Femeile afgane care își cer drepturile, BĂTUTE de talibani pentru a înceta protestele. Li s-a INTERZIS să practice sporturi

Noi manifestaţii de protest au avut loc miercuri în Afganistan, în ciuda încercărilor talibanilor de a intimida orice formă de opoziţie. Un grup de femei provenite dintr-o zonă dominată de etnici hazara din vestul Kabului au ieşit la protest împotriva noului guvern, într-o serie de astfel de manifestații care au loc în mai multe orașe. Înregistrări postate pe rețelele sociale arată cum protestatarele strigă „Un guvern fără femei va cădea”, în timp ce mărşăluiesc prin oraş. Unele aveau pancarte pe care era scris „Muncă, educaţie şi libertate”. Unele imagini prezintă cum femeile sunt bătute pentru a înceta protestul. 

Talibanii şi-au anunţat marţi guvernul provizoriu, fără nicio femeie ministru. De asemenea, din guvern nu face parte niciun membru al grupului etnic hazara, al treilea din Afganistan, persecutat de talibani în perioada cât aceştia s-au aflat la putere la sfârşitul anilor 1990. Media locale au încetat să mai relateze despre protestele de stradă de când talibanii au reţinut pentru scurt timp un grup de jurnalişti care acopereau marţi o demonstraţie împotriva amestecului Pakistanului în Afganistan.

Militanţii islamişti au reprimat violent marţi proteste în unele oraşe afgane, printre care Herat, Ghazni şi Faizabad. Cel puţin doi protestatari au fost ucişi şi alţi şapte răniţi în provincia Herat din vestul ţării după ce talibanii au deschis focul pentru a-i dispersa pe manifestanţi, a declarat pentru DPA un locuitor din Herat, Najibullah Sahi. Mai mulţi protestatari au fost arestaţi la Ghazni, a confirmat un fost oficial local. Un purtător de cuvânt al talibanilor, Suhail Shaheen, le-a spus miercuri reporterilor pe un grup de WhatsApp că cei care vor să organizeze demonstraţii paşnice pot face asta după ce primesc permisiunea autorităţilor.

Femeilor afgane, inclusiv celor din echipa națională de cricket, le va fi interzis să practice orice sport sub noul guvern taliban, potrivit unui oficial din cadrul grupului islamist, scrie The Guardian. Într-un interviu acordat postului de televiziune australian SBS, șeful adjunct al comisiei culturale a talibanilor, Ahmadullah Wasiq, a declarat că sportul feminin nu este considerat nici adecvat, și nici necesar:

Nu cred că femeilor li se va permite să joace cricket, pentru că nu este necesar ca femeile să joace cricket”, a declarat Wasiq. „În cricket, ele s-ar putea confrunta cu situații în care fața și corpul lor nu vor fi acoperite. Islamul nu permite ca femeile să fie văzute astfel. Este era mass-media și vor exista fotografii și videoclipuri, iar apoi oamenii se vor uita la ele. Islamul și Emiratul Islamic [Afganistan] nu permit femeilor să joace cricket sau să practice sporturi în care se expun”, a declarat oficialul.

Oficialii consiliului de cricket din Afganistan au declarat că nu au fost informați oficial despre ce se va întâmpla cu echipa feminică de cricket, dar competițiile au fost deja suspendate. Sportivele, inclusiv jucătoarele de cricket, se ascund în Afganistan de cand talibanii au preluat puterea, unele femei au povestit că au fost amenințate cu violența de către luptătorii talibani, dacă sunt prinse jucând.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *