Filipescu (PRO România), apel către Prefectură și Consiliul Județean: „Să declare CALAMITATE NATURALĂ la culturile agricole din județ”

Răzvan Filipescu, candidatul PRO România Constanța la funcția de președinte al Consiliului Județean, face un apel la prefectul Constanței, George Niculescu și președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu, să facă vizite în teren la agricultorii din județ. Filipescu arată faptul că Dobrogea se află sub impactul secetei hidrologice cum nu s-a mai întâlnit și, pe cale de consecință, sunt afectate mai multe culturi agricole, precum cele de orz, rapiță și grâu. În acest context, fermierii riscă să rămână fără semințe sau soiuri românești și să importe, evident, la prețuri mai mari.

„Constanța și Dobrogea sunt sub impactul secetei hidrologice cum nu s-a mai întâlnit. De mai bine de o săptămână vorbesc cu fermieri care îmi aduc la cunoștință faptul că din cauza lipsei precipitațiilor din toamna anului 2019, a temperaturilor ridicate de la începutul anului, a temperaturilor scăzute sub 0 grade din ultimele 5 zile, însoțite de vânturi puternice, se constată o deteriorate agresivă a culturilor de orz, rapiță și grâu. Cele mai multe riscă să fie întoarse și semănate cu alte culturi (doar dacă va ploua, ceea ce nu se vede încă pe prognozele meteo), altfel vor fi compromise total, în maxim 10 zile. În aceeași măsură sunt compromise și loturile semincere, adică cele care asigurau semințele necesare însămânțării în toamna anului 2020, ceea ce înseamnă că marea majoritate a producătorilor agricoli nu vor avea semințe proprii sau soiuri românești, fiind nevoiți cu toții să importe, la costuri mult mai mari. Dar această situație afectează în egală măsură și producția alimentară viitoare a României. (…) Tocmai de aceea, îi rog pe Prefectul Constanței, George Niculescu și pe Președintele CJ, Horia Țuțuianu, să realizeze vizite pe teren prin direcțiile de specialitate, să stabilească întâlniri cu fermieri și grupuri de fermieri, să prevadă deja procedurile, să inventarieze zonele de risc și să acționeze rapid pentru a declara calamitate naturală la aceste culturi, în zonele afectate. Din discuțiile avute cu colegii din agricultură se pare că și alte județe precum Tulcea, Calarași, Ialomița, Galați, Brăila, etc. se confruntă cu această situație. Trebuie să luăm atitudine și să aducem la cunoștința Ministerului Agriculturii această situație, fiind deja câteva ligi și federații care au trimis deja memorii în acest sens. Noi, echipa PRO România, suntem alături fermeiri, sprijinim agricultura și lucrăm la o inițiativă legislativă. (…) Acordarea despăgubirilor pentru prejudiciile cauzate culturilor agricole ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile presupune parcurgerea unor anumite etape și ACESTEA TREBUIE DEJA INIȚIATE, întrucât este necesar ca în vederea acordării acestor despăgubiri să fie declarată starea de calamitate naturală pe perioada în cauză, prin Hotărâre a Guvernului. (…) Suntem conștienți cu toții că România nu trece prin cea mai bună perioadă din punct de vedere financiar, dar trebuie identificate sursele financiare nu numai la nivel național, dar și la nivel european, trebuie discutat la nivelul Comisiei europene și al instituțiilor financiare internaționale. IMPORTANT ESTE SĂ CONȘTIENTIZĂM SITUAȚIA și să facem demersuri pentru constatarea calamităților. Am încredere că vom găsi înțelegere și soluții la nivelul Comisiei Europene”, a transmis Răzvan Filipescu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *