Florin Cîțu: „Am găsit multe lucruri bune care pot UNI PNL și PSD!”

Florin Cîțu, președintele PNL, a declarat joi seara, după prima rundă de negocieri cu PSD, că a găsit multe lucruri care pot uni cele două partide. „Am găsit în această seară multe lucruri care pot să ne unească. De exemplu obiectivele de a găsi soluții pentru crizele din sănătate, din economie. Dacă găsim împreună cu cei de la PSD să facem acest lucru, este ok”, a declarat Cîțu. Întrebat dacă s-a discutat despre variante pentru funcția de prim-ministru, Cîțu a răspuns: „Discuțiile despre funcții au fost câteva. Unele variante interesante, unele cu un premier care să se schimbe la doi ani.” Liderul PNL Florin Cîțu a declarat, joi, la Parlament, după negocierile cu PSD pentru formarea unui nou Guvern, că discuția „a fost bună”.

Am avut o discutie despre situatia in care se afla Romania si despre solutii. Am discutat de proiectele care ar putea intra in programul de guvernare. A fost o discutie buna, o prima discutie buna in care s-au discutat in special proiecte, obiective. Vom merge inapoi in partid si vom prezenta concluziile”, a spus Cîțu.

Totodată, deputatul PNL Marilen Pirtea a declarat joi, la Antena 3 că „evident” se poate forma un guvern PSD – PNL fără premier liberal.

Se poate, evident, dacă vine președintele cu altă variantă. Din partea PNL nu se poate, decizia noastră este să dam premierul, dar nu știm pe cine va propune președintele”, a declarat liberalul.

Afirmația deputatului PNL vine în timp ce echipele de negociere PNL și PSD discută la Parlament despre formarea unui nou Guvern. Funcția de premier este revendicată atât de social-democrați cât și de liberali. Delegațiile PSD și PNL au început, joi, de la ora 16.00, în Parlament, discuțiile pentru formarea unui nou Guvern. Întâlnirea are loc lângă biroul președintelui interimar al Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu (PSD). Social-democrații au intrat pe ușa din față, acolo unde așteptau jurnaliștii. Liberalii în frunte cu Florin Cîțu au ales să intre la negocieri pe o ușă laterală, ferită de privirile jurnaliștilor. La intrare, social-democratul Vasile Dîncu, din echipa de negociere, a spus că PSD şi PNL ar putea guverna împreună „dacă vor face un efort şi peneliştii”.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, susține că toți consultanții recomandă liderilor PSD să nu intre la guvernare alături de PNL, aceasta fiind o greșeală foarte mare.

Noi nu ne grăbim spre guvernare, dar în acest moment, chiar dacă toţi consultanţii noştri ne spun că ar fi cea mai mare greşeală să mergem la guvernare cu PNL, să-i scoatem din ţinta atacului public şi a populaţiei, să devenim şi noi parte a acestui dezastru, noi am cântărit bine şi nu ne luăm după emoţii şi nici nu încercăm cum uneori spun consultanţii ‘lasă-i să dispară cu totul’”, a declarat Dîncu.

Liderul PSD susţine că, în opinia sa, PNL nu ar fi ajuns la vreun acord la întâlnirea pe care a avut-o cu USR miercuri.

„L-am văzut pe domnul Cîţu când a ieşit de la discuţiile cu USR. A spus că a fost o discuţie bună. Atunci când cineva vrea să ascundă faptul că nu s-a decis nimic spune că a fost o discuţie bună. Cred că a fost un brainstorming, un fel de terapie de grup cum a spus şi domnul Cîţu. Din acest punct de vedere, dacă ar fi existat cât de cât o şansă de înţelegere, atunci întâlnirea cu noi nu ar mai fi avut loc, pentru că noi nu mergem la o discuţie formală doar ca să ne aflăm în treabă”, a susţinut Dîncu.

Social-democratul a adaugat însă că PSD nu se opune ideii de refacere a coaliţiei, deoarece vrea ca „electoratul să le vadă capacitatea de guvernanţă, capacitatea de colaborare, de a se sacrifica pentru unele chestiuni publice”.

Pe de altă parte, noi nu ne opunem ideii de a-şi reface coaliţia. Mi se pare că ar trebui să-şi ducă mandatul mai mult de 9 luni. Vă spun sincer şi ca sociolog că vreau ca electoratul lor să le vadă capacitatea de guvernanţă, capacitatea de colaborare, de a se sacrifica pentru unele chestiuni publice. Partidele sunt legate unele de altele. Partidele au nevoie de opoziţie. Nu poţi să te lupţi de unul singur sau să îţi creezi un duşman imaginar. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat şi cu PNL, care a făcut numai campanie anti-PSD, dar asta nu te ajută ca într-un moment de criză să poţi să guvernezi bine dacă nu ai un program şi câştigi alegerile mai degrabă prin aceste şmecherii comunicaţionale cu care vin consultanţii şi îţi îmbuibă capul la un moment dat”, a mai declarat liderul pesedist.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu a declarat, joi, la Parlament, înainte de întâlnirea PNL-PSD, pentru negocierea unei majorităţi parlamentare, că PSD-ul ar trebui să dea premierul şi a menţionat că se poate guverna în această formulă, dacă şi „peneliştii fac un efort”. Întâlnirea celor două partide are loc la ora 16.00, la Salonul Spaniol din Camera Deputaţilor. Din delegaţia PSD fac parte preşedintele Marcel Ciolacu, Vasile Dîncu, Paul Stănescu, Sorin Grindeanu, Gabriela Firea.

Vasile Dîncu a precizat că la întâlnirea cu cei de la PNL se va discuta despre chestiuni de compatibilitate, generale, care ţin de programul de guvernare şi a arătat că formaţiunea trebuie să dea premierul. Întrebat dacă PSD ar trebui să guverneze cu PNL, Dîncu a spus că, „dacă vor face un efort şi peneliştii, se poate guverna”.

Dîncu nu a dorit să comenteze nici varianta în care nu va fi nominalizat un premier de la PSD. „Este e o chestiune de negociere, nu este un proiect pe care să îl faci înainte”.

Despre afirmaţiile anterioare potrivit cărora PSD nu ar trebui să vină cu o propunere de premier, el a spus că afirmaţia sa a fost făcută în condiţiile din acel moment, când era vorba de o guvernare minoritară. „S-a schimbat de atunci situaţia, s-a schimbat aritmetica parlamentară, PNL a pierdut voturi”, a spus el.

El nu a dorit să precizeze dacă doreşte să facă parte dintr-un viitor Executiv PNL-PSD. „Nu am vorbit despre portofolii”, a arătat el.

Mi-e greu să stau de vorbă cu cei din PSD, că nu îi simpatizez foarte mult, dar majoritățile parlamentare sunt aritmetice”, a spus și liberalul Rareș Bogdan, joi.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, la sediul central al partidului, că în continuare social-democrații cred că ar trebui să le revină funcția de premier.

De azi dimineață și până acum nu mi-am schimbat părerea. PSD va merge la Cotroceni cu propunere de premier”, a indicat acesta.

În PSD sunt vehiculate numele lui Alexandru Rafila și Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. Surse liberale spun că liberalii au primit de la Cotroceni semnalul că la discuțiile cu PSD „totul este negociabil, în afara funcției de premier”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *