot timpul în companii. Costuri cu protecția angajaților, de asigurări… Trecem și peste astea. Antreprenorii vor găsi soluții care, pe termen scurt, vor reduce din profitabilitate, dar astăzi sunt sigur că sunt în companii departamente întregi care lucrează la soluții prin care să crească productivitatea, să lucreze chiar și așa. S-ar putea să existe un cost mai mare într-o croitorie, de exemplu, unde sunt puse persoane să lucreze unul lângă altul, atunci avem nevoie de o tehnologie mai bună ca să crească productivitatea. Orice șoc negativ – omenirea a reușit să îl treacă și să meargă mai departe. Cu ce vom rămâne după această perioadă? Va fi investiția în tehnologie! Companiile vor vedea că era nevoie de investiții în tehnologie. (…) Astăzi, execuția bugetară arată mai bine decât mă așteptam. În martie, situația nu a fost foarte bună și a trebuit să ne împrumutăm mai mult. În aprilie, chiar după apelul meu către acele companii care aveau bani să plătească impozitul – am adus și o bonificație pentru toate companiile care plătesc la timp impozitul pe profit pentru primul trimestru de 10% pentru IMM-uri și 5% pentru companiile mari – rezultatele au fost pozitive. Am returnat TVA în sume record în martie – 4 miliarde lei, media ultimilor ani era de 1,5 miliarde și am plătit concediile medicale în martie – 400 milioane lei, de obicei se făceau în jur de 200 de milioane. Am alocat la rectificarea bugetară bani pentru plata concediilor medicale încă un miliard – pentru următoarele patru luni sunt banii puși să fie plătiți”, a spus Florin Cîțu.

Potrivit ministrului Finanțelor, strategia statului pentru perioada următoare se va concentra doar pe sectoarele performante.

„În prima parte, primordial a fost să menținem românii sănătoși și resursele de la buget nu au fost alocate pe nici un fel de criterii de performanță. Au fost alocate pe sănătate, oricine era în șomaj tehnic primea acești bani, nu puneam prea multe întrebări. (…) Au ajuns puțin mai târziu (fondurile de șomaj tehnic – n.r.) dar vor ajunge cu siguranță toți banii. Au ajuns la timp salariile, tot ce știam că avem de plătit – pensii, salarii pentru medici, toți angajații, au ajuns la timp. După 15 mai trebuie să redirecționăm resursele statului către sectoare performante. Să nu uităm că suntem un guvern liberal. Să nu uităm că orice economie s-a dezvoltat prin alocarea de resurse către acele sectoare din economie care au făcut performanță. Dacă vom vedea sectoare care vor dori să investească în retehnologizare – mergem acolo! Au fost companii care au luat împrumuturi cu garanții de stat pentru a-și face reconversia către producția de măști. Avem nevoie de aceste companii. Vom ajunge la o producție care ne va asigura necesarul de măști în perioada următoare”, a mai spus Florin Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *