Federația Tinerilor din Constanța solicită prefectului Coșa să OPREASCĂ „finanțarea nelegală” a programului Capitala Tineretului. „Chițac, pe urmele lui Constantinescu, riscă 8 ani de ÎNCHISOARE!”

Federația Tinerilor din Constanța (FTC) solicită prefectului să oprească finanțarea fără concurs de proiecte a programului „Capitala Tineretului din România”, prin intermediul unei hotărâri de consiliu local care garantează acordarea unui sprijin financiar evenimentului Summitul Tinerilor. Finanțările nerambursabile acordare de autorități pentru activități non-profit se fac exclusiv în urma unui concurs de proiecte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005. În cazul de față, Primăria Muncipiului Constanța și-a asumat, printr-o hotărâre de consiliu local, faptul că va oferi finanțare pentru evenimentul „Summit-ul Tinerilor”, având ca beneficiar  Consiliul Tineretului din România, structură care s-a făcut remarcată mai degrabă pentru protecția acordată fundațiilor de tineret, „actori ai furtului patrimoniului UTC”.

Finanțarea directă și garantată a Summitului Tinerilor, fără să fi existat un concurs de proiecte, așa cum este prevăzut în lege, este o încălcare flagrantă a dispozițiilor Legii nr. 350/2005., subliniază FTC.

„Practic, administrația condusă de Vergil Chițac o ia pe urmele lui Nicușor Constantinescu, care decidea din pix alocări discreționare, cu încălcarea Legii nr. 350/2005, motiv pentru care a fost condamnat penal în dosarul „Fundația Fantasio” la 8 ani de închisoare”, transmit reprezentanții FTC.

Reprezentanții candidaturii Constanței la Capitala Tineretului și-au asumat prin documentul de candidatură demersuri ale Asociației Elevilor din Constanța și Federației Tinerilor din Constanța, precum obținerea burselor pentru elevii din Municipiul Constanța, obținerea reducerii de 50% la transportul local în comun atât pentru elevii, cât și pentru studenții din Municipiul Constanța, constituirea Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret al Consiliului Județean Constanța, demersuri semnificative pentru care s-a depus un efort considerabil, astfel încât tinerii să beneficieze de toate aceste drepturi.

Federația Tinerilor din Constanța susține cu tărie că dezvoltarea orașului, astfel încât tinerii să își doreasca să rămână în el, trebuie realizată prin măsuri legale, transparente, care să ofere legitimitate întregului proces, iar banii publici trebuie folosiți, într-adevăr în interesul tinerilor. Astfel, FTC solicită Prefectului județului Constanța să atace în instanță această hotărâre de consiliu local, fiind una în totalitate ilegală, și care nu oferă niciun fel de legitimitate sau transparență în ceea ce privește proiectele realizate pentru dezvoltarea orașului Constanța. Federația Tinerilor din Constanța va formula și va depune și o plângere prealabilă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, pentru anularea hotărârii.

Ani la rând, Constanța a fost un centru de corupție. Administrația Mazăre a ignorat cu desăvârșire drepturile elevilor, până când AEC a obținut acordarea lor prin lupte mari. În acest moment ne aflăm într-un punct de cotitură, un moment în care noua administrație vrea să permită persoanelor care au jucat un rol important în furtul patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist să își extindă influența pe Constanța, ba mai mult, să le acorde bani nelegal. FTC nu se va arăta pasivă la aceste mișcări și vom lua toate măsurile legale pentru a le opri.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte FTC.

Constanța a devenit luni, oficial, Capitala Tineretului din România. Titlul a fost decernat încă din luna octombrie a anului 2019, însă din cauza pandemiei de coronavirus, festivitatea a fost amânată. Pe langă nominalizare, învingătorii se mai bucură și de un premiu în valoare de 50.000 euro care reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse. Cu toate că programul trebuia să se desfășoare în perioada 1 mai 2020 – 1 mai 2021, acesta a fost amânat în contextul pandemiei de Covid-19. Odată cu titlul, Constanța a câștigat și premiul de 50.000 de euro, bani care reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea mai multor proiecte.

În data de 26 octombrie 2019, în cadrul Galei Tineretului, a fost stabilit titlul de Capitala Tineretului din România orașului Constanța, în urma unei candidaturi în care organizațiile care au înaintat-o menționează organizațiile de tineret din Constanța, cu excepția Asociația Elevilor din Constanța și Federația Tinerilor din Constanța.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.