Florin Cîțu: „România va EVITA recesiunea economică. S-a reuşit finanţarea deficitului”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a afirmat că România va încheia anul 2020 cu un deficit mai mic decât ţările Uniunii Europene şi va fi ţara care va evita recesiunea tehnică. De asemenea, Cîțu a mai precizat că nu mai vede o ieşire pe pieţele internaţionale pentru că s-a reuşit finanţarea deficitului.

„Uniunea Europeană are un deficit de 14% medie acum. Ungaria, la jumătatea anului, are un deficit de 6%, noi avem 4,44%. Am pornit această perioadă cu un handicap enorm pentru că aveam un deficit moştenit de anul trecut de 4,6%. Majoritatea ţărilor UE în ultimii ani au avut surplus bugetar. Sunt 11 ţări care aveau surplus bugetar. Toate ţările UE şi-au scăzut deficitele bugetare în ultimii 3 ani, pe creştere economică. Doar socialiştii noştri au crescut deficitul şi au amânat facturi la plată. Când tragem linie, România va termina 2020 cu un deficit mai mic decât toate ţările din UE. Sper să fie toate. Poate în una sau două să fie mai mic. Am avut creştere economică în primul trimestru, a doua cea mai mare creştere economică din UE. Vă spun că vom fi ţara care va evita recesiunea tehnică. Recesiunea înseamnă două trimestre consecutive de scădere a economiei. Anul trecut, inflaţia era 4,1% în iulie, astăzi este 2,5%. Anul trecut era cea mai mare rată a inflaţiei din Europa astăzi nu mai este cea mai mare. Am redus rata inflaţiei, asta înseamnă putere de cumpărare mai mare. Pe vremea socialiştilor rata inflaţiei a ajuns la 5,4%. Când au preluat ei economia de fapt era deflaţie în România. Preţurile scădeau. Am scăzut dobânzile. În România dobânzile au scăzut în fiecare lună în 2020. Ne-am împrumutat mai ieftin la aceleaşi scadenţe. Deşi suntem în perioada de criză, deşi agenţiile de rating ştiau că vine acest cost cu creşterea pensiilor i-am convins pe toţi că suntem un guvern responsabil şi am reuşit să ne împrumutăm mai ieftin. (…) În acest moment nu văd o ieşire pe pieţele internaţionale sau pe alte pieţe. Suntem OK. Ne uităm la fiecare moment să vedem ce se întâmplă. Am reuşit să finanţăm acest deficit şi nu văd o ieşire la acest moment. Un deficit de 8,6% să îl finanţezi fără să ai nevoie de ajutor de la instituţii internaţionale, finanţat doar din piaţă, de la investitori care au încredere. Uitaţi-vă la FIDELIS, o emisiune de obligaţiuni pentru persoane fizice, pentru cetăţeni, care este listată la Bursă, ce succes am avut acolo. Fiecare emisiune pe care am făcut-o a fost suprasubscrisă cu dobânzi în scădere. Am fost singurul guvern din România, şi chiar înaintea englezilor, care s-a împrumutat la dobânzi negative în euro”, a spus Florin Cîțu.

Potrivit ministrului Finanțelor, pandemia are costuri directe de 5 miliarde de lei, însă costurile indirecte, reprezentate de măsuri precum amânarea ratelor sau IMM Invest, sunt mult mai mari. El a precizat că aceste costuri care se întâmplă o singură dată (one-off cost) sunt în jur de 11 miliarde de lei în 2020, respectiv 1,1% din PIB. Aceste costuri nu vor mai apărea, însă, şi anul viitor.

Florin Cîțu a mai precizat că  ar prefera să vină cât mai curând cu un buget pentru anul viitor şi să nu mai aştepte luna decembrie.

„Avem încă multă treabă. Am pregătit pentru tot anul acesta finanţarea. Ştim exact pe fiecare capitol de buget. Eu vreau să nu mai aşteptăm sfârşitul anului, vreau să venim cu un buget să-l prezentăm cât mai repede pentru anul viitor. (…) Aş prefera să venim cu un buget pentru anul viitor cât mai curând să nu aşteptăm iarăşi decembrie, să ne grăbim. (…) La toate aceste întâlniri sunt discuţii foarte aplicate, întrebări pe care să le punem Comisiei pentru a ne asigura că atunci când se creionează planul şi va fi aprobat să nu fie un proiect pe care noi l-am uitat şi apoi să vrem să-l introducem şi nu putem pentru că nu am cerut exact condiţiile.(..) Vrem să tragem toţi aceşti bani. De aceea ne uităm şi la încărcarea bugetară pe următoarea perioadă. (…) Ar fi însemnat anul acesta în plus aproape 12 miliarde de lei la buget. Aceasta înseamnă 1,2% din PIB, doar anul acesta. Anul viitor ar fi fost 30 miliarde de lei şi aşa mai departe. Sume enorme suplimentare la buget pe care trebuia să le plăteşti. Lunar am fi crescut de la 6,4-6,5 miliarde de lei la peste 9 miliarde de lei să plătim doar pensii lunar, acolo ar fi fost acea creştere de 40%. Toate agenţiile de rating… am fi fost imediat în downgrade de rating dacă s-ar fi întâmplat acest lucru şi bineînţeles că ni s-ar fi închis toate pieţele internaţionale. Dar asta nu înseamnă că nu vom ajunge acolo cu creşterea pensiilor. Este foarte important să citim legea pensiilor care spune foarte clar că se face eşalonat această creştere. Deci până la urma respectăm exact spiritul legii”, a mai spus Cîțu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *