Federația Elevilor din România, scrisoare deschisă către Guvern: „Retrageți proiectul de OUG care afectează copiii care fac naveta școlară!”

Asociațiile de elevi din mai multe județe, printre care și Constanța, susținute de Salvați Copiii, Federația Părinților și cele două sindicate din mediul preuniversitar, au transmis o scrisoare deschisă către Guvernul condus de Viorica Dăncilă, prin care îi cer să retragă un proiect de OUG care afectează decontarea navetei elevilor. Organzațiile semnatare cer executivului „retragerea de urgență” a proiectului de Ordonanță de urgență care modifică Legea serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007.

Proiectul de OUG prevede eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice, astfel încât el să se desfășoare în regim de concurență, spun tinerii.

„Acest fapt ar duce la dispariția obligațiilor de serviciu public și imposibilitatea acordării compensațiilor către transportatori, deci implicit ar face imposibilă respectarea dreptului elevilor la tarif redus”, se arată în scrisoarea deschisă.

Elevii spun că, în prezent, pentru decontarea navetei elevilor, Guvernul României a impus obligația de serviciu public a transportatorilor de a emite abonamente pentru elevi respectând un tarif maximal, în limitele căruia abonamentele elevilor să poată fi decontate.

„În ipoteza eliminării transportului județean din sfera serviciilor publice, nu vor mai exista tarife maximale, iar decontarea navetei elevilor va fi irealizabilă”, avertizează organizațiile semnatare.

Tinerii atrag atenția că lipsa decontării navetei școlare este direct legată de abandonul școlar, în condițiile în care „aproximativ 20% dintre copii trăiesc în stare de deprivare materială severă, conform Institutului Național de Statistică”.

„În acest context, adoptarea unor măsuri care, contrar nevoilor sistemului, au menirea să afecteze mii de elevi, lăsându-i fără posibilitatea de a ajunge la cursuri și determinându-i să abandoneze școala, contribuind, astfel, la inechitatea sistemului educațional din România, este de o gravitate ireparabilă. Solicităm pe această cale inițiatorilor, Ministerului Transporturilor și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, să retragă proiectul ordonanței de urgență și să înceapă demersurile pentru asigurarea unui cadru legal clar, necontradictoriu și care să faciliteze protecția socială a elevilor”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Federației Elevilor din România.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *