Spread the love

Pentru siguranța cetățenilor români care sunt plecați la muncă în străinătate, deputatul PMP, Petru Movilă, a inițiat un proiect de lege privind completarea şi modificarea art.10 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Concret, parlamentarul vrea ca agenții economici care au ca obiect de activitate plasarea forței de muncă în străinătate, să fie obligați să comunice, în termen de 10 de zile lucrătoare de la data înregistrării contractului de muncă în statul de destinație, date referitoare la data începerii durata contractului de muncă, locul unde își desfășoară activitatea angajatul, venitul realizat, precum datele de identificare ale persoanei angajate.

Parlamentarul spune că, în contextul actual al societății românești, sunt scoase în evidență o serie de probleme grave cu care se confruntă românii plecați la muncă în străinătate, exemplificate și detaliate în spațiul mass-media, precum: diferențe salariale între cetățenii români și cetățenii statului membru de destinație, condițiile necorespunzătoare de muncă, abuzul angajatorilor față de angajații, discriminarea și tratamentul inuman/denigrant la care sunt supuși cetățenii români, constrângerile și forțarea să accepte munca sunt la negru.

„Aceste situații sunt generate de faptul că la nivel național nu există o evidență clară a cetățenilor români care lucrează legal în străinătate, de faptul că persoanele plecate la muncă în străinătate nu au obligativitatea legală de comunica Serviciului Public de Ocupare din România încadrarea în muncă în alt stat membru al UE. De asemenea, angajatorii străini nu comunică/transmit statului de proveniență al angajatului încadrarea acestuia. În plus, cetățenii proveniți din estul Europei au remunerația sub nivelul salariului plătit unui cetățean rezident al statului de angajare pentru aceeași muncă prestată și același nivel de pregătire profesională. Este foarte important ca statul român să știe câte persoane de cetățenie română sunt plecate la muncă în străinătate și mai ales țara de destinație, pentru a putea interveni în caz de necesitate. Propunerile de completare și modificare a legislației în acest domeniu de activitate urmăresc alinierea legislației din România la bunele practici în materie din alte state membre ale Uniunii Europene, din alte state democratice ale lumii, prin optimizarea condițiilor de muncă aplicabile cetățenilor români, precum și evidența clară a persoanelor active pe piața muncii, a condițiilor legale în care se desfășoară munca și garantarea respectării drepturilor individuale ale fiecărui cetățean român plecat la muncă în străinătate“, a punctat Petru Movilă în expunerea de motive.

Proiectul legislativ a fost respins la Senat, iar în prezent se află la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde, de asemenea, s-a întocmit un raport de respingere.

CITEȘTE ȘI:

Mărirea cu 25% a salariului de bază pentru bugetari, praf în ochi?! Petru Movilă, PMP: „Pentru anumite categorii de funcționari, majorarea salarială este inexistentă!”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *