„Fără număr” din bugetul municipiului pentru finanțarea bisericilor. Rezeanu îi răspunde lui Tănăsescu: „Enoriașii nu mai au bani. Cu 60.000 de euro s-ar fi putut reabilita 20 de săli pentru clasa zero. Să ne resetăm mental, prioritatea să fie copiii”

Arhiepiscopia Tomisului a devenit subiect de discuție, miercuri, cu prilejul ședinței ordinare a Consiliului Local Municipal. Nu mai puțin de 60.000 de euro vor fi alocați pentru cinci parohii din municipiul Constanța, aspect care l-a determinat pe consilierul local neafiliat, Romeo Rezeanu, să intervină și să considere că ar trebui să redevenim niște oameni liberi. În cadrul aceleiași intervenții, Rezeanu l-a contrazis pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, care ar fi spus că se impune construirea de biserici, pentru că actualele ar fi… neîncăpătoare.

„Am însumat banii pe care Primăria vrea să îi dea la aceste cinci biserici și am constatat că sunt 60.000 de euro, din care s-ar fi putut reabilita complet 20 de săli de clasă pentru clasa zero, însemnând mobilier, material didactic specific, parchet, zugrăveală, absolut tot. Ar fi fost bine pentru părinți și pentru elevi să începem măcar o dată un an școlar cu acest fel de priorități. A da banii bisericilor… domnule primar, spuneați că sunteți sensibil la sondaje de opinie, la referendum și ați văzut că bisericile nu mai sunt o prioritate. Faptul că nu mai sunt bani de la enoriași ar trebui să îi pună pe gânduri pe cei de la Arhiepiscopie, pentru că domnul Tănăsescu (Eugen Tănăsescu – purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului) spunea că este nevoie de un număr din ce în ce mai mare de biserici, pentru că, vezi Doamne, nu mai încap actualii enoriași în biserici; ori constatăm că nici pentru cele care sunt nu mai sunt enoriași care să dea bani! Suntem la un capăt al Europei, în nord – Finlanda, în vest – Irlanda, în sud – Malta, sunt țări recunoscute pentru niște eforturi în învățământ formidabile! Ori, noi, ce constatăm? Nu dăm bani să reabilităm săli pentru clasa zero și dăm bani la biserici în continuare… Ar trebuie să ieșim din paradigma asta, să ne resetăm noi, mental… cred că asta vor cetățenii acestui oraș. Nu aș vrea să folosesc cuvinte grele, precum „ipocrizie” sau „fățărnicie”, dar să redevenim niște oameni liberi, cu gândire liberă și prioritari să fie copiii!”, a spus Romeo Rezeanu.

O intervenție neinspirată a avut președintele de ședință, Teodor Patrichi: „Suntem creștin ortodocși și ați comparat niște țări din altă parte a Europei, de altă religie…”, a spus acesta, corectat imediat de Rezeanu: „M-am referit la sistemul de învățământ”.

Făgădău i-a luat peste picior pe liberali

În discuție a intervenit și consilierul local liberal, Raluca Trandafir (foto mijloc), care a precizat că școlile din municipiu au nevoi și că trebuie să ne stabilim un obiectiv.

„Este în regulă să putem să ajutăm și să contribuim cu o mică parte din bugetul comunității legale, de exemplu biserica „Adormirea Maicii Domnului”, care este monument istoric, dar ar fi frumos să vedem cât mai este nevoie să acordăm și când se termină lucrările. Tocmai ca să nu se mai nască tot felul de discuții. Este adevărat că educația și școlile din municipiu au nevoi foarte mari, dar lucrurile nu sunt neapărat comparabile. Importante sunt ambele aspecte, dar trebuie să ținem cont de ce putem previziona”, a spus Trandafir.

Primarul Decebal Făgădău nu a ezitat să o ironizeze pe consilierul liberal și, intenționat, i-a răstălmăcit discursul.

„Pentru bugetul de anul viitor voi ține cont de sugestia dv. și voi mări suma pentru biserici! Într-adevăr, știu foarte bine de „Adormirea”, vorbesc destul de des cu părintele Jean sau prin cineva care merge la slujbă acolo cu regularitate, așa că nu am nimic împotrivă să finalizăm. Costă foarte mult pictura, mai este de lucru la acoperiș, dar dacă am susținerea dv…. eu am îndrăznit”, a spus Făgădău.

„Discuția a fost legată de monumentele de cult, dar haideți să nu uităm și școlile și să ne stabilim un obiectiv…”, a replicat, dezamăgită, Raluca Trandafir.

Cele cinci proiecte de hotărâre au fost adoptate cu 22 de voturi pentru și patru împotrivă, acestea fiind, evident, ale lui Romeo Rezeanu și Horia Căliminte (neafiliați), Andrei Popescu (independent) și Victor Constantin (PNL). Astfel, parohiile „Sfinții Patru Mucenici de la Niculițel”, „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul și Sf. M. Mc. Teodor”, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și capela „Adormirea Maicii Domnului, Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, Sf. Apostol Andrei și Sf. M. Sofia” vor primi câte 50.000 lei, iar parohia „Adormirea Maicii Domnului I” va primi 100.000 lei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *