Final de an și pentru CLM. Circ pe subiectul taxei de ocupare a domeniului public. Făgădău: „Aprovizionăm centrul orașului cu biciclete cu remorcuțe”

Se trage linie și pentru activitatea din acest an a Consiliului Local Municipal Constanța. Primarul Decebal Făgădău a anunțat, miercuri, în ultima ședință a CLM, că 2017 nu va aduce taxe noi, a încheiat povestea cu celebra taxă de liniște, dar și cu cea privind trama stradală. Totodată, Făgădău a punctat faptul că a primit solicitări de mărire de taxe, însă le-a refuzat. Referitor la aprovizionarea cu mașini de mare tonaj, Făgădău intenționează să tranșeze și această problemă, înlocuindu-le cu… biciclete cu remorcuțe, având ca punct de sprijin o inițiativă europeană în acest sens.

„Vă asigur că acest proiect a parcurs toate etapele de transparență, astfel în data de 2 noiembrie 2016 proiectul a fost postat pe site-ul SPIT și au fost transmise adrese către persoanele și structurile asociative pe care le aveam înregistrate ca parteneri de dialog. Am primit un număr de șase propuneri, unele nu mai sunt de actualitate. Nu se introduce nici o taxă nouă! Au fost propuneri ale direcțiilor de instituire a unor taxe de funcționare, de detaliere a activității, în special direcția urbanism și agenții economici. Analizând execuția bugetară, observând gradul de îndatorare, am hotărât să nu inițiez un proiect care să impună taxe noi. În plus, a fost o dezbatere îndelungată pentru taxa de liniște, domnul consilier Andrei Popescu a inițiat o acțiune în instanță. Am considerat că este mai sănătos să eliminăm această taxă pentru anul viitor și să pornim o discuție serioasă legată de siguranța la nivelul municipiului. Sunt dispus să lucrez cu orice consilier în interesul constănțenilor pentru creșterea siguranței! În ceea ce privește taxa de tramă stradală, propun să eliminăm taxa pentru mijloacele de transport cu masa totală autorizată de până la 2,5 tone. Comisia Europeană are în pregătire o directivă prin care descurajează accesul mașinilor de aprovizionare de tonaj mare în centrele orașelor. Directiva urmează să fie transpusă în legislația națională și va descuraja suprapunerea intervalului de aprovizionare peste intervalul de activitate, adică va fi pe timp de noapte. Mai mult, în câteva orașe europene deja se finanțează proiecte pilot, astfel încât să încurajăm aprovizionarea cu capacități neconvenționale, mergând până la biciclete care trag o remorcuță. Pentru anul viitor vom discuta și această taxă. Va trebui să descurajăm mașinile de tonaj mare, să încurajăm transportul în comun, iar pentru aprovizionare să reglementăm în conformitate cu directivele europene. (…) Pentru 2017: nici o taxă nouă, eliminăm taxa de liniște, taxa de tramă stradală pentru mașinile mai mici de 2,5 tone și menținem salubritatea la 3 lei, acestea sunt liniile majore ale proiectului de taxe și impozite. În 2015 pentru 2016 am instituit o reducere la taxa de promovare la 50%, întrucât banii nu fuseseră cheltuiți, am făcut calcul cât este bugetul total, cât s-a cheltuit și am redus proporțional. Anul acesta nu va funcționa această reducere, pentru că banii au fost cheltuiți, va fi o taxă care se va ajusta în funcție de efortul de promovare pentru stațiune și Satul de Vacanță. Am avut discuții cu consilierii PSD și PMP și în luna ianuarie domnul Secil Cantaragiu (PMP – n.r.) va veni cu un proiect pentru a reglementa utilizarea acestei taxe de promovare într-un mod cât mai eficient”, a spus primarul Decebal Făgădău.

În ceea ce privește taxa de salubritate, aceasta va rămâne oarecum „în aer” până anul viitor, când „va trebui să umblăm la această taxă”.

„Aici cadrul legislativ a fost pasat ca implementare începând din 2007, din momentul în care am aderat la UE ne-am luat angajamentul de a atinge câteva obiective strategie: de a închide gropile neconforme, de a crește cantitatea de deșeuri sortate și reciclate și de a descuraja creșterea volumelor ce se duc spre depozitare a deșeurilor rezultate din activitate casnică și economică. În momentul de față, funcționează o taxă penalizatoare pentru neîncradarea în țintele de sortare: pentru fiecare tonă, taxă de 100 EUR! Mai mult, pentru depozitare s-a impus o taxă de 80 lei/tonă ce va ajunge la 120, acest termen de impunere a tot fost prelungit. Nu știm ce se va întâmpla cu această taxă, am avut discuții la Asociația Municipiilor, dar efortul asupra bugetului va crește. Această taxă va coborî până la generatorul de deșeuri, tocmai de aceea vom avea un proiect care va pune în aplicare decizia legală. Asociația Municipiilor este în discuții cu Guvernul, sper să ajungem la o soluție de echilibru, dar pentru bugetul 2018 va trebui să luăm în calcul taxa de salubritate, cu costuri reale, prestații reale, eficiență reală și să umblăm la această taxă”, a mai spus Făgădău.

Anul Ovidius. Făgădău: „Nu ne permitem să finanțăm”

2017 va fi anul comemorării poetului roman Publius Ovidius Naso, cel care, cu două milenii în urmă, a fost exilat în cetatea Tomis. Se presupune că municipiul Constanța va celebra opera şi viaţa poetului, însă Decebal Făgădău a debutat acest subiect cu vești proaste: nu avem bani.

„Anul viitor este Anul Ovidius, cel mai probabil nu ne vom permite să finanțăm activități generate, din punctul meu de vedere un moment pe care municipiul trebuie să îl exploateze la maximum și să avem și o alocare bugetară sănătoasă astfel încât să naștem mărturii în istoria acestui oraș. Probabil că din taxa de promovare activitățile destinate strict turismului să poată fi finanțate distinct. Vă rog să creați instrumente adecvate, ținând cont de faptul că am redus taxele, probabil vor scădea veniturile în ciuda excedentului bugetar și efortul nostru de finanțare pentru anul viitor… din păcate anul acesta nu au fost cheltuiți banii pentru tineret, sper ca anul viitor să facem inclusiv sesiuni de training, tinerii să învețe să scrie proiecte, până la competiții sportive internaționale”, a spus Decebal Făgădău.

Cum îți trimiți avocatul să facă gălăgie, deși ai primit ordin de evacuare

Spre finalul ședinței de miercuri a CLM, avocatul Iulia Vucmanovici a luat cuvântul pentru a apăra interesele unui client, care a desfășurat activități în Parcul Tăbăcărie și se simte nedreptățit de ultimul parcurs al evenimentelor. Vucmanovici l-a contrazis pe Făgădău în privința taxelor, salutând eliminarea unora dintre ele, însă atrăgând atenția că cele vechi s-au mărit. Punctual, este vorba de taxa de ocupare a domeniului public, care, în opinia lui Vucmanovici, s-a mărit de opt ori. Președintele de ședință, Mircea Dobre, are o istorie lungă în a nu acorda cuvântul celor care doresc să intervină în ședințele CLM, însă, de data aceasta, Iulia Vucmanovici a primit acordul lui Făgădău.

„Ați avut la îndemână mai bine de 50 de zile să depuneți amendamente, propuneri, sugestii, nu înseamnă că trebuie să transformăm ședința de CL într-un moment de afirmare personală! Aici sunt instituții serioase. Cred că corect ar fi să spuneți în numele cui vorbiți și cât mai succint! Eu doar am făcut apel la consilieri atrăgându-le atenția că ați avut toate măsurile legale de a interveni!”, a spus Făgădău.

„Am venit aici în calitate de avocat și de reprezentant al unui contribuabil, o persoană juridică. (…) Am remarcat, pornind de la cazul particular pe care îl reprezint, deși nu e vorba de taxe noi, există totuși cuantumuri noi al vechilor taxe și semnificative, împovărătoare, anume pentru ocuparea domeniului public, unde taxa era până în 2015 de 0,31 lei/mp pe an a devenit la 3,50 lei/mp pe an! (…) Vorbim despre o activitate de ocupare a domeniului public prin saltele din Parcul Piticilor. Taxa se întoarce în bugetul Primăriei pentru finanțarea serviciilor locale, însă ar trebui să se răsfrângă și în planul activității celor care le prestează. Avem o creștere exponențială de opt ori, dacă această creștere se datorează retragerii altor taxe, este un punct de discuție serios, indiferent de acțiunea care a determinat creșterea de opt ori, ar trebui să se aibă în vedere scopul legii pentru instituirea acestor taxe”, a spus Iulia Vucmanovici.

Vizibil iritat de intervenția avocatului, Făgădău a tranșat discuția: „cu asemenea reprezentație nu o să câștigați!”

„Pentru corecta informare: această taxă de ocupare a domeniului public nu se mărește în 2017, am înțeles speța la care face referire doamna avocat: vă anunț că tocmai clientului dânsei i-a fost emisă dispoziție de demolare, întrucât a ocupat abuziv domeniul public, spațiul verde în Parcul Tăbăcărie! Despre acest litigiu vorbim! Nu se mărește nici o taxă, iar anul trecut această taxă a fost în acord cu noul Cod Fiscal! Eu sunt economist, doamnă îmi pare rău că trebuie să vă zic aceste lucru: ar trebui să vă reprezentați mai bine clientul, cu asemenea reprezentație nu o să câștigați!”, a concluzionat Decebal Făgădău.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *