FINAL de stare de urgență. Orban s-a autonumit șef al CNSSU, pe perioada stării de alertă: „NIMIC nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare”

Primul ministru Ludovic Orban a declarat la începutul ședinței de joi a Guvernului, ultima zi în care ne aflăm în stare de urgență, că România a trecut cu bine această perioadă de două luni de pandemie. Orban a arătat că starea de urgență a oferit executivului instrumentele necesare pentru această luptă.

Trebuie să vă spun din capul locului că decizia de instituire a stării de urgență luată de România a fost o decizie extrem de benefică, ne-a oferit cadrul ca să putem să lucrăm cu toate armele împotriva acestei epidemii și ne-a permis să menținem la un nivel cât se poate de bun răspândirea acestui virus. Ca atare, nu am avut nici o problemă în ceea ce privește sistemul de sănătate publică, nu a existat depășirea capacității de tratare a persoanelor care au fost infectate, numărul de persoane infectate la suta de mii de locuitori – mai ales ținând cont de condițiile specifice din România, anume faptul că au intrat în țară din 23 februarie până în 1 mai 1,270 milioane de români, dintre care majoritatea din țări încadrate în zona roșie. Cred că în toată această perioadă de 60 de zile, în care președintele ne-a oferit prin decret toate instrumentele necesare, am putut să facem față acestei provocări neașteptate și care ne-a pus la grea încercare”, a spus Ludovic Orban.

Comitetul Național Special pentru Situații de Urgență (CNSSU) va fi și pe perioada stării de alertă instrumentul Guvernului de impunere a măsurilor de protecție a populației, iar acest Comitet intră deja de astăzi în ritmul stării de alertă.

„CNSSU va declara starea de alertă în cadrul situației de urgență provocată de epidemia de coronavirus. Tot astăzi, odată cu declararea stării de alertă, CNSSU va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viața și sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate și ele vor fi stabilite în baza Ordonanței 21, care reglementează situațiile de urgență, răspunsul autorităților și care stabilesc starea de alertă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare pentru a putea să facem față în continuare provocării generate de această epidemie. Toate măsurile necesare vor fi adoptate de CNSSU și vă solicit tuturor miniștrilor să emiteți, cu INSP, toate ordinele privind normele de sănătate, securitate a muncii, care trebuie respectate în toate activitățile, atât pentru cele pentru care nu au existat restricții până acum și unde este necesară impunerea acestor norme, cât și în domeniile pentru care se ridică restricțiile. Este vorba de regulile privitoare la circulația de transport public, spațiile comerciale, hotelurile, frizeriile, toate categoriile pentru care se ridică restricțiile și unde este necesară o reglementare foarte serioasă a măsurilor de sănătate publică”, a mai spus Orban.

Întrucât CNSSU rămâne la butoane, premierul Orban a anunțat în aceeași ședință că a luat decizia ca… el să conducă acest comitet.

„Împreună cu MAI, am luat decizia pentru a întări autoritatea CNSSU, să modificăm Ordonanța 21 și să îmi asum, în calitate de prim-ministru, conducerea CNSSU, sigur secondat de trei vicepreședinți – ministrul Afacerilor Interne, ministrul Lucrărilor Publice și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Vă solicit o mobilizare pentru a face față trecerii de la starea de urgență la starea de alertă, în calitate de miniștri va trebui să girați cu maximă responsabilitate implicarea în punerea în practică a tuturor măsurilor. Către cetățenii români transmit un mesaj foarte simplu: fiți responsabili ca și până acum, respectați toate măsurile instituite de autorități!”, a mai spus Ludovic Orban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *