FINAL de VAL 5! Rafila (Sănătate) anunță RIDICAREA restricțiilor, vaccinare doar la medicul de familie și GATA cu bonurile de masă: „NU a funcționat în mod deosebit…”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat în legătură cu ridicarea restricțiilor că România se pregătește pentru așa ceva însă cu precauție deoarece, comparativ cu țările care au ridicat retricțiile, România are o rată de vaccinare mai mică.

În țările în care au fost ridicate cea mai mare parte dintre restrcții au puține persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Sunt țări care au un grad de acoperire largă, vaccinală, dar, lucru care este important când se ia această de cizie, a ricării retricțiilor, este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții și într-adevăr infecțiile să nu mai reprezinte un tip de patologie amenințătoare de viață și să reprezinte o infecție banală. Cu cât gradul de vaccinare a fost mai mare cu atâtmanifestările au fost mai reduse. Sunt câteva state europene care au decis ridicarea restricțiilor și datorită acoperirii de vaccinare, datorită modului cu funcționează sistemul de sănătate s- a ajuns la o situație care perimite acest lucru. Ne pregătim categoric și noi pentru așa ceva dar cu precauție încât să nu producem un număr mai mare de decese sau sau să supraaglomerăm spitalele.” a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății consideră că prima restricție ridicată ar trebui să fie purtarea măștii, însă numai în spațiile deschise. Rafila, a avansat primul termen de la care România ar putea renunța la purtarea măștii în aer liber. Rafila spune că măsurile se vor lua gradual, odată cu scăderea numărului de cazuri noi, care se va corela și cu gradul de ocupare al secțiilor ATI. Rafila a explicat că în două sau trei săptămâni se va renunța la purtarea măștii în aer liber. Evoluția numărului de persoane care sunt în ATI are „o stabilizare, o creștere ușoară”.

rafila

De asta vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment, decât când acest indicator al gradului de ocupare a secțiilor de terapie intensivă începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști, încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții”, a spus ministrul.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat luni, într-o conferință de presă, că în viitorul apropiat se va renunța la acordarea tichetelor de masă pentru persoanele care se vaccinează, fără a menționa o dată.

Este buget pentru acordarea lor. A fost un element de stimulare, acum vă las să apreciați dacă au un efect stimulativ. Nu este un ajutor, ci era vorba de un element care să stimuleze vaccinarea. (…) Nu cred că în momentul de față mai au un viitor, pentru că discutăm despre un mecanism pentru stimularea vaccinări, care, din păcate, nu a funcționat în mod deosebit. În perioada următoare, sigur, vom discuta despre această posibilitate. Eu cred că ne vaccinăm ca să ne protejăm sănătatea, nu ca să luăm tichete”, a spus Rafila.

Campania de vaccinare bate pasul pe loc. Recunoaște asta și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care spune că e destul de greu să încurajezi oamenii să se vaccineze când relaxezi măsurile.

Revitalizarea campaniei e destul de greu de realizat, atâta timp cât se discută de relaxări. (…) Avem în mediul rural populație care nu e vaccinată și ar putea să fie la risc. Am auzit și de la domnul Gheorghiță că ar putea să fie caravane, ceea ce e foarte bine. Mai mult nu am ce să vă spun în acest moment. Există discuții ca vaccinul să fie doar la medicii de familie. Pe măsură ce se închid centrele trebuie să avem alternativă”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus luni că sunt discuții privind închiderea centrelor de vaccinare, urmând ca apoi vaccinarea împotriva Covid-10 să se facă doar la medicii de familie, așa cum se întâmplă cu toate vaccinurile. Întrebat luni, în timpul unei conferințe de presă, dacă sunt discuții că în viitor vaccinarea împotriva Covid să se facă doar la medicii de familie, ministrul Sănătății a spus: „Da, există astfel de discuții. Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează. În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin”.

Întrebat când se va ajunge la această situație, Alexandru Rafila a răspuns: „În curând. Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”.

Ministrul Sănătății a mai declarat că revitalizarea campaniei de vaccinare este greu de realizat în această perioadă având în vedere că se discută foarte mult de relaxări.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *