Făgădău și Țuțuianu, printre revoltații catalonezi, la cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor. Întâlnire BOMBĂ: monopolul ENEL, aproape de final?

O delegație consistentă românească formată din aleși locali s-a aflat în perioada 31 ianuarie – 1 februarie a.c. la cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor. Printre membrii delegației românești amintim pe președintele Consiliului Județean Constanța, membru titular al Comitetului European al Regiunilor din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Marius Horia Țuțuianu; primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, primarul localității Cumpăna, Mariana Gâju și viceprimarul Florin Neagu; primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă; primarul Sectorului 3, Robert Sorin Negoiță sau primarul comunei timișene Dudeștii Noi, Alin Nica.

Printre aspectele prevăzute în cadrul evenimentului a fost semnată Alianța pentru Coeziune, o coaliție a tuturor entităților (guverne naționale, regionale, locale, IMM-uri, ONG-uri, școli, universități, organizații, etc) care susțin faptul că politica de coeziune a UE ar trebui să reprezinte un pilon al viitorului UE. Potrivit lui Țuțuianu, Alianța a fost creată prin cooperarea între principalele asociații europene ale orașelor și regiunilor și Comitetul European al Regiunilor, iar obiectivul Alianței este de a transmite un mesaj clar factorilor de decizie instituționali cu privire la importanța asigurării unei politici de coeziune puternică pentru toate regiunile după 2020 și poziția cheie pe care politica de coeziune trebuie să o ocupe în viitorul Uniunii Europene.

„Sunt absolut convins că această politică de coeziune va crea premisele unei colaborări mai eficiente între regiunile, orașele și municipiile diferitelor state membre. Totodată, prin implementarea acestor politici comune, intenționăm să creștem ritmul de îmbunătățire a nivelului de trai al cetățenilor, pentru că, practic, vorbim de crearea de locuri de muncă, dezvoltarea infrastructurii sau stimularea capitalului uman”, a spus Marius Horia Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

tutuianu

Ceremonia de semnare a Alianței pentru Coeziune a avut loc la Parlamentul European, cu participarea lui Karl-Heinz Lambertz, Președinte al Comitetului European al Regiunilor și a reprezentanților fiecărei asociații din delegație ce au susținut crearea acestei Alianțe.

Se pune capăt monopolului ENEL?

Pe de altă parte, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, cu prilejul deplasării la Bruxelles, a profitat de o întâlnire cu mai mulți furnizori importanți de energie electrică pentru posibilitatea depunerii unui proiect care, printre altele, vizează eliminarea monopolurilor. În cazul Constanței, este vorba despre ENEL, companie italiană care produce constant o mulțime de probleme, fie pentru utilizatorii casnici, fie pentru autoritățile locale.

„Am discutat cu jucători importanți pe piața energiei despre posibilitatea depunerii unui proiect spre finanțare de către UE (în cadrul proiectului european Horizon 2020), proiect ce își propune mai multe obiective printre care și eliminarea monopolurilor și construirea unei platforme de colaborare a operatorilor, consumatorilor și administrației”, a spus Decebal Făgădău, pentru TOMIS NEWS.

Horizon 2020 este cel mai mare program de cercetare și inovare din UE, cu fonduri de aproape 80 de miliarde de euro disponibile în decurs de 7 ani (2014-2020). Programul acordă subvenții pentru proiectele de cercetare și inovare prin cereri de propuneri deschise și competitive, iar entitățile juridice din orice țară sunt eligibile să prezinte propuneri de proiecte pentru aceste apeluri europene.

Demersul european al edilului constănțean ar putea fi binevenit, întrucât începând cu 1 ianuarie a.c. Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis un ordin prin care acordă actualillor furnizori de ultimă instanţă, ENEL, Electrica, E.On şi CEZ, monopolul pentru furnizarea de energie pentru consumatorii casnici, pe un termen nedeterminat. Liberalizarea intens trâmbițată a acestei piețe rămâne blocată, întrucât ordinul ANRE vorbește evaziv: „Până la implementarea unui mecanism de selecție pe criterii concurențiale a furnizorilor de ultimă instanță şi desemnarea acestora pe baza acestui mecanism, se desemnează în calitate de furnizori de ultimă instanță titulari de licență pentru activitatea de furnizare a energiei electrice”. Practic, aceiași jucători, cu aceleași monopoluri, în ciuda anunțatei liberalizări care… nu există.

Catalonezii nu au venit la sesiune, ci la autonomie. „Secuimea” cataloneză pusă la punct de prim-vicele Comisiei Europene

Cea de-a 127-a sesiune plenară a Comitetului European al Regiunilor a fost marcată și de incidente care țin de politica la nivel înalt. De exemplu, partizanii Cataloniei și-au prezentat mesajul în cadrul sesiunii, iar replica a venit din partea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Dacă nu ești de acord cu legislația, poți să o spui și poți să protestezi, să lupți să schimbi legea într-o manieră democratică. Poți să nu fii de acord cu ea, dar nu o poți încălca! Nu poți să o ignori! Dacă încalci legea nu poți să critici un judecător că a aplicat acea lege, care este democratică! Aceasta este poziția Comisiei Europene și a tuturor statelor membre ale UE vis-à-vis de situația din Spania. Vreau să fiu foarte clar înțeles, pentru că am impresia că se va ajunge la paralizarea tuturor dacă considerăm că putem folosi un nivel guvernamental împotriva altui nivel guvernamental… Responsabilitatea pentru structurile constituționale este în mâinile statului membru respectiv, iar ceea ce face Comisia Europeană este bazat pe un Tratat semnat și ratificat de toate statele membre!”, a spus Frans Timmermans.

Abordarea strategică a delegației românești

Miercuri seară, membrii delegației românești s-au întrunit în ședința care a precedat sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, pentru a se pregăti în privința votului pe cele trei proiecte de aviz pe care reprezentanții României le-au avut, respectiv al lui Robert Negoiță, Csaba Borboly și Alin Nica, toate fiind adoptate la votul de joi.

27540291 1930678087262244 7455830818802161285 n

Proiectul de aviz intitulat „Viitorul programului COSME după 2020, perspectiva autorităților locale și regionale”, al cărui raportor a fost Robert Negoiță, a fost adoptat în cadrul sesiunii plenare. COSME este un program destinat îmbunătățirii competitivității întreprinderilor, cu accent special pe întreprinderile mici și mijlocii, iar proiectul lui Negoiță subliniază că există o lipsă de informare, atât în rândul întreprinderilor, cât și al intermediarilor financiari din multe teritorii ale UE, cu privire la instrumentele financiare disponibile în cadrul programului COSME și, prin urmare, sugerează consolidarea acțiunilor de informare și difuzare cu privire la instrumentele disponibile care vizează toate teritoriile UE. De asemenea, proiectul subliniază necesitatea de a aloca resurse suficiente pentru a facilita accesul la finanțare pentru o gamă cât mai largă de întreprinderi mici prezente în diferite teritorii.

Practic, Negoiță consideră că „ar trebui să se acorde o atenție sporită acțiunilor desfășurate de autoritățile locale și regionale, pentru stimularea antreprenoriatului și a înființării de IMM-uri” și sugerează „crearea unui grup de experți privind căile alternative de finanțare, inclusiv profesioniști de la nivel regional și local, care să ofere inspirație și îndrumare în instituirea unui astfel de cadru și să se asigure că acesta răspunde nevoilor diverse ale antreprenorilor, întreprinderilor nou-înființate și întreprinderilor în curs de extindere, în diferite ecosisteme de afaceri de la nivel local și regional”.

27072332 1930678090595577 1656096003087456423 n

Raportorul celui de-al doilea proiect, intitulat „Promovarea, în cadrul directivelor UE privind natura, a coexistenței cu specii care generează conflicte”, a fost vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, care s-a referit la aspect de mediu. Din cadrul proiectului, reținem că „nu este nevoie să se revizuiască directivele privind natura, ci, mai degrabă să se pună accentul în viitor pe punerea lor în aplicare”.

Proiectul intitulat „Piața unică digitală: evaluare la jumătatea perioadei” (punerii în aplicare a strategiei privind piața unică digitală), al cărui raportor a fost Alin Nica, salută demersul Comisiei Europene „de a evalua stadiul punerii în aplicare a strategiei privind piața unică digitală la jumătatea perioadei de implementare a acesteia, acțiune extrem de utilă în scopul identificării progreselor înregistrate până în momentul de față și a măsurilor ce trebuie luate în vederea respectării angajamentelor stabilite, a domeniilor în care trebuie depuse eforturi mai mari și a noilor acțiuni care trebuie adoptate în acest scop”. Proiectul lui Nica susține modernizarea cadrului juridic privind drepturile de autor în lumina revoluției digitale și propune analizarea oportunității de a aplica „un sistem de impozitare a veniturilor din vânzările online transfrontaliere, bazat pe echitate și obiectivitate, care să aducă o egalizare a nivelului taxelor plătite de companiile care desfășoară operațiuni de tipul comerțului electronic pe întreg teritoriul UE, stimulând astfel activitățile comerciale ale întreprinderilor, în special ale IMM‑urilor”. De asemenea, proiectul lui Nica este de acord cu „stabilirea unei agenţii a UE pentru securitatea cibernetică, cu capacităţi operaţionale depline şi cu dotarea ei cu un cadru operațional stabil, care să cuprindă responsabilitatea pentru întregul ciclu de viaţă al securităţii cibernetice şi pentru prevenirea şi detectarea incidentelor cibernetice şi răspunsul la acestea” și recomandă „continuarea acțiunilor pentru combaterea atacurilor cibernetice prin implementarea unor măsuri de securitate care să conducă la îmbunătățirea protecției infrastructurilor critice, astfel încât cetățenii și companiile să beneficieze de un mediu digital sigur și demn de încredere, respectându-se, în același timp, drepturile fundamentale și alte valori centrale ale UE, într-un cadru legal adecvat”.

O premieră îngrijorătoare!

Comitetul European al Regiunilor a mai beneficiat de prezența premierului Portugaliei, António Costa și de cea a premierul Bulgariei, Tomislav Donchev, alături de Frans Timmermans, mesajele acestora trasând liniile dominante ale strategiei de dezvoltare pentru liderii regionali prezenți. Donchev a prezentat prioritățile de la începutul negocierilor complexe privind următorul buget al UE, întrucât Bulgaria a preluat președinția de șase luni a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, Comitetul European al Regiunilor a exprimat îngrijorări serioase cu privire la propunerea recentă a Comisiei Europene de a modifica normele care reglementează fondurile regionale ale UE pentru perioada 2014-2020, ceea ce ar duce la deturnarea resurselor din politica de coeziune a UE pentru a sprijini reformele structurale din statele membre. Aceasta este prima dată în ultimii cinci ani când Comitetul a luat în considerare utilizarea dreptului său de a sesiza Curtea de Justiție a UE atunci când consideră că o propunere legislativă a UE nu respectă principiul regulator.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.