Spread the love

PSD și PNL au bătut palma încă de luni pentru modificarea în Parlament a legii achizițiilor publice astfel încât autoritățile să le poată cere firmelor acționarii reali în cazul acțiunilor la purtător. De asemenea, s-a ajuns la un acord să se interzică situația în care șeful unei autorități publice poate încredința un contract unei firme la care are acțiuni la purtător, în percepția liberalilor fiind vorba de… „legea anti-Tel Drum”.

Marți, în calitate de for decizional, plenul Camerei Deputaților a adoptat, cu 275 de voturi pentru și 3 abțineri, modificări la legea achizițiilor publice astfel încât autoritățile să le poată cere firmelor acționarii reali în cazul acțiunilor la purtător. Astfel:

  • „În vederea respectării principiilor transparenței și tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul economic are obligația de a comunica datele de identificare a deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant/candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”, este una din prevederi.
  • „Reprezentantul legal al operatorului economic depune o declarație pe propria răspundere cu privire la deținătorii/beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător, sub sancțiunile prevăzute de art.326 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările”, mai spune legea.
  • „Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada identității deținătorilor/beneficiarilor reali ai acțiunilor la purtător”

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *