Spread the love

Camera Deputaţilor va lucra în sesiune extraordinară în perioada 1 – 15 iulie. Decizia a fost luată luni, în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor, la propunerea preşedintelui forului, Marcel Ciolacu. Astfel, s-a adus în atenția Biroului  Legislativ Inferior convocarea unei sesiuni extraordinare, pentru perioada 01-15 iulie 2020 și, printre cele 25 de proiecte care vor fi votate se regăsește și inițiativa USR „Fără penali în funcţii publice”.

Începută în 2018, inițiativa – cu care priză la public, a strâns peste un milion de semnături. Campania s-a desfășurat și la Constanța (AICI, AICI și AICI), iar deputatul Stelian Ion a dus inițiativa și la nivel… guvernamental. Totodată, la vremea respectivă, lupta s-a dus și cu autoritățile locale.

După mai bine de doi ani de la startul campaniei, inițiativa intră la votul din Parlament, iar USR-iștii constănțeni apreciază că și de această dată trebuie o rezistență din partea partidului, întrucât ar putea apărea amendamente pe ultima sută de metri, așa cum ne-a explicat președintele organizației județene, Remus Negoi:

În sfârșit, majoritatea parlamentară a acceptat, dar am o reținere în privința majorității parlamentare, dacă va vota forma integrală. Pare și o lovitură de imagine. Sper ca, la finalul votului, inițiativa nu va fi alterată de vreun amendament ciudat sau care să o ciuntească. Un milion de cetățeni au spus ca textul ei să fie cel inițial, cel original. De obicei, amendamentele apar pe ultimele sută de metri, sunt gândite în laboratoarele majorității parlamentare. Ne-am obișnuit cu giumbușlucuri de genul ăsta… La Constanța, au fost strânse aproximativ 50.000 de semnături, lăsând la o parte pe cele pe care autoritățile nu le-au acceptat, respectiv 35.000 – 40.000 de semnături”, a spus Remus Negoi, pentru TOMIS NEWS.

În aprilie 2019, Curtea Constituțională a decis că articolul susţinut de un milion de români prin semnăturile lor este conform legii fundamentale. Astfel, Parlamentul a fost nevoit să dezbată şi să voteze inițiativa în formă de lege. Prin „Fără penali în funcții publice”, USR propune ca legea fundamentală, Constituția, să le interzică în mod explicit celor condamnaţi definitiv să fie aleşi în primării, consilii judeţene, în Parlament sau la prezidenţiale, dacă pedeapsa primită în instanţă a fost dată în urma unei fapte comise cu intenţie. În prezent, este interzisă ocuparea posturilor de ministru și prim-ministru în cazul unor condamnări de natură penală și, de asemenea, prin Codul de procedură penală, unor persoane condamnate, prin decizia judecătorului, le este interzis să aleagă sau să fie alese pe o perioadă de timp. Acum, potrivit legislației curente, o persoană care și-a ispășit pedeapsa penală și s-a reabilitat, poate candida, în acord cu dreptul prevăzut de Constituție care garantază dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice.

Iniţiativa trebuie întâi votată în Parlament, de două treimi dintre senatori şi deputaţi. Ulterior, în 30 de zile de la o decizie a Parlamentului, românii ar trebui chemaţi la referendum, iar rezultatul este obligatoriu.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *