Firea (Familie) anunță bani mai mulți pentru orfani: „Avem și această datorie morală să-i sprijinim pe acești copii lăsați în grija statului”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță, marți, în timpul unei vizite la Centrul Asociației Pro Vita, din Valea Plopului, majorarea sumelor alocate pentru copiii lăsați în grija statului, anunță mediafax. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, i-a vizitat pe copiii români și ucraineni găzduiți într-un centru social al Asociației Pro Vita – „Sfântul Brâncoveanu” din comuna Posești, județul Prahova, construit de preotul Nicolae Tănase, unde sunt îngrijiți copii români din sistemul de protecție special și au fost primiți, de la începutul lunii martie, și copii refugiați din Ucraina, din Odesa, proveniți, de asemenea, din mai multe centre sociale.

Am venit cu vești bune la Centrul Asociației Pro Vita, din Valea Plopului. Pentru prima dată după foarte mulți ani, am reușit să creștem în mod real sprijinul pentru acești copii, prin măsurile pe care le-am gândit alături de colegii noștri, la Guvern. Aici, la Valea Plopului, Părintele Tănase are grijă, de ani buni, de multe suflete de copii, mai mici și mai mari. Iar în această perioadă de război a preluat și un număr însemnat de copii refugiați din Ucraina. Dar noi, ca societate, și fiecare cetățean în parte avem și această datorie morală să-i sprijinim pe acești copii lăsați în grija statului, să treacă mai ușor peste situația pe care o au”, spune Firea.

Vizita în centrul de la Valea Plopului a avut loc în contextul lansării primelor măsuri pentru copii în cadrul programului guvernamental „Sprijin pentru România”.

Concret, aproape 47.000 de copii din sistemul de protecție specială, inclusiv copii cu dizabilități, vor beneficia direct de măsurile reunite în acest pachet de sprijin, al cărui buget este de 86 de milioane de lei. Astfel, valoarea alocației zilnice de hrană va crește de la 12 lei la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, în funcție de vârsta copilului. Cea mai importantă majorare vizează sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale: acestea vor crește de cinci ori, de la 28 de lei la 150 de lei. De asemenea, sumele acordate de stat pentru îmbrăcămintea, încălțămintea, jucăriile, rechizitele sau obiecte de igienă pentru fiecare copil din sistemul de protecție vor fi mai mari cu aproape 60%. La Valea Plopului, sute de copii din sistemul de protecție au fost găzduiți, în ultimii 30 de ani, în centrele Asociației Pro Vita, înființate de preotul paroh Nicolae Tanase. În total, în toate aceste centre – care ar putea fi considerate drept cel mai mare „orfelinat privat din România” – sunt educați și îngrijiți peste 400 de copii, cu ajutorul comunităților din Valea Plopului și Valea Screzii. Asociația colaborează îndeaproape, de ani de zile, cu DGAPC Prahova. Tot în Prahova, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului oferă găzduire și asistență pentru 68 ucraineni, veniți la începutul lunii martie, din Odesa. Este vorba despre 59 copii cu dizabilități din sistemul de protecție din Ucraina, 7 persoane adulte, însoțitori ai copiilor și 2 copii ai persoanelor adulte însoțitoare.

De asemenea, ministrul Familiei, Gabriela Firea a transmis, marţi, că se bucură că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”, şi că în următoarele două-trei luni, vor face primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile.

România trece printr-o criză demografică fără precedent – anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol! Multe familii se tem să mai aducă pe lume copii din motive pur economice, gândindu-se dacă le vor putea asigura viitorul. Avem la Ministerul Familiei proiecte care vor mai uşura viaţa de zi cu zi. Trebuie, însă, să ajutam şi familiile care-şi doresc copii, dar nu-i pot avea din motive medicale. Unul din cinci familii se confruntă cu infertilitatea – o problemă foarte serioasă, nu un moft!”, a scris Firea pe Facebook.

Ministrul Familiei arată că se bucură de faptul că programul de fertilizare in vitro a fost introdus în planul de măsuri „Sprijin pentru România”.

În următoarele două-trei luni, facem primele decontări, iar cuplurile cu astfel de probleme încep procedurile! 5.000 de proceduri vor fi gratuite doar în 2022. Venim, astfel, în sprijinul familiilor care nu-şi permit aceste proceduri foarte costisitoare. Sute de familii s-au împrumutat şi îndatorat pe mulţi ani pentru a-şi putea vedea visul cu ochii, acela de a avea un copil. Vom aplica la nivel naţional un proiect de interes din mandatul meu de primar general. Extinderea acestui program la nivel naţional – FIV “O şansă pentru cuplurile infertile” – este un proiect mult aşteptat, pentru care ne-au scris deja sute de români. În Bucureşti, s-au născut 556 de copii după 1.000 de astfel de proceduri”, spune Firea.

Potrivit ministrului Familiei, pachetul legislativ care să reglementeze noua propunere pentru procedura de fertilizare in vitro este deja pe circuitul de avizare şi va realizat în comun de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Sănătăţii.

Decontările se vor face în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Suma decontată pentru o procedură este de 4.000 de euro, în lei, la cursul zilei. Condiţiile cred că sunt foarte bune, pentru femei între 25 şi 45 de ani. Până acum se făceau deconturi pentru doamne de până la 40 de ani. S-a eliminat, de asemenea, acea condiţionalitate privind valoarea AMH, o analiză medicală care putea fi restrictivă pentru multe paciente. De asemenea, nu sunt condiţionate procedurile în sensul numărului acestora, bazându-ne doar pe recomandarea medicală”, afirmă Firea.

Gabriela Firea mai afirmă că acest proiect va intra în foarte scurt timp pe masa Guvernului, pentru aprobare.

Ne bucurăm de susţinerea liderilor coaliţiei de guvernare, de susţinerea domnului prim-ministru şi a domnului preşedinte al României”, mai menţionează Firea.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.