Florin Cîțu și-a… DEPUS MANDATUL! „Tot ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o ȘARADĂ!”

Primul ministru desemnat, Florin Cîțu, și-a depus joi mandatul, cu doar câteva momente înainte de votul de învestire din Parlament. Vestea este cu atât mai surprinzătoare, întrucât se vehicula faptul că Florin Cîțu ar fi reușit să strângă o majoritate parlamentară și, astfel, măcar criza politică ar fi încetat. Președintele României, Klaus Iohannis, a luat act de decizia lui Florin Cîțu.

„Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru. (…) Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează”, a motivat Florin Cîțu gestul de depunere a mandatului.

Camera Deputaților și Senatul s-au întrunit în plenul reunit, joi, de la ora 16.00, în cadrul căreia trebuia să fie votată învestirea Guvernului Florin Cîțu. În acest sens, sala Biroului permanent şi cea a plenului din incinta Camerei Deputaţilor, precum şi spaţiile adiacente, au fost dezinfectate joi.

Cîțu, pus la zid!

Decizia lui Cîțu a atras nenumărate critici. USR acuză PNL că îşi bate joc de România.

Este dovada că totul ceea ce s-a întâmplat în ultimele două săptămâni a fost o șaradă”, au transmis USR-iștii. Totodată, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost șocat de decizia lui Cîțu și a PNL și a lansat o serie de atacuri la adresa liberalilor și a președintelui României.

„Cea mai neverosimilă situație cu care mă întâlnesc de 30 de ani. E o bătaie de joc la adresa Parlamentului, la adresa tuturor românilor. E o mascaradă fără sfârșit. A fost un simulacru de audieri. Când trebuia să vină la votul de învestitură, dă bir cu fugiții. E un fel de golănie, similar cu alba-neagra. Nu există așa ceva în întreaga lume. E o rușine pentru PNL, pentru Iohannis, e o iresponsabilitate. Le cer să se trezească, nu suntem bătaia lor de joc. Președintele acționează iresponsabil, Orban la fel. Probabil trebuie să fie iar consultări, o să ne ducem iar degeaba, ca să vină cu o propunere în batjocură”, a transmis Tăriceanu.

Liberalii s-au străduit să își apere colegul de partid. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a spus că premierul desemnat Florin Cîțu și-a depus mandatul, pentru că Ludovic Orban trebuie să fie conducătorul celulei de criză pentru lupta împotriva coronavirusului.

Cîțu ar fi putut forma o… majoritate parlamentară

Miercuri seară, liberalii au ajuns la concluzia că ar fi bine să fie prezenți în sală și să voteze pentru învestirea propriului guvern. Decizia a fost luată de președintele PNL, Ludovic Orban, de Cîțu, dar și de liderii de grup ai liberalilor. Astfel, singurul partid care nu ar fi votat ar fi fost PSD. Mai mult, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a făcut joi la Parlament o declarație crucială, susținând faptul că parlamentarii PNL vor vota la vedere pentru învestirea Guvernului Florin Cîțu. Doar 5 parlamentari PNL ar fi fost absenți.

Miercuri seară, USR a decis că parlamentarii formațiunii vor vota învestirea cabinetului Cîțu, decizia fiind justificată prin „nevoia de a pune la dispoziția guvernului toate atribuțiile necesare pentru gestionarea crizei provocată de noul coronavirus”. Votul parlamentarilor USR ar fi fost la vedere. 

Din perspectiva PSD, președintele interimar Marcel Ciolacu a anunțat miercuri seară faptul că „o să fim prezenți, dar nu votăm”.

„Eu merg pe buna credință a PNL, că vor un guvern. De altfel, fără noi, ar putea avea o majoritate lejeră, mai ales că toți ceilalți au spus că votează pentru”, a spus Ciolacu.

Totodată, Ciolacu a solicitat aviz de la DSP pentru a vedea dacă ședința de învestitură a Guvernului Florin Cîţu, programată joi, va mai avea loc, în contextul în care secretarul de stat în cadrul MAI Raed Arafat a anunţat că adunările publice mai mari de 100 de persoane sunt anulate. În acest sens, răspunsul DSP a fost afirmativ.

În ultimă instanță, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota miercuri pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia „mai bine un Guvern slab, decât nici unul”.

136 de senatori şi 329 de deputaţi au fost prezenți degeaba, joi, în Parlament.

Pe același subiect:

Guvernul Cîțu, învestit? Huțucă: „Suntem pregătiți să SUSȚINEM guvernul. Strategia NU este definitivată”

Votul în Parlament pentru Guvernul Cîțu pe 12 MARTIE

FINAL AUDIERI Cabinet Cîțu: 9 avize „pozitive”, 7 „negative”! Încă un guvern liberal pleacă la… învestire

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *