#FărăPenali a rămas fără… prezență în Senat. USR cere vot prin apel telefonic

Președintele USR Dan Barna a declarat miercuri că senatorii partidului nu au participat la ședința de plen unde trebuia să fie votată iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” pentru că în cazul în care ar fi fost asigurat cvorumul de prezenţă necesar de 68 de senatori, nu ar fi fost atinse cele 90 de voturi care trebuiau să fie pentru a adopta proiectul. Liderul USR le-a solicitat preşedintelui PSD Marcel Ciolacu şi cel al PNL Ludovic Orban să fie un Biroul permanent în care să fie introdusă distinct iniţiativa pe ordinea de zi într-un plen joi în care parlamentarii să voteze prin apel telefonic, cum s-a întâmplat în multe alte cazuri.

Au inventat în această dimineaţă obligativitatea de vot fizic care făcea imposibilă atingerea de 90 de voturi. Tocmai de aceea senatorii USR nu au participat la cvorum, pentru că ar fi fost un simulacru. Cerem şi dl Ciolacu şi Orban să susţină organizarea unui Birou permanent să existe un vot distinc pentru Fără penali. Această iniţiativă trebuie să fie votată în această săptămână pentru a putea avea un referendum în 6 decembrie. Românii ne cer şi cer ca acest referendum să fie odată cu parlamentare”, a afirmat Dan Barna, la finalul şedinţei Senatului care nu a avut cvorumul necesar de vot.

Întrebat dacă ar fi fost asigurat cvorumul, dacă intrau în sală senatorii USR şi dădeau o şansă votului, Barna a răspuns: „Nu e vorba de a da o şansă. În sală ar fi fost 68-69 de oameni departe cei 90 necesari şi practic am fi contribuit la această lipsă de voturi necesare. Toţi senatorii din Senat prin vot telefonic ar fi avut ocazia să îşi exprime opinia de vot. Nu vom asuma un astfel de risc şi le cer expres şi domnului Ciolacu şi domnului Orban să dea liber iniţiativei Fără penali. Ştim că de câte ori PSD şi PNL şi-au dorit un demers, acesta a devenit rapid realitate. Mâine dimineaţă când se poate organiza o şedinţă cu vot telefonic la Senat pentru ca această iniţiativă să devină realitate”.

Ședința Senatului a fost închisă din lipsă de cvorum, după ce senatorii USR și PNL au refuzat să intre în sala de plen. USR a cerut acceptarea votului prin telefon, iar liberalii au spus că nu vor ca PSD să aibă din nou majoritate în Biroul Permanent.

Senatorii USR au anunțat că nu vor participa la ședința de plen în care se discută inițiativa „Fără penali” dacă nu se acceptă votul prin telefon, potrivit liderului Uniunii, Dan Barna: „Nu vom participa la această mascaradă, pentru că nu există nicio șansă să se adune cele 90 de voturi”. Totodată, liberalii au transmis nu vor participa la ședința de plen a Senatului, susținând că social-democrații vor din nou majoritatea în BP pentru a „pune pe ordinea de zi toate atrocitățile de proiecte pe care le visează noaptea”, potrivit Alinei Gorghiu.

Ședinţa plenului de miercuri a Senatului, în care ar trebui să se voteze inițiativa de revizuire a Constituției „Fără Penali în funcții publice” și legea care oferă Parlamentului dreptul de a stabili data alegerilor parlamentare, s-a desfășurat CU PREZENȚA FIZICĂ a senatorilor, pentru că a fost nevoie de vot fizic la unele schimbări în Biroul Permanent, dar și pentru raportul Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit art. 151 alin. (3) din Constituţie, un referendum pentru aprobarea revizuirii Constituţiei ar fi organizat în cel mult 30 de zile de la adoptarea proiectului în Parlament. USR vrea ca referendumul să fie în aceeași zi cu alegerile parlamentare, adică pe 6 decembrie.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, propunerea trebuie validată printr-un referendum organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *