FINAL AUDIERI Cabinet Cîțu: 9 avize „pozitive”, 7 „negative”! Încă un guvern liberal pleacă la… învestire

Ultimii patru candidaţi propuşi pentru a face parte din Cabinetul condus de Florin Cîțu au fost audiaţi, joi, de comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Majoritatea miniştrilor propuşi pentru Guvernul Cîţu, audiaţi până joi, au fost avizaţi negativ, raportul fiind de 7 – avize negative, 5 – avize pozitive.

CITEȘTE ȘI:

La audierile de joi, raportul s-a schimbat radical. Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv pentru a treia oară consecutiv ca ministru de Externe. În favoarea sa au votat 23 de parlamentari, iar 7 s-au exprimat „împotrivă”. De asemenea, Marcel Boloș a primit undă verde pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene. Membrii Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor şi Senat, reunite, au acordat 12 voturi „pentru”, 5 voturi „împotrivă” şi 5 abţineri. Totodată, Comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului au avizat pozitiv și renominalizarea în Guvernul Cîţu a lui Virgil Popescu pentru funcţia de ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Membrii Comisiilor de specialitate au acordat 24 voturi „pentru”, 4 voturi „împotrivă” şi 3 abţineri. Ultimul audiat, Marcel Vela, pentru Afaceri Interne, a fost avizat pozitiv. S-au înregistrat 17 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 2 abţineri din partea membrilor comisiilor.

CITEȘTE ȘI:

În prima zi de audieri, Nicolae Ciucă la Apărare, Adrian Oros la Agricultură și Costel Alexe la Mediu au fost avizați pozitiv. În cea de-a doua zi, Lucian Bode la Transporturi și Ionuţ Stroe la Sport au primit avize pozitive. În schimb, Lucian Heiuș propus la Finanțe, Cătălin Predoiu propus la Justiție, Ion Ștefan la Dezvoltare – în prima zi – și Bogdan Gheorghiu propus la Cultură, Victor Costache propus la Sănătate, Monica Anisie la Educaţie și Violeta Alexandru propusă la Muncă – în a doua zi – au primit avize negative în comisii.

CITEȘTE ȘI:

Votul de învestitură pentru Guvernul Florin Cîțu ar putea să fie dat joia viitoare, pe 12 martie. În aceeași zi Curtea Constituţională a României (CCR) va dezbate sesizarea Avocatului Poporului în legătură cu OUG pentru alegerile anticipate. OUG a fost adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură. În 21 februarie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate, considerând că modalitatea de desfăşurare a alegerilor pentru Parlament nu poate fi legiferată prin OUG şi că în domeniul electoral, competenţa Guvernului este aceea de organizare a alegerilor şi de reglementare normativă a măsurilor care se impun în acest sens, şi nu de stabilire efectivă a sistemului electoral naţional care este „un drept suveran al Parlamentului”.

Guvernul Cîțu, cu șanse să… treacă!

PSD a anunţat că va participa la şedinţa de învestire, dar va vota împotriva Cabinetului Cîţu. De asemenea, președintele PMP Eugen Tomac a anunțat, marți, că partidul pe care îl conduce a decis, în urma negocierilor, să voteze Guvernul Cîțu. El a spus că dorește ca România să aibă un Executiv stabil, cât mai curând posibil. PNL nu a anunţat oficial care va fi strategia parlamentarilor, dacă vor vota sau nu învestirea propriului guvern. Aflat joi la Constanța, președintele PRO România, Victor Ponta, a oferit o variantă similară cu a lui Tomac: guvernul Cîțu ar trebui învestit, de dragul stabilității politice și a încetării crizei guvernamentale.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, Birourile Permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului, luând totodată măsuri pentru convocarea deputaţilor şi senatorilor. Data primirii programului şi a listei Guvernului a fost, în acest caz, 28 februarie.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *