Spread the love

UPDATE 20:30

Primăria municipiului Constanța anunță că 320 tone material antiderapant au fost împrăştiate pe străzile principale și secundare din municipiul Constanța până la această oră. S-a acționat și se continuă intervenția cu întregul efectiv de utilaje al SC Polaris M Holding, respectiv: 24 de utilaje tip lamă, 4 utilaje tip lamă dotate cu sărărițe și 9 sărărițe. Reprezentanții Direcției Generale Servicii Publice au intervenit pentru îndepărtarea unui panou căzut în zona Tomis III, precum și a unei ramuri căzute la intersecția străzilor Nicolae Grindeanu cu Meșterul Manole.

„Se intervine în continuare în stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni și trotuare, la intrările de la Unitatea de primiri urgențe din Constanța. Se circulă în condiții de iarnă pe străzile principale și secundare din municipiu. 16 persoane se află la acestă oră la adăpostul de urgenţă pentru sezonul rece, unde primesc hrană şi ceai cald. Deoarece în timpul nopţii se aşteaptă o intensificare a fenomenelor meteo, se va interveni în continuare cu tot efectivul de utilaje al SC Polaris M Holding. Din cauza temperaturilor scăzute, recomandăm evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici, copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi. La această oră, reprezentanții Electocentrale Constanța SA lucrează pentru remedierea unei avarii care a dus la oprirea furnizării agentului termic către punctele termice 140 și 142 situate pe strada Dispensarului, zona Tomis III”, anunță reprezentanții Primăriei Constanța.

UPDATE 16:30

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunță că, începând cu ora 16.30, se închide circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe sectorul de autostradă cuprins între Cernavodă și Constanța, din cauza viscolului puternic ce reduce vizibilitatea spre zero. Potrivit CNAIR, se va circula deviat pe DN 22C, între Cernavodă și Murfatlar, și pe DN 3, între Murfatlar și Constanța. De asemenea, Politia rutieră, împreună cu utilajele CNAIR, vor asigura evacuarea autovehiculelor aflate pe sectorul afectat, în sistem de trafic controlat.

„Facem din nou apel la conducătorii auto să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate”, au mai precizat reprezentanții CNAIR.

UPDATE 16:00

60 de angajaţi ai firmelor prestatoare din domeniul spaţii verzi acţionează în continuare pentru degajarea aleilor şi băncuţelor din parcurile municipiului Constanța, iar 25 de persoane asistate social contribuie la acţiunea de deszăpezire. Potrivit Primăriei Constanța, în stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni și trotuare, la pasajele pietonale, la intrările de la Unitatea de primiri urgențe și instituții publice, în oraș şi staţiunea Mamaia, se intervine pentru curățarea zăpezii cu 138 de angajați ai SC Polaris M Holding.

Deoarece în timpul nopţii se aşteaptă o intensificare a fenomenelor meteo descrise mai sus, tot efectivul de utilaje format din 9 sărăriţe şi 22 de utilaje cu lamă va fi folosit pentru asigurarea fluenţei în trafic, asigură reprezentanții Primăriei.

UPDATE 15:00

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri anunță că, după ora 18:00, există posibilitatea sa închidă preventiv câteva tronsoane de drumuri județene pentru a opri traficul pe timpul nopții, dar pe care vor fi asigurate eventuale intervenții medicale. Potrivit RAJDP, sunt drumuri cu o importanță scăzută din punct de vedere al traficului. Rutele importante (precum Mangalia-Negru Vodă; Mihai Viteazu-Corbu; Ion Corvin -Cernavoda-Topalu) vor fi menținute deschise atâta timp cât utilajele vor face față.

„Rugăm conducătorii auto să nu circule pe timp de noapte cand vizibilitatea este foarte redusă din cauza viscolului și intervențiile utilajelor de deszapezire se desfășoară cu dificultate”, anunță directorul RAJDP, Lucian Lungoci.

Între timp, pe DN 3, între Constanța și Valu lui Traian, un TIR a rămas în șanț după ce șoferul nu a mai putut controla volanul, iar un autocar care se ocupă de transportul de persoane a rămas de asemenea în șanț. Totodată, o autoutilitară s-a răsturnat pe A2, la km 68, iar o sărăriță a DRDP a ajuns într-un șanț în localitatea Ciocârlia de Sus.

UPDATE 12:00

Până la această oră 9 sărărițe au împrăştiat 130 tone material antiderapant pe străzile principale și secundare din municipiul Constanța, pornind din intersecțiile precizate mai jos.

60 de angajaţi ai firmelor prestatoare din domeniul spaţii verzi acţionează în continuare pentru degajarea aleilor şi băncuţelor din parcuri. În stațiile de autobuz, pe trecerile de pietoni și trotuare, la pasajele pietonale, la intrările de la Unitatea de primiri urgențe și instituții publice se intervine pentru curățarea zăpezii cu 138 de angajați ai SC Polaris M Holding.

„Din cauza temperaturilor scăzute, recomandăm evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici, copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi. În cazul în care deplasarea este absolut necesară, se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă şi impermeabilă pentru a asigura protecţie împotriva vântului. Protejarea extremităţilor şi a feţei este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor. De asemenea, recomandăm renunţarea la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului. Totodată, recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun și evitarea folosirii autovehiculelor personale”, susțin reprezentanții Primăriei Constanța.

12 persoane se află la acestă oră la adăpostul de urgenţă pentru sezonul rece, unde primesc hrană şi ceai cald.

În județ, DC 27 Siminoc – Valea Dacilor s-a închis și începând cu ora 11.00  sunt restricții de trafic între Hârșova și intersecția cu DN22: peste 3.5 tone pe DN2A, zona km 124-196.

S-a impus restrictie de tonaj (3,5 tone ) pe DN22 Lumina – Mihai Viteazul, iar DC 29 Petrosani – Deleni a fost, de asemenea, închis.

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, polițiștii constănțeni recomandă conducătorilor auto de transport public de persoane să înceteze efectuarea de curse, pe porțiunile de drum menționate mai sus (DN 22, DN2A, DN 3). La acestă oră, D.R.D.P. Constanța patrulează cu 113 autoutilaje și s-au răspândit 61 tone sare și 10.900 litri clorură de calciu.

ȘTIRE INIȚIALĂ 10:00

Constanța este unul din județele aflate sub atenționare cod portocaliu. Gerul și viscolul au pus stăpânire pe județ, vântul bate cu putere și de luni dimineață se circulă în condiții de iarnă, existând deja primele drumuri blocate, pe care Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța se străduiește intens să le facă din nou practicabile.

La nivelul municipiului Constanța, Primăria anunță că începând cu ora 08:00, 9 sărărițe au început să împrăștie material antiderapant pe străzile principale și secundare din oraș, pornind din următoarele intersecții: Poarta 1, bd. Ferdinand – bd. Tomis, bd. Mamaia – Pescărie, bd. Lăpușneanu – bd. Aurel Vlaicu, str. Suceava – Boema, bd. I.C. Brătianu, șos. Mangaliei – bd. 1 Mai, bd. I.C. Brătianu-Cora, bd. Aurel Vlaicu – Pod Cumpenei. Cele 22 utilaje cu lamă ale SC Polaris M Holding se află în punctele menţionate mai sus şi sunt pregătite să acţioneze când situaţia o va impune.

„Având în vedere intensitatea în creştere a rafalelor de vânt, reprezentanții Serviciului Gestionare Spații Verzi din cadrul Primăriei sunt pregătiți să intervină cu 4 echipe formate din alpiniști și țapinari, iar reprezentanții Poliției Locale împreună cu cei ai Poliției Rutiere patrulează pentru asigurarea fluenței traficului rutier și intervin acolo unde este cazul. Reprezentanți ai Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primăriei monitorizează permanent situația pe străzile din municipiu și solicită intervenția instituțiilor și societăților abilitate”, susțin reprezentanții Primăriei Constanța.

De asemenea, din cauza temperaturilor scăzute, Primăria recomandă evitarea deplasării în spaţii deschise şi a expunerii la frig, mai ales pentru anumite categorii de persoane: vârstnici, bolnavi cronici, copiii foarte mici sau cei care au diverse afecţiuni, gravidele cu risc sau cele în ultimul trimestru de sarcină, persoane cu dizabilităţi. În cazul în care deplasarea este absolut necesară, se impune folosirea de îmbrăcăminte călduroasă şi impermeabilă pentru a asigura protecţie împotriva vântului. Protejarea extremităţilor şi a feţei este esenţială în prevenirea apariţiei degerăturilor. De asemenea, recomandăm renunţarea la deplasările pe distanţe lungi, în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate adecvat sezonului.

„Recomandăm folosirea mijloacelor de transport în comun și evitarea folosirii autovehiculelor personale. Dacă deplasarea este absolut necesară, rugăm constănțenii să nu staționeze autovehiculele în locuri care ar împiedica accesul autovehiculelor cu competențe în asigurarea serviciilor de urgență. Pentru a evita posibilele accidente, recomandăm participanților la trafic să circule cu viteză care să nu depășească 30 km/h, iar autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Reamintim faptul că persoanele fizice și juridice au obligația conform HCL 184/2013 să asigure îndepărtarea țurțurilor, a zăpezii și a gheții din zona imobilelor și depozitarea acestora în afara părții carosabile și în alte locuri în care circulația pietonală să nu fie afectată”, mai anunță reprezentanții Primăriei Constanța.

Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055;

Dispecerat Serviciul Gestionare Spații Verzi – 0722545366/ 0241/488171;

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205;

Dispecerat Serviciul Protecție Civilă – 0799606189.

Porturi închise, trenuri anulate

Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat că, din cauza vântului puternic, în judeţul Constanţa au fost închise porturile Midia, Constanţa Nord şi Constanţa Sud-Agigea.

La intrarea în vigoare a codului portocaliu, începand cu ora 10:00, la sediul ISU Constanţa s-a activat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Interventiei, unde sunt prezenti reprezentanti ai institutiilor cu atributii de gestionare si intervenţie in cazul producerii unor situatii de urgenţă cauzate de nisoare si viscol. Peste 350 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne sunt prezente şi pregătite sa intervină. 130 de utilaje de deszăpezire sunt pregătite pentru drumurile naţionale cât şi pe cele judeţene.

CFR Călători informează că, în contextul temperaturilor foarte scăzute și a avetizărilor meteo de vreme rea, trenurile vor circula conform reglementărilor specifice condițiilor de iarnă, la nivelul sucursalelor București, Galați, Brașov, Constanța și Craiova s-au instituit Comandamente de Iarnă.

Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, pentru evitarea unor situații nedorite pentru pasageri, pe rutele Constanța – Mangalia, Constanța – Medgidia – Tulcea Oraș și Ciulnita – Slobozia Veche se reduce numărul trenurilor, traficul de călători între aceste localități urmând să fie preluat de restul garniturilor din grafice (www.cfrcalatori.ro / Mersul Trenurilor).

„Recomandăm pasagerilor ca înainte de efectuarea călătoriei să se informeze despre condiţiile meteo şi să solicite informaţii despre eventualele întârzieri şi posibilele modificări survenite în circulaţia trenurilor la personalul nostru din gări sau: 0219521 – INFO CFR (trafic intern); numerele de telefon de la gările CFR sunt publicate pe wwww.cfrcalatori.ro la secțiunea Informații telefonice; 021.319.0358 – Biroul Relaţii cu Publicul din Gara de Nord Bucureşti; în aplicația INFO TREN ÎN CIRCULAȚIE (http://www.cfr.ro/index.php/cauta-tren), introduceţi numărul trenului în căsuţa indicată şi click pe Informații tren”, anunță reprezentanții CFR Călători.

RAJDP trage tare în județ

Problemele pe drumurile din județ au apărut încă de la primele ore ale dimineții, directorul general al RAJDP, Lucian Lungoci, anunțând la ora 08:00 că se acționează cu 46 de utilaje.

„Ninge viscolit. Se circulă în condiții de iarnă. Până la această oră nu avem drumuri blocate. Zone mai afectate de viscol: Negru Vodă-Cerchezu; Dumbrăveni-Independența; Văleni-Șipotele-Deleni. Se acționează cu 46 utilaje pentru a menține deschise drumurile județene. Pregătite să intervină: 6 freze și 2 șenilate (Topraisar și Băneasa). (…) Nu este o vreme prea potrivită pentru șoferi. Recomand să se limiteze la maxim deplasările”, a spus directorul RAJDP, Lucian Lungoci.

În jurul orei 10:00, RAJDP acționa în județ pentru a menține drumurile deschise. Iată harta cu drumurile afectate de viscol:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *