Fără susținere în coaliție, Câciu (Finanțe) bate în RETRAGERE în privința SUPRATAXĂRII bogaților: „Nu se pune problema de taxe noi…”

După ce a susținut că românii care au mai mult de două mașini și două apartamente ar trebui să plătească impozite majorate, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a revenit joi asupra declarațiilor și a afirmat la Antena 3 că „a dat un exemplu” și nu vor fi majorate taxe în 2022.

Este vorba de o reformă cuprinsă în PNRR, care se referă la o analiză a regimului fiscal în acest an, o analiză împreună cu mediul economic. Impozitul pe proprietate, contribuțiile, sunt incluse în PNRR, nimic altceva. Ăsta e obiectul analizei, hai să fie dezbateri publice. Ce aș vrea eu să fie clar este că în 2022 nu se pune problema de modificare a Codului Fiscal în sensul unei ajustări a taxelor. Ceea ce va exista este această analiză și dezbatere cu mediul economic pentru a vedea diferite componente de regim fiscal”, a declarat ministrul.

Întrebat dacă susține supraimpozitarea celor care au mai mult de două mașini și două apartamente, așa cum a susținut miercuri ministrul a răspuns joi: „Nu, am dat un exemplu, când facem o dezbatere e bine să vedem și ce se întâmplă în jurul nostru. Nu înseamnă ca asta va fi și decizia. Eu nu insist cu acest exemplu”.

Deci nu susțineți taxa pe lux?”, a fost întrebat iar Câciu. „Nu cred că este necasar neapărat o nouă taxă. Ce vreau eu să spun este că citim în PNRR despre impozitul pe proprietate, e vizat în mod direct în faza de analiză, trebuie neapărat să îl iei în discuție”.

Ministrul a precizat că preferă să nu comenteze acuzațiile pe care i le-a adus liderul PNL Florin Cîțu. „Prefer să nu comentez. Acum până la urmă fiecare e liber să afirme ce dorește. Eu știu ce am spus și știu ce scrie în PNRR, știu ce vom face”, a indicat Câciu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat joi că Executivul nu este de acord cu introducerea de noi taxe fără discutarea lor în prealabil cu cei vizați, după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că vrea supraimpozitarea persoanelor care au mai mult de două mașini și două case.

Guvernul Nicolae Ciucă a transmis încă de la început faptul că nu vor exista noi taxe înainte să aibă loc consultări cu cei cărora li se adresează aceste taxe. Nu trebuie să ne așteptăm la introducerea de noi taxe înainte să fie discutate cu partenerii sociali și eventual așezate din timp pe agenda publică. Inițiative, sigur, pot fi discutate, unele sunt menite să genereze dezbatere publică. Asta e poziția Guvernului”, a comentat Cărbunaru.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a transmis, joi, că agitaţia referitoare la modificarea Codului Fiscal şi atacurile venite dinspre dreapta politică la adresa Ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, nu îşi au rostul, el precizând că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, promovat de fostul guvern, prevede o reformă pe zona de fiscalitate şi alinierea sistemului de impozitare, inclusiv a impozitului pe proprietate, cu actuala şi viitoarea etapă de dezvoltare economică a României.

Agitaţia referitoare la modificarea Codului Fiscal şi atacurile venite dinspre dreapta politică la adresa Ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, nu îşi au rostul. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, promovat de fostul guvern, prevede o reformă pe zona de fiscalitate şi alinierea sistemului de impozitare, inclusiv a impozitului pe proprietate, cu actuala şi viitoarea etapă de dezvoltare economică a României. Există inclusiv un jalon prevăzut în acest sens.”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Victor Negrescu arată că „dreapta a negociat cu executivul european o modificare a Codului Fiscal, bazat pe aliniere, ceea ce înseamnă implicit, aşa cum au comunicat mai mulţi analişti independenţi, posibilitatea creşterii taxelor pentru anumite categorii de persoane sau activităţi”. ”Se pare că cei care au redactat documentul nu au reuşit nici până acum să îl citească complet, dar continuă atacurile la persoană fără argumente. (..) Interesant este că acum PNRR nu mai este bun pentru că prevede schimbări pe zona de fiscalitate, iar actualul Cod Fiscal, creionat de Partidul Social Democrat, este apărat de dreapta”, spune Negrescu.

Europarlamentarul menţionează că Ministrul Finanţelor doreşte să prezinte o propunere de modificare a Codului Fiscal în primăvara acestui an tocmai pentru ca aceasta să fie dezbătută, cei interesaţi să aibă suficient timp pentru a transmite propuneri şi observaţii, astfel încât forma finală să poată fi aplicată. „Practic, deşi proiectul legislativ trebuia supus dezbaterii publice la sfârşitul anului 2022, pentru a fi aplicat în 2023, documentul va fi elaborat în avans pentru oferi o mai mare predictibilitate. Urmează să vedem forma finală”, mai spune Negrescu.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, fost premier şi fost ministru al Finanţelor, i-a răspuns, miercuri seara, actualului titular al portofoliului Finanţelor, Adrian Câciu, care a lansat ideea modificării Codului Fiscal în sensul supraimpozitării persoanelor care au mai multe bunuri, Cîţu afirmând că astfel de propuneri îi amintesc de comunism şi că oamenii care au succes nu trebuie penalizaţi. Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat, miercuri, într-un interviu acordat Hotnews, modificarea Codului fiscal, de la jumătatea anului, în ideea de a intra în vigoare din 2023, după ce va exista o dezbatere cu toţi actorii implicaţi. Ministrul a spus că, pe zona de taxare a proprietăţilor, este posibil ca persoanele fizice care au mai multe apartamente, de exemplu, să plătească mai mulţi bani, precum şi cei care au mai mult de două maşini.

Mi se pare aberantă o astfel de declaraţie – am auzit o maşină, o familie, m-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism atât timp cât Partidul Naţional Liberal este în acest compromis la guvernare”, subliniază Cîțu. Referindu-se la decizii luate la nivel de minister al Finanţelor, Cîţu afirmă că „dacă cineva este azi acolo şi nu poate, să spună, că vin alţii care pot”.

Szabo Odon, viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit TV, despre declaraţiile ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, privind impozitarea proprietăţilor, că nu ajută nicio discuţie care nu e asumată de coaliţie şi nici „să dăm lectii, pe tonul ridicat, unii altora”.Sunt lucruri cu care nu vom fi de acord, trebuie să existe o predictibilitate în piaţă, a mai spus deputatul, precizând că anul acesta nu vor fi introduse noi taxe.

Nu ajută nicio discuţie care nu e asumată de partidele din coaliţie. Există în PNRR o prevedere, în sensul că anumite elemente vor trebui revăzute în sistemul nostru fiscal. Acest lucruri a fost agreat la momentul respectiv de premierul PNL şi de ministrul de Finante, de atunci, tot liberal şi de către noi. Dar domnul Câciu, aceste propuneri nu le-a prezentat în coaliţie şi sunt lucruri cu care nu o să fim de acord şi nu ajută nici la coeziunea coaliţiei, precum nu ajută nici să dăm lectii, pe tonul ridicat, unii altora”, a spus deputatul UDMR.

El a arătat că „trebuie să existe o predictibilitate în piaţă” şi a dat asigurări că nu vor fi introduse noi taxe anul acesta.

Deputatul a amintit propunerea UDMR privind impozitarea marilor companii. „În continuare este o discuţie, dar noi nu o aducem în spaţiul public, impozitarea şi găsirea unor soluţii pentru a impozita acele averi sau cele companii (..) cei care maximizează profitul oarecum la limita legii, firme de multinaţionale cu miliarde de euro care plătesc foarte puţine impozite directe, impozitul pe profit, există metode prin catre eludează plata acestor impozite”, a mai spus Odon.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.