Florin Cîțu: „Am vești EXCELENTE pentru toți românii: Am implementat o politică fiscală responsabilă”

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că economia României răspunde perfect  la măsurile adoptate de Guvern și arată că revenirea în V devine o realitate începând cu trimestrul III. Cîțu a afirmat, după ce INS a anunţat că investiţiile nete în economia naţională au crescut, că a fost implementată o politică fiscală anticiclică, prudentă şi responsabilă, la care economia a răspuns perfect.

Veşti excelente pentru toţi românii! Economia României a răspuns perfect la măsurile implementate de Guvernul PNL! Investiţiile mai nete în economie mari în trimestrul II şi semestrul I din 2020 faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Doar Guvernul PNL a investit cea mai mare suma din ultimii zece ani în primul semestru şi se vede. În continuare este nevoie şi de dobânzi reale zero sau chiar negative pentru a menţine acest ritm. Datele prezentate azi de INS susţin fară dubii scenariul revenirii economiei în „V” începând cu trimestrul III. Am implementat o politică fiscală anticiclică, prudentă şi responsabilă, iar datele confirmă că am ales cea mai bună strategie. În continuare este nevoie şi de dobânzi reale zero sau chiar negative pentru a menţine acest ritm. Nu am dubii că aşa se va întâmpla”, a transmis Florin Cîțu.

Institutul Național de Statistică a transmis marți că investițiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5% în primul semestru, faţă de semestrul 1 din 2019, la 41,596 miliarde lei. Ceea ce ministrul a uitat să precizeze, este că din datele INS reiese că produsul intern brut în trimestru II 2020 a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu primul trimestru al anului. Potrivit INS, în semestrul I 2020, Produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,6%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier. La scăderea PIB, în semestrul I 2020 faţă de semestrul I 2019, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuţii negative mai importante având:

  • Industria (-3,0%), cu o pondere de 19,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate sa redus cu -14,1%;
  • Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparațiile de produse de uz casnic și alte servicii (-1,1%), cu o pondere de 2,8% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 29,1%;
  • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor;
    transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (-0,9%), cu o pondere de 20,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,8%.

Contribuţii pozitive au înregistrat următoarele ramuri:

  • Construcţiile (+0,5%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 15,5%;
  • Informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 12,1%;
  • Administrația publică și apărare; asigurările sociale din sistemul public; învățământul; sănătatea și asistența socială (+0,2%), cu o pondere de 16,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,5%.

Impozitele nete pe produs (TVA, accize), cu o pondere de 8,6% la formarea PIB, au contribuit cu -0,9% la scăderea PIB, volumul lor reducându-se cu 9,0%.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.