Federația Tinerilor din Constanța RESPINGE propunerea transformării cinematografului Republica într-un „fals spațiu al tinerilor”

Reprezentanții tinerilor din Constanța consideră ideea de transformare a Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” într-o Casă de Cultură a Studenților inoportună – așa cum a anunțat astăzi președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu – deoarece ar implica faptul că noua structură se va muta din subordinea Consiliului Județean în cea a Ministerului Tineretului și Sportului. Acest fapt va fi opus ideii de descentralizare pe care noi o promovăm și nu va avea un impact real și benefic asupra nevoilor și a tinerilor din județul Constanța.

Având în vedere faptul că Consiliul Județean a accesat fonduri europene pentru implementarea proiectului Centrul multifuncţional educativ pentru tineret, ne dorim un centru pentru tineret care să fie o instituție separată a Consiliului Județean, nu un compartiment al Centrului Cultural Județean „Teodor Burada” Constanța. Activitatea principală a Centrului de Tineret a fost de cinematografie, aspect care nu este relevant pentru tineri, pentru dezvoltarea și integrarea lor în mediul social și economic, dublat de faptul că la nivelul municipiului Constanța există deja două spații comerciale cu activitate cinematografică, piața fiind saturată în acest sens. Așadar, considerăm că este nevoie mult mai mare de un centru pentru tineret specializat, nu doar un compartiment al unui centru mai mare, decât de un cinematograf.

Federația Tinerilor din Constanța a integrat, într-un raport anterior, propuneri privind organizarea și funcționarea Centrului pentru Tineret Constanța, stabilind obiective specifice în vederea desfășurarii unor activități socio-culturale în spații de lucru modernizate și adaptate nevoilor actuale ale tinerilor. Astfel, Federația Tinerilor din Constanța, consideră că această propunere nu ar veni in sprijinul tinerilor și nu ar oferi acestora infrastructura necesară unui mediu eficient de dezvoltare durabilă, nevoile fiind unele diferite, centrate pe activitatea socială si culturală a acestora.

„Un lucru este clar: noi, tinerii, avem nevoie de spații dedicate nouă, pentru ca să ne desfășurăm activitatea și să putem coagula mișcarea de tineret la nivel local, în vederea conturării unor politice de tineret cu și despre tineri. La momentul de față, fostul cinematograf Republica, deși este, numit “centru de tineret”, a rămas la același statut, cel de “cinematograf”, fiind utilizat cu scopuri comerciale, departe de interesele reale ale tinerilor constănțeni. De aceea, noi susținem înființarea unei instituții publice dedicate pentru spațiul de la Republica, pentru ca să poată treacă în folosința directă a tinerilor constănțeni. Nu suntem de acord cu transformarea centrului pentru tineret în casă de cultură a studenților, ceea ce ar însemna transferul în domeniul public al statului și în administrarea MTS. Am militat și vom milita întotdeauna pentru descentralizare, întrucât tinerii merită să poată avea un spațiu destinat lor, fără constrângerile vreunei alte entități și fără pericolului iminent ce vine odată cu preluarea de către MTS a acestui spațiu”, a declarat Roxana Ioana Șerban, președinte FTC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.