Firma care se ocupă de instalaţia electrică de la „Matei Balş”: „Noi am recomandat să NU se folosească IMPROVIZAȚII” A cincea persoană decedată: găsită în baie, carbonizată

Serviciile lunare de mentenanță a instalației electrice exterioare și interioare de la Institutul de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” au fost contractate pe 5 februarie 2020 pentru suma de 25.898 de euro. Publicaţia „Buletin de București” a luat legătura cu unul dintre reprezentații societății în contextul primelor informații cu privire la cauza incendiului care ar fi pornit de la o aerotermă.

În principiu, instalația era ok. Noi am recomandat să nu se folosească improvizații, cum ar fi prelungitoare și așa mai departe. Toată lumea știa de chestia asta. Ideea e că a fost frig. Din cauza temperaturii s-au încălzit cu așa ceva. Toata iarna a fost avarie. Toata iarna au avut probleme cu căldura. Noi tot timpul facem verificări. Anterior evenimentului nu s-a depistat nimic acolo. Au fost probleme la alte pavilioane, gen n-a funcționat un circuit, o priză sărită din perete. Acolo, în ultima perioada nu am avut incidente de niciun fel. Așteptam sa vedem ce spun cei care anchetează. Noi suntem la dispoziția lor„, a declarat reprezentantul firmei.

Directorul Termoenergetica Adrian Gîtlan a negat că ar fi fost probleme cu încălzirea la Institutul Matei Balș, unde a avut loc vineri dimineață un incendiu soldat cu cinci victime, și unde informații neoficiale dau drept cauză a incendiului un radiator electric.

Nu au fost probleme în furnizarea agentului termic la Institul Matei Balș”, a spus Gîtlan. Directorul spune că punctul termic se află în administrarea spitalului Matei Balș, și că dacă ar fi fost probleme în noaptea de joi spre vineri cu încălzirea, spitalul ar fi semnalat. Directorul spune că a fost făcut un control chiar joi seara la punctul termic și că nu au fost identificate probleme: „Erau 43 de grade pe încălzire și 50 de grade pe apa caldă la 21:30, iar peste noapte parametrii au crescut”, a spus directorul. Gîtlan a admis că au fost probleme cu încălzirea în spital pe 4 decembrie și pe 23 decembrie, dar nu pe 29 ianuarie.

Bogdan Oprița, purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca şi coordonator al intervenţiei de salvare de la Matei Balş, a vorbit 3 despre starea pacienţilor:

Au fost evacuaţi aproape 50 de pacienţi la spitalele din Bucureşti. La spitalul nostru, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, au ajuns un număr de şapte pacienţi, dintre care, din păcate, o pacientă care fusese preluată cu manevre în curs de resuscitare, nu a răspuns la aceste manevre şi a decedat, iar celelalte şase persoane sunt internate, două dintre ele în secţia de chirurgie plastică, pentru că prezintă arsuri pe circa 20%, iar cealaltă pe circa 15% arsuri de gradul 1, celelalte fiind internate în secţia medicală, având doar infecţia cu virusul SARS-CoV-2. Despre intervenţia de la faţa locului, nu sunt mandat să discut despre acest lucru. Discută purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care este vocea unică în acest caz. Ceea ce pot să vă spun este că la faţa locului deja se aflau multe resurse, atât de la noi, cât şi de la Serviciul de Ambulanţă care au fost folosite pentru evacuarea persoanelor care încă mai fuseseră surprinse şi nu fuseseră evacuate în celelalte paviloane ale Institutului Matei Balş, pentru că un număr de circa de 50 de persoane au fost evacuate în celelalte pavilioane. Pot să vă spun că au fost şi trei persoane dintre cadrele medicale care au solicitat evaluare şi asistenţă medicală care fuseseră expuse la fumul din incendiu, dar care au refuzat transportul medical’‘, a anunţat Bogdan Opriţa.

Crește bilanțul victimelor tragediei de la Spitalul Matei Balș din Capitală. Încă o victimă a fost găsită moartă în baie… Incendiul a avut loc la parterul unui corp de cladire, în care se aflau în jur de 100 de persoane, conform reprezentanților spitalului. Reprezentanții ISU spun că au evacuat 120 de pacienți. Pompierii spun că au fost degajări mari de fum. La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Salvatorii au acționat echipați conform protocolului COVID. Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.

Fiica unei paciente internate la Institutul „Matei Balș” a declarat că în urmă cu o săptămână a dus o aerotermă în salonul în care era internată pentru că era frig.:

„În urmă cu o săptămână, pentru mama mea am dus o aerotermă la etajul 3, pavilionul 5, camera 17. Mi-au spus că asta e situația, nu au căldură. Au verificat (dacă sunt aeroterme în saloane – n.red.) și au spus că unele saloane au aeroterme, altele nu, și mi-au spus că dacă vreau, pot să îi aduc. Personalul medical a îngrijit-o corespunzător. Dar incendiul și acest transport al ei la Spitalul Militar Central a adus-o într-o situație foarte critică. Concentrația în oxigen a scăzut la 50, situația ei este foarte gravă”, a declarat, fiica unei paciente bolnave de COVID-19, Mihaela Tănase, care a fost transferată după incendiul de la Institutul „Matei Balș”.

Declarația vine după ce există suspiciuni că incendiul ar fi fost declanșat de o aerotermă, informație negată de ministrul Vlad Voiculescu.

Cinci persoane au decedat vineri dimineaţa în incendiul de la Institutul „Matei Balş” din Capitală. Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, patru persoane au fost găsite după ce s-a degajat fumul, iar o a patra a fost resuscitată, dar fără rezultate pozitive. Raed Arafat a precizat că apelul la 112 a venit la ora 5 dimineaţa.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.