Fermierii dobrogeni au PROTESTAT la Constanța: Sumele pentru plata despăgubirilor de secetă NU se regăsesc în bugetul Ministerului Agriculturii

Fermierii au pichetat, joi, sediul Ministrului Agriculturii, cerând ca despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 să fie incluse în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În prezent, proiectul de buget nu include aceste sume, estimate la un miliard de lei.

Asociaţia Forţa Fermierilor este prima organizaţie din mediul asociativ al sectorului agroalimentar care declanşează o acţiune de protest prin care vrea să transmită decidenţilor politici că nerespectarea angajamentelor luate în faţa agricultorilor nu este acceptabilă şi nici negociabilă”, au transmis fermierii, într-un comunicat de presă, care au precizat că, în zilele de joi şi luni, 18 februarie 2021 şi 22 februarie 2021, între orele 14:00 şi 20:00, membrii vor picheta sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din bulevardul Carol I, nr. 2-4, Bucureşti, „pentru a trage un semnal de alarmă că neacordarea despăgubirilor de secetă va însemna falimentul a zeci de mii de fermieri români”.

Acordarea acestor despăgubiri de la buget nu înseamnă plata de ajutoare sociale, nu vorbim de pomeni. Aceşti bani reprezintă o investiţie în economia reală, care vor susţine producţia agricolă din acest an, care vor permite ca zeci de mii de familii să trăiască din munca lor. Sumele alocate de la buget vor fi recuperate chiar din acest an de către Ministerul de Finanţe prin plata taxelor rezultate din producţia agricolă suplimentară. Estimez că dacă aceste despăgubiri nu vor plătite, producţia agricolă a acestui an va scădea cu 25%. Ar fi un dezastru, securitatea alimentară a Românei ar fi în pericol. Fermierii noştri solicită aceşti bani pentru a-şi putea înfiinţa culturile din acest an şi pentru a-şi plăti datoriile către furnizori. Pentru mulţi din membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor este o chestiune de viaţă sau de moarte. Noi nu avem solicitări politice, este treaba decidenţilor politici pe cine desemnează ministru al Agriculturii. Vrem însă ca ministrul Agriculturii să îşi respecte promisiunile făcute fermierilor. Atât solicităm prin acest protest public. Rămânem parteneri oneşti de dialog şi consultări însă doar în condiţiile în care fermierii sunt trataţi cu respect”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

S-a protestat și la Constanța, la Instituția Prefectului.

Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea a anunțat recent că este dezamăgită de faptul că nu s-au acordat fonduri nici pentru despăbugirile pentru seceta produsă anul trecut, dar nici pentru sistemele de irigații promise de Ministerul Agriculturii. De asemenea, zilele trecute, aceștia au făcut un apel disperat și la parlamentarii constănțeni:

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *