Finanțarea partidelor politice. Senatorul Chițac: „Legea a fost modificată foarte pervers! Cu banii statului, presa devine aservită politic”

Președintele partidului PRO România, Victor Ponta, a venit cu o propunere bombă în Parlament, care va fi greu de refuzat, iar respingerea foarte dificil de explicat public. Parlamentarii PRO România au propus un amendament la Legea bugetului prin care se reduce la zero finanțarea partidelor politice. Acest amendament arată exact așa: „Reducerea alocării bugetului pentru finanțarea partidelor politice din cadrul Autorității Electorale Permanente, de la valoare de 409.000 mii de lei la 0 (zero)”.

Despre această finanțare a partidelor politice se vorbește intens în aceste zile în Parlament. În justificarea propunerii, parlamentarii PRO România explică faptul că finanțarea partidelor a crescut de 28 de ori în ultimii doi ani și, așa cum ne-a precizat senatorul neafiliat constănțean, Vergil Chițac, numai între 2017 și 2018 a crescut de 11 ori!

În contextul dezbaterii intense, se pare că parlamentarii PRO România nu găsesc înțelegere la opoziție, așa cum a confirmat, luni, pentru TOMIS NEWS, deputatul liberal Florin Roman, președintele comisiei pentru administrație publică din Camera Deputaților, care ne-a precizat că propunerea este populistă și că încurajează corupția.

În ceea ce îi privește pe parlamentarii neafiliați, aceștia reclamă o discriminare în privința acordării acestor fonduri, atât din perspectiva poziției lor de neafiliați, dar și cu privire la partidele care nu sunt parlamentare și, nefinanțate, nu vor avea posibilitatea să se dezvolte, în timp ce cele parlamentare vor pleca din start în campaniile electorale în avantaj.

„Legea finanțării partidelor politice a fost modificată foarte pervers anul trecut. Faptul acesta de mișcare de la maxim la minim a făcut ca, de exemplu, raportul de finanțare între 2018 și 2017 a fost de 11 la 1! Dacă s-a acordat un leu în 2017, în 2018 s-au acordat 11 lei și uite așa au rămas partidele politice fără datorii la stat! (…) S-a mărit foarte mult suma alocată. Eu văd două chestiuni majore. Prima, discriminarea făcută față de celelalte partide politice care nu sunt parlamentare, astfel că partidele parlamentare, finanțate, sunt deja în campanie electorală într-un avantaj! Ce fac ceilalți? Mie mi se pare discriminare chestiunea aceasta. Nu mai vorbesc de parlamentarii neafiliați… (…) Mulți din banii ăștia se duc pe presă și deja presa este aservită politic! Ca partid politic, cu banii statului, ne ducem și facem ca presa să nu își mai exercite rolul, cel puțin cea audio-vizuală!”, a spus senatorul Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Bugetul alocat partidelor politice este de 409 milioane de lei (100 milioane de euro), la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale în valoare de 69.043 mii de lei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*