Față în față la o ședință de urgență a USR: Cioloș și Barna, cu săbiile pe masă

Dan Barna a solicitat o reuniune de urgență pentru ziua de duminică, de la ora 12:00. Este de așteptat ca în ședința de duminică să fie solicitată înregistrarea în care Dacian Cioloș amenință cu demisia, informează surse pentru Digi24. Se pare că Cioloș ar da înapoi după acele afirmații, iar Dan Barna ar forța momentul, pentru a obține demiterea  lui Cioloș. Pe grupurile interne ale USR a apărut și o scrisoare de susținere pentru Dacian Cioloș.

Treizeci şi cinci de deputaţi, senatori, europarlamentari ai USR, dar şi fostul ministru Ciprian Teleman au transmis colegilor o scrisoare în care arată că susţin programul propus de preşedintele Dacian Cioloş, care ewste în acord cu aşteptările membrilor. „Trecem printr-o perioadă de criză, existând riscul de a sfârşi în irelevanţă, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească”, au transmis semnatarii scrisorii.

Pe grupul intern din USR a fost transmis şi un mesaj din partea susţinătorilor lui Dacian Cioloş, având titlul „Scrisoarea aleşilor USR PLUS”.

USR PLUS este singurul partid anticorupţie, pro-reforme, pro-european şi capabil de guvernare. Asta înseamnă că trebuie să fim în primul rând uniţi, performanţi şi aproape de oameni. Pentru asta este necesar să ne reconectăm cu membrii noştri, cu societatea civilă, cu mediile profesionale şi cu cetăţenii, în general. În acest moment, trebuie să recunoaştem că trecem, ca partid, printr-o perioadă de criză, accentuată de contextul socio-economic actual (pandemia de Covid-19, criza energetică, inflaţie record etc.), existând riscul de a sfârşi în irelevanţă, de a deveni un partid-breloc pe scena politică românească. Dacă vrem să evităm acest lucru trebuie să acţionăm acum”, se arată în document.

Semnatarii scrisorii consideră că „soluţiile din program sunt în acord cu solicitările membrilor legate de organizarea de competiţii corecte bazate pe meritocraţie, atât pentru structurile partidului, cât şi pentru guvernare, reafirmă angajamentul pentru o mai strânsă colaborare cu societatea civilă, mediul antreprenorial şi academic şi subliniază necesitatea îmbunătăţirii proceselor electorale interne, respectiv de recrutare pe criterii obiective”.

O dată implementate, aceste măsuri au potenţialul de a reaprinde entuziasmul membrilor, de a genera mai mult dialog şi transparenţă în cadrul partidului şi de a contribui la rezolvarea mai eficientă a disputelor interne, încât să poată fi prevenită transformarea lor în crize de imagine în exterior. De aceea, susţinem programul propus de Preşedintele USRPLUS şi dialogul în Biroul Naţional. Considerăm că poate reprezenta un punct de pornire viabil pentru un restart al partidului”, se mai arată în documentul citat.

Semnatarii transmit că „principiile legate de transparenţă, de alegeri corecte, de asumare, de dialog cu membrii şi cu societatea civilă sunt extrem de importante, mai ales în acest moment critic”.

Solicităm ca propunerile făcute să fie analizate cu calm, iar membrii să aibă posibilitatea de a semnala aspectele care pot fi îmbunătăţite. Utilizarea programului pentru alimentarea incriminărilor şi răfuielilor personale nu va face altceva decât să ne dăuneze şi să ne lezeze credibilitatea ca partid matur, cu obiective de guvernare. De aceea, noi, în calitate de aleşi ai USR PLUS, susţinem şi vom urmări îndeaproape implementarea programului şi cerem Biroului Naţional şi Preşedintelui USR PLUS să dedice forţa şi resursele partidului reformelor promise şi creşterii atractivităţii electorale, să pună punct acestei crize şi să organizeze dezbateri deschise tuturor membrilor pentru a-l operaţionaliza conform unui calendar bine stabilit”, se mai arată în document.

Scrisoarea este semnată de:

1) Deputat Viorel Băltăreţu

2) Senator Cristi Berea

3) Deputat Monica Berescu

4) Deputat Daniel Blaga

5) Senator Cristian Bordei

6) Deputat Diana Buzoianu

7) Deputat Oana Cambera

8) Deputat Brian Cristian

9) Senator Irineu Darău

10) Senator Anca Dragu

11) Deputat Cristian Ichim

12) Deputat Victor Ilie

13) Deputat Andrei Lupu

14) Deputat Andrei Miftode

15) Eurodeputat Alin Mituţa

16) Senator Gheorghiţă Mîndruţă

17) Deputat Oana Murariu

18) Senator Ştefan Pălărie

19) Eurodeputat Dragoş Pîslaru

20) Deputat Mihai Poliţeanu

21) Senator Dragoş Popescu

22) Senator Cosmin Poteraş

23) Deputat Alin Prunean

24) Deputat Cristina Rizea

25) Deputat Lorant Sas

26) Senator Simona Spătaru

27) Deputata Diana Stoica

28) Eurodeputat Ramona Strugariu

29) Eurodeputat Nicu Ştefănuţă

30) Ciprian Teleman

31) Deputat Cătălin Teniţă

32) Deputat Daniel Toda

33) Eurodeputat Dragoş Tudorache

34) Deputat Simina Tulbure

35) Deputat Oana Ţoiu

USR stă pe un butoi cu pulbere. Președintele partidului, Dacian Cioloș este contestat de fostul lider Dan Barna. Cioloș îl acuză că vrea să îi scadă din putere și îi cere „să facă un pas în spate”. Liderul USR anunță că, dacă partidul nu votează o serie de reforme, demisionează de la șefia formațiunii. „Nu ni se înmoaie genunchii de la un ultimatum”, transmite tabăra lui Dan Barna, prin vocea lui Catalin Drulă.

Dacian Cioloș îi cere lui Dan Barna să facă un pas real în spate. Cioloș a declarat că speră ca fostul lider USR „să nu încerce o aventură politică prin care să rupă partidul”. Cele mai recente atacuri au fost lansate de Cătălin Drulă. Vicepreședintele USR, vârf de lance al tabarei lui Dan Barna, a declarat ca și-ar asum conducerea USR, dacă Cioloș dezertează.

Cuțitele s-au ascuțit în USR după ce Dacian Cioloș a încercat să schimbe raportul de putere. Deși Cioloș a câștigat șefia USR, puterea în forurile de conducere o deține în continuarea Dan Barna. Actualul președinte, Dan Cioloș, vrea să preia frâiele puterii și cere „reforme urgente”.

Duminică, cele două tabere vor sta din nou față în față, într-o nouă ședință a conducerii USR. Absurdul situației din USR este subliniat și de deputatul Iulian Bulai. Exact ca la Radio Ervean. „Fix așa a fost, doar că invers!”, a scris Bulai într-o postare pe Facebook, facând trimitere la un pamflet. 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *