Spread the love

UPDATE

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, se va întâlni, marți, la sediul ministerului, cu reprezentanții Asociației Municipiilor din România, iar discuțiile vor viza proiectul de buget pentru anul 2019. Teodorovici a fost desemnat pentru această întâlnire de premierul Viorica Dăncilă, care a refuzat să participe la discuții.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Zeci de primari din cele mai importante oraşe ale României, membri în Asociaţia Municipiilor, solicită o discuţie urgentă cu premierul Viorica Dăncilă pe tema bugetului pe 2019, după ce solicitările anterioare în acest sens au fost complet ignorate. Astfel, primarii din AMR i-au trimis o scrisoare deschisă premierului:

„Având în vedere discuțiile din spatiul public legate de prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2019, Asociația Municipiilor din România a decis convocarea Comitetului Director al AMR pentru data de marti, 29 ianuarie 2019, ora 15:00 la sediul AMR din str. Matei Basarab nr.63,Sector 3 , ședință la care vă adresăm invitația să participați.

În semestrul II din anul 2018, dar și în luna ianuarie a anului 2019, AMR v-a solicitat în mod repetat demararea procesului de consultare a structurilor asociative, pentru identificarea unei soluții privind finanțarea administrației publice locale în anul 2019, conform Programului de Guvernare 2018-2020, dar și promisiunilor anterioare ale Guvernului. Este pentru prima oară in istoria AMR când solicitările noastre  de dialog adresate Guvernului României, pe teme care privesc în mod direct funcționarea administrației publice locale sunt refuzate , astfel încât la niciuna din  cererile transmise nu s-a primit vreun răspuns, de orice natură, de la echipa guvernamentală.

Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși, aflăm din presă  că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c.

Tot din surse neoficiale sunt și speculatiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 :

–          20% la bugetul local al judeţului;

–          45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor pe al căror teritoriu îşi desfăşoară activitatea plătitorii de impozit pe venit, față de procentul de 60% solicitat de structurile asociative.

–          30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale, față de procentul de 20% solicitat.

Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă Prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale.

Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu Dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmeaza a fi alocate UAT si a  alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea  comunităților urbane în următorii ani , astfel, va invitam să vă alăturați primarilor de municipii, marți, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR.”

Scrisoarea este semnată de Primarul Sectorului 3 București, Robert Negoiță; dar și de alte nume sonore, precum primarii Ilie Bolojan (Oradea), Gheorghe Falcă (Arad), Emil Boc (Cluj), Mihai Chirica (Iași), Nicolae Robu (Timișoara), Constantin Hogea (Tulcea) sau primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *