Florin Cîțu, despre OUG privind amânarea ratelor la bănci: „Am EXTINS perioada de depunere a cererii”

Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, i-a transmis, luni o recomandare premierului Ludovic Orban să retragă OUG privind amânarea plății ratelor la bănci. Documentul a fost prezentat de președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„O nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești! (…) Vom adopta în această săptămână în Parlament proiectul PSD care prevede amânarea ratelor fără ”dobândă la dobândă” și fără penalități! PS: Izolați-l pe Cîțu, până nu distruge de tot economia românească!”, a transmis Ciolacu.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat recent faptul că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului – persoană fizică sau juridică – pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020. Cîţu a menționat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19. Procedural, actul normativ urma să apară în Monitorul Oficial. Din acel moment, prevederile ordonanței puteau intra in vigoare.

În replică la anunțul lui Ciolacu, Florin Cîțu a transmis faptul că OUG care amână ratele la bănci nu este retrasă și a precizat că trebuie adăugate câteva detalii, care ar clarifica discuțiile apărute în spațiul public. Aceste detalii au fost discutate cu premierul Ludovic Orban, în cadrul ședinței de luni a Guvernului:

„Este nevoie de câteva clarificări, de dobânda la dobândă, despre cine poate beneficia și am extins și perioada de depunere a cererii, care era posibilă doar pe perioada stării de urgență, la 45 de zile de la apariția acestei OUG. Se prelungește termenul până la care se depune cererea de către persoana fizică sau juridică. Până la momentul în care solicită, dacă au restanțe la plata creditelor, pot achita restanțele, ca să poată solicita suspendarea plății ratelor următoare”, a precizat Florin Cîțu, pentru premier.

Orban a fost de acord cu clarificările emise de ministrul Finanțelor, în ciuda unui dialog tensionat între cei doi. Premierul a subliniat faptul că „nu se mai capitalizează dobânda la dobândă pentru creditele ipotecare”.

Totodată, potrivit noilor modificări, cei care au restanțe vor putea beneficia de amânarea ratelor, doar dacă… plătesc restanțele.

„Cei care își plătesc restanțele până la data depunerii cererii pot beneficia și ei de această facilitate de amânare a ratelor”, a susținut Florin Cîțu după ședința de Guvern.

Amânarea, la cerere, a achitării ratelor la instituțiile bancare și nebancare până la finalul anului a produs dezamăgire în societate. În ședința de joi, 26 martie, Guvernul a înșelat toate așteptările. Pe scurt, de noile prevederi pot beneficia doar românii care nu au restanțe la plata ratelor, aspect pe care Executivul l-a omis în declarațiile publice, până la apariția Ordonanței de Urgență. De asemenea, condiția principală pentru ca cei cu credite să poată beneficia de noile prevederi este aceea de a demonstra că veniturile le-au fost afectate de criza provocată de pandemie, deși în ultimele zile s-a insistat asupra faptului că acest aspect nu trebuia dovedit. Ultimul și cel mai problematic aspect se referă la dobândă la dobândă. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat faptul că dobânzile nu se cumulează, astfel încât să fie evitată posibilitatea ca după cele nouă luni debitorii să fie obligaţi să plătească imediat mai multe rate. În forma adoptată de Guvern, aceste dobânzi se cumulează la restul sumei.

PSD a depus, luni, la Parlament, un proiect de lege în Parlament prin intermediul căruia ratele la bănci și dobânzile vor fi putea fi amânate până în luna septembrie și, cel mai important aspect, fără să se plătească dobânzi la dobânzi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

PSD depune proiectul de lege prin care vor fi amânate ratele bancare FĂRĂ PENALITĂȚI. „Acest COȘMAR de la Ministerul Finanțelor trebuie să înceteze”

Ratele la bănci, AMÂNATE pentru 9 LUNI, la cerere! Cîțu: „Se aplică pentru TOATE tipurile de credite și pentru TOT SISTEMUL bancar”

Opoziția strânge rândurile: Grup de lucru pe coronavirus cu Ciolacu, Ponta, Grindeanu, Tudose și Tăriceanu. Senatorul Mihu: „Guvernul trebuie împins de la spate”

PSD inițiază un proiect de lege pentru AMÂNAREA RATELOR la bănci. Senatorul Mihu: „Va fi o criză economică generalizată!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.