Spread the love

Federația Tinerilor din Constanța aduce la cunoștința opiniei publice, marți, în contextul Zilei Naționale a Tineretului – 2 mai, frauda care a avut loc în cadrul competiției “Capitala Tineretului din România”, organizată de Consiliul Tineretului din România, Federația Share, Grupul PONT și BCR.

Potrivit FTC, contrar regulamentului competiției, candidaturile nu au fost evaluate conform baremului stabilit (motivație, ecosistem, coerența viziunii, infrastructură etc.), ci s-a realizat o evaluare subiectivă de către membrii juriului, aceștia manifestându-și opțiunea între cele două orașe candidate – Constanța și Bacău. De asemenea, au existat membri ai juriului care se aflau și află în prezent în relație de dușmănie în raport cu conducerea Federației Tinerilor din Constanța și nu au înțeles să se abțină, ci din contră, au militat activ împotriva candidaturii municipiului Constanța.

„Aceste informații sunt cunoscute de către administrația municipiului Constanța și au fost dezbătute pe larg în cadrul Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Constanța din luna decembrie 2016. Din aceste considerente, Federația nu va mai participa vreodată la această competiție în contextul în care ea va fi organizată de către aceleași persoane și recomandă altor municipii să adopte aceeași poziție. Federația va propune ca acest program să fie preluat de către Guvern, prin Ministerul Tineretului și Sportului, pentru a se asigura obiectivitatea jurizării. În acest sens, Federația va propune amendamente la legea tineretului și va solicita sprijinul Asociației Municipiilor din România”, susțin reprezentanții FTC.

„Știam cu cel puțin două zile înainte de anunțarea rezultatelor că jocurile sunt făcute în scopul umilirii municipiului Constanța și Federației noastre. Acest fapt se datorează poziționarii obiective și echidistante a Federației în raport cu autoritățile publice, aspect care a deranjat. Am cerut încă din seara anunțării rezultatelor punctajul și clasamentul și nici până acum nu le-am primit, pentru că ele nu există. Nu căutăm vinovății, nu cerem tragerea la răspundere a niciunei persoane, ci dorim să informăm corect opinia publică în general și pe tinerii constănțeni în mod special despre această absurditate. Este de notorietate că deciziile arbitrare sunt întotdeauna nemotivate. Federația va continua să aibă aceleași poziții echilibrate, chiar dacă deranjăm anumite cercuri de interese” a completat Alexandru Bajdechi, președintele FTC (FOTO).

„Competiția pentru dobândirea titlului de capitală a tineretului din România a reprezentat pentru noi un prilej pentru a confirma potențialul municipiului Constanța în ceea ce privește activitatea de tineret și totodată o bună ocazie pentru organizațiile locale de tineret să conlucreze și să contureze viziuni comune. Este dezamăgitor faptul că a fost sfidată total realitatea și aici mă refer la cei peste 30 000 de tineri ce au venit în Constanța doar în ultimele zile”, a declarat Cristian-George Farauanu, prim-vicepreședintele FTC.

DREPT LA REPLICĂ

Urmare a anunțului FTC, Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația SHARE Cluj-Napoca și Banca Comercială Română au precizat pentru TOMIS NEWS că evenimentul Capitala Tineretului din România a reunit un juriu format din reprezentanți ai celor mai relevante organizații neguvernamentale de tineret pentru diferite categorii de tineri, organizații de tineret ale tuturor partidelor politice parlamentare cu grup parlamentar (și din coaliția majoritară și din opoziție), reprezentanți ai instituțiilor relevante și ai companiilor partenere, fiecare dintre acestea fiind responsabile de desemnarea persoanei care le-a reprezentat.

„Acest juriu, cu largă diversitate, reprezentativitate și relevanță, este un atuu major al programului și nu poate fi permisă selectarea organizațiilor care evaluează aplicațiile și a persoanelor desemnate de acestea de către echipele orașelor candidat. De altfel, capacitatea echipei orașului candidat de a colabora și a menține relații parteneriale cu organizații naționale, instituții și companii reprezentate în juriu este o condiție importantă pentru succesul programului în perioada purtării titlului. În situația în care, anterior evaluării aplicațiilor, una din echipe constata că este dezavantajată de caracterul relațiilor cu unele din organizațiile reprezentate și delegații lor, aceasta se putea retrage. Menționăm că decizia juriului a presupus deliberări consistente, de aproximativ patru ore, în care s-au analizat argumentele pentru și împotriva fiecăreia dintre aplicații și în urma cărora orașul câștigător a fost agreat în unanimitate de membrii juriului”, susțin CTR, Federația SHARE și BCR.

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *